Europa de l'Est
Internacional18/02/2012

Letònia rebutja el rus com a llengua cooficial

El 'no' a fer del rus la segona llengua oficial al país guanya amb un 80% dels vots. La consulta reobre la ferida de l'ocupació soviètica

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesEl rus no serà llengua cooficial a Letònia. Amb un 80% dels vots –amb la meitat dels vots escrutats–, el 'no' s'ha imposat clarament en el referèndum que s'ha celebrat aquest dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La impulsora de la consulta ha sigut la minoria russa de Letònia, rebutjada per gran part de la classe política i que se sent discriminada per la legislació lingüística letona. Si hagués guanyat el 'sí', aquest país bàltic s'hauria convertit en el primer soci de la Unió Europea a donar l'estatus d'oficial a la llengua de Tolstoi.

Cargando
No hay anuncios

Aquest país de més de dos milions d'habitants va viure la meitat del segle XX sota dominació soviètica, cosa que va fer disminuir considerablement els parlants de letó. Després d'aconseguir la independència el 1991, les autoritats letones van aprovar lleis per protegir el letó, que obligaven a conèixer la llengua a tots els ciutadans, inclosos els milers de russos que s'havien instal·lat al país durant els anys d'ocupació i que volien obtenir la nacionalitat.

Vint-i-un anys després, la llengua més utilitzada del país és el letó, però una tercera part de la població té com a llengua materna el rus.