L'Estat Islàmic destrueix una ciutat iraquiana patrimoni de la Humanitat

El ministeri de Turisme critica la nul·la resposta internacional davant dels "crims" dels jihadistes

Una imatge de Hatra, protegida per la Unesco des del 1985
Agències
07/03/2015
2 min

BagdadMembres del grup jihadista Estat Islàmic (EI) han destruït i saquejat avui la ciutat de Hatra, al nord de l'Iraq, que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco ara fa tres dècades, d'una antiguitat de fa més de 2.000 anys i declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, segons ha denunciat el ministeri iraquià de Turisme i Antiguitats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest atac contra Hatra, fundada fa 2.000 anys, es produeix després que dijous els jihadistes arrasessin amb la ciutat assíria de Nimrud, i una setmana abans destruïssin el Museu de la Civilització de Mossul, tots els atacs a la província septentrional de Nínive.

"La lentitud del suport de la comunitat internacional a l'Iraq va encoratjar els terroristes a perpetrar un altre crim amb el saqueig i destrucció de la ciutat Hatra, inclosa en la llista del patrimoni mundial", ha lamentat el ministeri de Turisme i Antiguitats en un comunicat.

El departament ha criticat que malgrat les advertències que els "crims" de l'EI anaven a prosseguir en altres llocs arqueològics, "la resposta no ha estat al nivell requerit".

Per això, ha encoratjat les organitzacions internacionals a afanyar-se a intervenir i ha tornat a demanar una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU.

Hatra, inscrita en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco el 1985, és una gran ciutat fortificada situada a la zona d'influència de l'Imperi Part, que va resistir dues vegades l'assalt dels romans gràcies a la seva muralla proveïda de torres.

La Unesco destaca que els vestigis de la ciutat, i més concretament els dels seus temples d'arquitectura grecoromana amb ornamentacions orientals, testimonien la grandesa d'aquesta civilització.

Després de l'atac a Nimrud, del segle XIII abans de Crist, la directora general de la Unesco, Irina Bokova, va qualificar ahir els fets de "crim de guerra" i va demanar la mobilització de tots els implicats "per protegir aquest patrimoni".

"Aquest nou atac contra el poble iraquià –va afegir Bokova– és una prova més que la neteja cultural de què és objecte l'Iraq no s'atura davant de res ni davant ningú.

stats