L'estat clau d'Ohio funciona amb carbó
ATHENS (OHIO)Quan un travessa l'estat de Virgínia de l'Oest per arribar a Ohio, la ràdio del cotxe comença a escopir anuncis electorals sobre una suposada guerra contra el carbó, i cartells de "Stop Obama" surten com bolets a banda i banda de les carreteres secundàries. "Obama està arruïnant la indústria del carbó", diu un miner en un anunci, i es lamenta que les polítiques ambientals del president destrueixin llocs de treball en temps de crisi.
El carbó produeix un 82% de l'electricitat d'Ohio i genera 3.000 llocs de treball al sud-est d'aquest estat. A pocs dies de l'elecció, els republicans han intensificat les crítiques contra Obama, a qui acusen d'haver iniciat una campanya contra aquest combustible fòssil i que segons Romney pretén guanyar vots tancant mines de carbó.
"La feina del miner és molt perillosa, però la gent necessita treballar i fa el que sigui per aconseguir un sou", diu Ronald Luce, el director del museu d'Athens, que ofereix una exposició sobre les històriques mines de carbó. El visitant pot conèixer els detalls d'una indústria que fins fa poc era un dels pilars de l'economia de la zona. Luce explica que moltes mines del comtat han tancat per la competència dels preus més barats del gas natural o perquè ja no es poden explotar més.
Mentre fulleja el seu llibre sobre la història de les mines, Luce destaca el desastre de la mina de Millfield, a pocs quilòmetres d'Athens, del 5 de novembre del 1930. "És el pitjor accident en una mina de carbó d'Ohio. Hi van morir 82 persones", relata. Aquest acadèmic afirma que els Estats Units han d'invertir en noves fonts d'energia renovables, com la solar o l'eòlica, per substituir el carbó i crear nous llocs de treball.
Luce revela que és demòcrata i confia en les polítiques d'energia d'Obama. A més, critica el republicà Mitt Romney perquè "només està interessat a ajudar els seus". "Cada cop hi ha més desigualtat. Ens estem convertint en una societat dividida entre persones molt riques i persones molt pobres però sense ningú entremig".
Una vida a la mina
Tot i que la ciutat d'Athens és un bastió demòcrata, la majoria dels pobles de la rodalia estan dividits entre els dos partits o són més conservadors. "La meva família és demòcrata però molts dels miners són republicans", explica Gabi Ferris mentre neteja taules a la cafeteria que la seva mare té al petit poble miner de Glouster. Ferris, que només té 16 anys, explica que molts dels pares dels seus amics treballen a la mina. "Alguns hi van començar a treballar quan tenien 14 anys. La mina és molt important per al poble", diu Ferris.
Ella no creu que Obama hagi començat una guerra contra el carbó, com diuen els republicans, però entén que alguns miners no confiïn en el president. Les noves regulacions ambientals per reduir les emissions de diòxid de carboni han elevat els costos de la indústria, però segons els experts la gran amenaça per al carbó és el gas natural.
"Els meus pares em renyarien si em sentissin però la veritat és que jo no sé si votaria per Obama. A mi m'encanta disparar les meves armes al jardí de casa. No m'agrada que em vulguin restringir la llibertat", confessa la noia. Afegeix, però, que tampoc li agrada que Romney vulgui retallar els programes de salut per a la dona. Tot i que encara no pot votar, Gabi Ferris ja representa els votants indecisos d'Ohio, que són claus en cada elecció.
Mirall de la divisió del país
"El que fa Ohio ho repeteix el país", diu una dita popular sobre els resultats de les presidencials. Des del 1960 aquest estat d'11,5 milions d'habitants ha escollit l'aspirant guanyador de la Casa Blanca, i aquest any segurament no serà l'excepció. Tant Obama com Romney necessiten un triomf a Ohio si volen vèncer.
A Steubenville ha plogut molt tot el dia. "Sembla que l'hivern ja hagi arribat", es lamenta Timothy James, de 61 anys, que explica que la ciutat ha perdut molts llocs de treball i té un problema important amb la delinqüència i les drogues. Aquest treballador de la neteja no vol parlar de política, però confessa que encara no sap quin dels candidats votarà. "Per mi tots són iguals perquè tots diuen mentides", diu mentre mira el partit de bàsquet entre els Boston Celtics i els Miami Heat en un bar del costat de casa. Steubenville és la capital d'un dels comtats més disputats de la cursa electoral i és una mostra de la gran polarització que viu el país. El 2008 Obama només hi va guanyar per 74 vots.