Raqqa, alliberada del jihadisme

Tropes kurdosirianes amb suport dels EUA prenen el control de la capital siriana de l'Estat Islàmic

Forces sirianes combatent per alliberar Raqqa de mans de l'EI, a Síria
Ethel Bonet
18/10/2017
3 min

BeirutHan sigut quatre mesos de durs combats per poder prendre al grup jihadista de l’Estat Islàmic (EI) la seva “capital de facto ” a Síria, després que a l’estiu ja va caure Mossul, la segona ciutat iraquiana i fins llavors feu dels jihadistes al país veí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els últims combatents de l’EI que continuaven al centre de Raqqa, fent servir civils com a escuts humans, es van rendir ahir quan les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), aliades dels Estats Units i enemigues de Turquia, van prendre el control de la plaça del Rellotge, on es feien les execucions públiques de l’EI, així com de l’Hospital Nacional i l’estadi municipal. A mitja tarda, l’últim grup de combatents atrinxerats van deixar l’hospital central i van pujar a un autobús per abandonar la ciutat per sempre.

Una rendició pactada

Els últims dies, més de 350 combatents de l’EI havien deposat les armes després de pactar la rendició amb les milícies kurdes.

“Podem dir que el 99% de Raqqa està neta de terroristes del Daeix [acrònim en àrab de l’EI], però cal acabar l’operació de neteja a l’Hospital Nacional per destruir-hi les mines i posar fi als romanents de mercenaris”, va dir Nuri Mahmud, portaveu de la milícia kurdosiriana, les Unitats de Protecció del Poble (YPG, en la sigla en kurd).

Ara, al moribund Estat Islàmic, que el 2014 somiava fundar un extens califat a Síria i l’Iraq, li queda només una petita part de la veïna Deir ez-Zor i un parell de localitats a la frontera iraquiana.

Raqqa va ocupar sempre un lloc destacat per a l’EI, perquè des d’allà i Deir al-Zor controlava el riu Eufrates, igual que des de Mossul controlava el Tigris. El desig del desaparegut líder de l’EI Abu Bakr al-Baghdadi era fundar el seu estat sobre la conca dels dos rius, bressol de la civilització mesopotàmica.

S’han acabat quatre llargs anys de malson jihadista per a la població local de Raqqa, però no significa que vinguin temps millors. El post-EI a Raqqa podria derivar en una confrontació entre la població local sunnita i les Forces Democràtiques Sirianes, de majoria kurda. No és cap secret que l’objectiu final de les milícies kurdosirianes és annexionar el territori conquerit al nord-oest de Síria a la regió kurda de Rojava. De fet, els últims mesos les FDS han creat el Consell Civil de Raqqa, que ha assumit la tasca d’administrar les parts alliberades de la localitat i la resta de la província.

Aquesta decisió podria comportar problemes en el futur perquè aquest consell no ha sigut reconegut pels grups opositors sirians ni per algunes tribus àrabs de la zona, que reclamen un paper en el futur un cop reconstruïda la ciutat.

Tot i així, les FDS van ser ahir els herois per als més de 3.000 civils que continuaven atrapats al centre de la ciutat. Fins i tot molts d’ells es devien haver emocionat veient onejar a la plaça del Rellotge la bandera kurda, en lloc de la insígnia negra del temut grup jihadista. Entre els salvadors, diverses peixmergues [combatents kurdes] van alliberar dones sirianes que havien estat retingudes durant mesos pel grup jihadista. Aquestes van celebrar-ho de moltes maneres, per exemple desfent-se del burca que les cobria com es veu en el següent vídeo.

La batalla militar ha deixat 3.273 morts, 1.130 dels quals eren civils, i la majoria han perdut la vida arran dels bombardejos de la coalició internacional, encapçalada pels EUA. A més dels morts, la guerra contra l’EI ha obligat 240.000 veïns de Raqqa a fugir de casa. Tenint en compte que abans que els combatents d’Al-Bagdadi conquerissin la ciutat de l’Eufrates hi havia una població de 300.000 habitants, Raqqa ha quedat gairebé buida. L’esperat retorn serà també una complicada odissea per als centenars de milers de desplaçats que hauran d’esperar en tendes de campanya fins que empreses i organitzacions internacionals comencin les tasques de reconstrucció de la ciutat avui devastada.

stats