L’Estat Islàmic ataca l’epicentre turístic d’Istanbul

Almenys 10 turistes morts, la majoria alemanys, en un atemptat suïcida prop de la Mesquita Blava

Els equips forenses treballant ahir al lloc de l’explosió, a l’obelisc de Theodosi de la plaça  de Sultanahmet, al centre històric d’Istanbul.
Sònia Sánchez / Cristina Mas
13/01/2016
4 min

BarcelonaDeu turistes estrangers van morir ahir a la plaça de Sultanahmet, al centre històric d’Istanbul, en un atemptat suïcida que el govern turc va atribuir a l’Estat Islàmic. A les nou del matí en hora local (les deu en hora catalana), una gran explosió va sacsejar la ciutat turca, en un moment encara de poca afluència a la cèntrica plaça de Sultanahmet, situada a prop de Santa Sofia i de la Mesquita Blava, l’epicentre turístic de la ciutat. La bomba va matar 10 turistes -i el mateix terrorista-, vuit dels quals eren alemanys, segons va confirmar més tard el govern d’Angela Merkel. El govern peruà va confirmar també la mort d’un turista d’aquest país i en tancar aquesta edició no se sabia la nacionalitat de l’última víctima mortal. L’atac va deixar també 15 persones ferides, nou de les quals també alemanyes, a més d’una peruana i un noruec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, va confirmar que totes les víctimes mortals eren turistes estrangers i va explicar que havia parlat amb Merkel per telèfon per donar-li el condol. Segons Duvatoglu, el terrorista suïcida era “un membre estranger de l’Estat Islàmic”. Hores abans, el vice primer ministre, Numan Kurtulmus, havia identificat l’atacant com un home d’origen sirià nascut el 1988 que havia entrat a Turquia procedent de Síria i que no estava en la llista de sospitosos de què disposen les autoritats turques.

“Ha sigut un dels exemples més bàrbars de les accions de l’organització terrorista Daeix [les sigles de l’Estat Islàmic en àrab]”, va dir ahir Duvatoglu, que va prometre continuar la “la lluita contra l’EI a casa i amb les forces de la coalició” internacional que lluita contra els jihadistes a Síria. “Aquest incident demostra un cop més que com a nació hem d’actuar amb un sol cos i un sol cor en la lluita contra el terror”, havia dit poc abans el president, Recep Tayyip Erdogan.

El govern alemany va convocar consell de ministres d’urgència en assabentar-se de l’atemptat i va recomanar als seus ciutadans a Turquia que no s’acostessin als llocs públics i als indrets més turístics del país. “El terror internacional canvia el lloc dels atacs però l’objectiu és sempre el mateix: la nostra llibertat i la nostra societat lliure. Aquesta llibertat i la determinació conjunta amb els socis internacionals contra el terrorisme és el que prevaldrà”, va afirmar Merkel en una compareixença.

A la plaça de Sultanahmet les ambulàncies traslladaven els cossos de les víctimes que havien quedat estesos a terra. L’explosió, que va tenir lloc a l’obelisc de Theodosi, situat a la mateixa plaça, s’havia sentit als barris del voltant, fins a 2,5 quilòmetres a la rodona, i a les imatges de les televisions locals es veia un cotxe policial al lloc dels fets que hauria bolcat per la potència de la deflagració.

“Hi ha 7.000 hotels en aquesta zona i els turistes ara volen marxar. Ja estan buscant els bitllets [de tornada]. Amb aquesta explosió, el 2016 s’ha acabat per a nosaltres”, es queixava a la premsa local Yasar Yavuz, president de l’Associació Sultanahmet de Turisme. “Han atacat Sultanahmet per captar l’atenció, perquè és el que li ve al cap a la gent quan pensa en Turquia”, deia Kursat Yilmaz a Reuters des de la seva oficina a la mateixa plaça, on opera rutes turístiques. “No ens sorprèn que hagi passat, sempre hem sigut un blanc possible”, afegia.

No és el primer cop que hi ha un atemptat en aquest lloc: fa poc més d’un any una dona es va immolar en una comissaria de policia a la mateixa plaça. El país pateix des de fa més d’un any fortes tensions tant per la presència de l’EI com per l’onada de repressió contra el moviment kurd. Les últimes setmanes hi ha hagut forts atacs de les forces de seguretat contra diverses poblacions kurdes a l’est del país. Una facció escindida del PKK, els Falcons de la Llibertat del Kurdistan, va reivindicar el 23 de desembre un atac contra el segon aeroport d’Istanbul en què va morir una treballadora de la neteja.

En màxima alerta

L’octubre passat un atemptat suïcida a Ankara contra una manifestació que reclamava la pau al Kurdistan es va convertir en el més mortífer de la història del país, amb 103 morts. Ankara en va responsabilitzar l’Estat Islàmic. Des d’aleshores, Turquia està en màxima alerta terrorista, i en les últimes setmanes la policia ha detingut diversos sospitosos de pertànyer a l’organització jihadista que suposadament preparaven atemptats a Istanbul.

En un comunicat conjunt, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i el comissari d’ampliació, Johannes Hann, van afirmar ahir que “la UE i i Turquia han d’estar units contra tota forma de terrorisme”. Brussel·les aclaria que el combat s’ha de fer “amb total respecte a les obligacions de la legalitat internacional, incloent-hi els drets humans i la legislació humanitària”. Els governs de França, els EUA i Rússia, entre molts altres, es van sumar a la condemna internacional.

stats