Internacional23/01/2015

L'ex primera ministra de Tailàndia podria anar a la presó per mala gestió de les subvencions de l'arròs

El Parlament del país la inhabilita políticament, mentre el procés judicial podria suposar-li deu anys d'empresonament

Efe
i Efe

BangkokLa Fiscalia de Tailàndia ha anunciat aquest divendres que presentarà càrrecs per negligència conta l'ex primera ministra del país Yingluck Shinawatra per negligència, el mateix dia que l'Assemblea Nacional Legislativa de Tailàndia ha votat inhabilitar-la pel mateix motiu.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Yingluck és acusada de negligència en el pla d'ajudes a l'arròs que va causar pèrdues milionàries a l'Estat entre 2011 i 2014, i s'enfronta fins a deu anys de presó. L'ex mandatària, que ha defensat la seva innocència, quedarà apartada de la política durant cinc anys, després del vot a favor de 86% dels diputats del Parlament unicameral, elegits a dit per la junta militar que va prendre el poder el maig de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

En total, 190 diputats han votat a favor de la inhabilitació, 18 ho han fet en contra i hi ha hagut 11 abstencions, segons els resultats emesos en directe pel canal Thai PBS.

Un fort dispositiu policial i militar protegien la seu del Parlament, tot i que no es preveu que es produeixin manifestacions a favor de Yingluck pel fet que encara segueix vigent la llei marcial a tot el país.

Cargando
No hay anuncios

En la seva compareixença ahir dijous davant l'Assemblea, l'exprimera ministra va denunciar que el procés, iniciat a instàncies de la Comissió Anticorrupció, viola els seus "drets bàsics", ja que ho va atribuir a una "agenda política" en contra seu.

Yingluck ha assegurat que el pla va ajudar 20 milions de grangers i va posar en circulació milions de bat (la moneda del país), alhora que només va suposar la despesa del 3% de l'erari públic.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Vicha Mahakun, de la Comissió Anticorrupció, ha indicat que el pla va ser una estratègia electoral de l'exprimera ministra en prometre pagar 15.000 bat (uns 459 dòlars o 396 euros) per tona d'arròs, quan el preu del mercat era a 7.500 bat.

Segons el comissionat, la iniciativa va causar unes pèrdues de 518 milions de bat (uns 15 milions de dòlars o 13 milions d'euros), va fomentar la corrupció en l'adjudicació de la venda i va causar estralls entre els grangers pel retard dels pagaments.

Cargando
No hay anuncios

El Govern de Yingluck va emmagatzemar l'arròs comprat, de manera que esperava augmentar el preu, però el resultat va ser que va perdre el lloc de primer exportador mundial davant de l'Índia i Vietnam i el gra es va devaluar en el mercat internacional.

A principis de maig del 2014, el Tribunal Constitucional va forçar la dimissió de Yingluck en trobar-la culpable d'abús de poder i posteriorment la Comissió Anticorrupció va començar a investigar les irregularitats pels subsidis a l'arròs.

Cargando
No hay anuncios

Unes setmanes més tard de la dimissió de Yingluck, el 22 de maig, l'Exèrcit va prendre el poder en un cop d'estat per evitar, segons els militars, una escalada violenta després de mesos de protestes antigovernamentals i per combatre la corrupció.

L'actual Executiu, liderat per l'exgeneral i actual cap de la junta militar, Prayuth Chan-ocha, va assegurar que a finals del 2015 se celebraran eleccions democràtiques, encara que alguns membres del Gabinet adverteixen que la data podria retardar-se un any.

Cargando
No hay anuncios

Tailàndia pateix una greu crisi política des de l'anterior cop d'estat el 2006 contra Thaksin Shinawatra, germà de Yingluck.

Thaksin, que encara exerceix una gran influència en la política tailandesa i compta amb nombrosos seguidors, viu a l'exili per evitar una condemna de dos anys de presó per corrupció.