Internacional11/11/2015

L'etiquetatge dels productes de territoris ocupats per Israel, en 6 claus

Netanyahu avisa que "afectarà negativament les relacions amb la UE"

Gerard De Josep
i Gerard De Josep

BarcelonaLa Unió Europea ha publicat aquest dimecres noves directrius d'etiquetatge per als productes produïts als territoris ocupats per Israel des del juny del 1967, una decisió que arriba enmig d'una escalada de violència a la zona i que ha provocat reaccions enceses a una banda i celebracions a l'altra. Segons fonts comunitàries citades per EFE, la mesura té a veure amb el fet que "la Unió Europea considera que els territoris ocupats no formen part del territori sobirà d'Israel i que, per això, tot allò que provingui dels assentaments no pot ser etiquetat com a producte 'Fet a Israel'. És tan simple com això i no hi ha res més al darrere".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què diuen les noves directrius?

Cargando
No hay anuncios

Tots aquells productes que es produeixin als territoris ocupats per Israel hauran de dur especificat en el seu etiquetatge –un cop als estats membres– que provenen de colònies, territoris que la UE considera il·legals sota el criteri de la legislació internacional. "No n'hi ha prou de dir únicament que provenen de Cisjordània o dels alts del Golan", han detallat les fonts, que han considerat que referir-s'hi d'aquesta manera podria porta confusió entre els consumidors, sinó que caldrà especificar que es tracta d'assentaments. Si el productor israelià es nega a posar l'etiquetatge correcte, ho hauran de fer l'importador o el comerç de destí. I si el producte ha estat coproduït entre un territori israelià i un d'ocupat, caldrà valorar el cas en particular per determinar si el valor afegit a Israel és suficient per etiquetar-hi el producte.

Quines exportacions estan subjectes a aquestes directrius?

Cargando
No hay anuncios

En principi, aquest tipus de directrius són obligatòries per a les fruites i hortalisses fresques, així com per al vi, la mel, l'oli d'oliva, els ous, les aus de corral, els productes orgànics i els cosmètics; i són voluntàries per als aliments envasats i la majoria dels productes industrials. Ara bé, el text comunitari recorda que, encara en alguns casos la indicació d'origen és voluntària, cal que la informació que acompanyi els productes sigui la correcta i no indueixi a error el consumidor. De fet, aclareix que la directriu es pot convertir en obligatòria per a tots els productes si es considera que l'omissió d'informació podria portar el consumidor mitjà a fer una transacció que no hauria fet si hagués tingut més elements per valorar. Però aquesta avaluació la farà cada un dels Estats membres, que seran també els responsables d'encarregar-se de fer complir les directrius.

Afectarà a l'exportació del comerç d'Israel a la Unió Europea?

Cargando
No hay anuncios

Segons la UE, aquesta publicació no tindrà cap efecte negatiu sobre el comerç d'Israel, i insisteix que no es tracta de cap boicot, una iniciativa a la qual no dóna suport. Argumenta que aquells que no volen comprar béns de les colònies israelianes molt probablement ja els eviten ara, mentre que aquells que donen suport als assentaments podran trobar-ne els productes amb més facilitat. A més, la UE assegura que en altres casos similars, en territoris relacionats amb el Regne Unit, Bèlgica i Dinamarca, les xifres de vendes justament van augmentar.

Per què les publica ara la UE?

Cargando
No hay anuncios

El document, aclareix el mateix text, serveix per aclarir la interpretació jurídica d'una legislació comunitàriaexistent en el marc de la protecció dels consumidors i pretén garantir una aplicació de l'etiquetatge uniforme a tots els estats membres. Per això ha actuat ara, perquè ja hi ha tres països comunitaris que les apliquen a partir d'iniciatives nacionals i perquè el Tribunal de Justícia de la UE va emetre una sentència el 2010 que va servir de guia: declarava que els productes originaris de Cisjordània no tenien dret al règim aranzelari privilegiat del qual gaudeix Israel.

Com ha reaccionat Israel?

Cargando
No hay anuncios

"Això és injust. És una simple distorsió de la justícia i de la lògica i crec que també fa mal a la pau, no fa avançar la pau. L'arrel del conflicte no són els territoris ni els assentaments", ha escrit en una nota diplomàtica el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. "Tenim memòria històrica sobre què va passar quan Europa va etiquetar els productes jueus". Així, considera que aquestes normes poden promoure el boicot als productes israelians i alerta que la decisió "afectarà negativament les relacions amb la UE". De fet, per ara, ja ha anunciat que suspenia les pròximes trobades previstes.

I els palestins?

Cargando
No hay anuncios

Figures polítiques i persones destacades de la societat civil palestina, també citades per EFE, s'han mostrat satisfetes per la publicació de les directrius com un "pas en la bona direcció". Mahmud Nawajaa, coordinador general del Comitè Nacional palestí del moviment BDS, que promou el boicot, la desinversió i les sancions a Israel, ha considerat que és "un senyal positiu que els governs europeus reaccionin a la seva opinió pública, a les campanyes de la societat civil i a la intransigència israeliana". D'altra banda, l'Organització per a l'Alliberament de Palestina ha valorat que es tracta d'una iniciativa "correcta, però insuficient", i el president palestí, Mahmud Abàs, ha instat els països de l'Amèrica del Sud a prendre també aquestes mesures.