Internacional07/08/2013

L'escàndol de l'espionatge als Estats Units persegueix Merkel

L'oposició qüestiona l'estreta col·laboració de Berlín amb la NSA

Isaac Lluch
i Isaac Lluch

Berlín.Angela Merkel confia guanyar un tercer mandat consecutiu com a cancellera alemanya a les legislatives del 22 de setembre. La seva Unió Cristianodemòcrata (CDU), amb la seva germana bavaresa socialcristiana (CSU), arriba al 40,2% dels vots, segons les últimes enquestes, mentre que els socialdemòcrates (25,3%) i els Verds (13,6%) no arribarien plegats a tenir opcions de desbancar l'actual líder del govern alemany.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Merkel ha marxat tranquil·la de vacances, si bé hi ha un tema que se li està començant a girar massa en contra: la gestió de l'escàndol d'espionatge de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA). L'executiu de Berlín s'ha vist forçat a aclarir per què els serveis secrets d'Alemanya (BND) van treballar més estretament del que es pensava amb la NSA per proporcionar-li milions de dades.

Cargando
No hay anuncios

El cap de la cancelleria i coordinador dels serveis secrets, Ronald Pofalla, mà dreta de Merkel, ha hagut de comparèixer al gremi de control del Bundestag (cambra baixa) per donar explicacions."Queden moltes qüestions obertes", va indicar el líder parlamentari socialdemòcrata, Frank-Walter Steinmeier, que exigeix una altra compareixença de Pofalla i del president del BND, Gerhard Schindler.

En un país on el registre d'individus per part dels nazis i després pel règim comunista a l'extinta RDA ha deixat una forta marca, l'escàndol de la NSA destapat fa vuit setmanes està sacsejant l'opinió pública. Merkel es va afanyar a dir abans de les vacances que Alemanya no era "cap estat policial ni de vigilància" i que "les lleis alemanyes s'apliquen sobre el terreny alemany", si bé va admetre la dificultat d'aplicar aquestes regles en l'època d'internet.

Cargando
No hay anuncios

Poc reeixides han estat per ara les seves intervencions. Segons un sondeig recent publicat per Der Spiegel, un 73% dels alemanys creuen que la cancellera no ha fet tot el que està a les seves mans per protegir-los de l'espionatge i vetllar pels seus drets a internet. Qui ha assumit la veu més crítica contra les escoltes de la NSA ha estat la ministra alemanya de Justícia, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, que ha exigit que la UE sancioni els grups nord-americans (com ara Google, Facebook i Apple) que espiïn violant les normatives europees. Berlín entra en acció. Hi ha precampanya.