23/04/2015

L’Esperit d’Armènia

Escric aquestes paraules des d’Istanbul, just abans de l’assaig del concert 'L’Esperit d’Armènia', que interpretem amb altres músics armenis i turcs per recordar les víctimes dels tràgics fets que van començar el 24 d’abril del 1915.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Recordem algunes xifres i fets: uns mesos abans, a finals del 1914, la població armènia dins l’Imperi Otomà representava, segons el patriarcat armeni, uns dos milions d’habitants; avui, a Turquia, només hi queden uns 60.000 armenis. De les 2.500 esglésies i 400 monestirs armenis, només 40 esglésies han sobreviscut, de les quals 34 a Istanbul. Aquesta ciutat, on la població el 1914 era majoritàriament cristiana, va ser l’únic lloc de Turquia on grecs i armenis van poder continuar vivint. Ben aviat, però, van ser sotmesos a una violència d’estat devastadora, i molts, juntament amb la majoria dels que vivien arreu del país, van ser deportats, massacrats, torturats, degollats i penjats, a l’ombra d’un conflicte pitjor, i van esdevenir les víctimes del primer genocidi del segle XX.

Cargando
No hay anuncios

Commemorar aquest centenari no significa només tenir un record d’aquests fets i per a aquestes víctimes. Ens revela també moltes coses que concerneixen els vivents, i posa una llum molt crua sobre la civilització moderna i sobre alguns dels seus grans fracassos: no solament no s’ha fet justícia a les víctimes, sinó que, a més a més, s’ha tolerat un segle de denegació del crim per part de Turquia, i al mateix temps hem acceptat la indiferència dels observadors. Si l’oblit i la denegació perduren, serà com si tornessin a deixar morir una segona vegada totes aquelles víctimes.

Poques coses han canviat

Cargando
No hay anuncios

1915-2015: malauradament, poques coses han canviat... L’hostilitat envers els armenis continua, cent anys després, i provoca noves devastacions: bloqueig dels acords i la negativa a ratificar els protocols signats el 2009 per a la normalització de les relacions entre Turquia i Armènia, atac del poble armeni de Kessab a Síria, destrucció del memorial de la ciutat siriana de Deir al-Zor, l’únic monument dedicat a les víctimes del genocidi (dinamitat el 18 de setembre del 2014), etc.

Per sort, però, també hi ha signes positius: un 36% dels turcs de 18 a 26 anys sembla que són favorables a un reconeixement del genocidi armeni. També després d’uns quants decennis de silenci, sembla que la Turquia moderna comença a retrobar la memòria dels armenis. Això es produeix gràcies al treball d’un grapat d’homes i dones coratjosos com Ragip Zarakoulo (defensor dels drets humans i editor) i la seva dona, i sobretot gràcies al periodista turcoarmeni Hrant Dink (assassinat davant l’edifici del seu diari el 2007), que, amb paraules simples, va cridar l’atenció de la població turca sobre la qüestió armènia: “Hi havia un poble anomenat els armenis que vivia en aquestes terres, i ja no és aquí. Què li va passar?” Cal continuar aquestes tasques a favor d’una presa de consciència millor i definitiva sobre aquesta qüestió per tal d’arribar a “un reconeixement alliberador de la història del genocidi armeni”.

Cargando
No hay anuncios

Nosaltres els recordem amb la seva música, atès que la música actua com un veritable bàlsam, ja sigui sensual o espiritual, i perquè toca l’ànima dels homes i sap curar totes les seves ferides i dolors. Grans músics armenis com Tigran Tchukhadjian (1837-1898) i el cèlebre Komitas (1869-1935), que sistemàticament i de manera escrupolosa va recollir, publicar i salvar moltes cançons i melodies armènies anònimes del patrimoni antic, seran interpretats amb tota la bellesa i l’emoció de la música armènia. Convençuts que sense emoció no hi ha memòria, sense memòria no hi ha justícia, sense justícia no hi ha civilització i sense civilització els éssers humans no tenim futur.