L’erupció del volcà de Bali obliga a evacuar 100.000 persones i a cancel·lar centenars de vols

Les autoritats han ampliat el perímetre de seguretat a 10 quilòmetres davant una erupció "imminent" de major intensitat

Les autoritats indonèsies han augmentat el nivell d'alerta front a una nova erupció del volcà Agung
Ara
27/11/2017
2 min

BarcelonaLa situació dels ciutadans de l'illa de Bali, a Indonèsia, és cada cop més complicada. L'erupció del volcà Agung dissabte passat va obligar a desallotjar a 24.000 persones, en un primer moment, tot i que les autoritats indonèsies estimen que la xifra arribarà als 100.000 desplaçats a causa d'una erupció "imminent" de més intensitat, segons fonts oficials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els centres d'acolliment repartits per l'illa han atès fins al moment a 40.000 evacuats i la xifra augmentarà durant aquest dilluns, tal i com ha informat avui el director d'informació de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNBP, en indonesi), Sutopo Purwo Nugroho.

El Centre de Vulcanologia i Mitigació de Perills Geològics (CVMPG) ha elevat aquest matí el nivell d'alerta d'erupció del 3 al 4, el màxim, i ha ampliat la zona de seguretat a un perímetre de 10 quilòmetres.

En un comunicat el director d'informació de la PNPB ha assegurat que l'erupció i els tremolors han ocorregut de forma contínua. "La lava segueix omplint el cràter i quan desbordi començarà a lliscar-se pel vessant. Per això, existeixen possibilitats d'una erupció major que la del passat dissabte".

Un altre problema són els lahars, com es diu als fluixos de sediments piroclàstics i d'aigua que es mobilitzen des dels vessants del volcà, sobre tot per la temporada de pluges a Indonèsia.

Les autoritats d'Indonèsia han recomanat a la població l'ús de mascaretes a causa del núvol de cendra provocada per l'última erupció. Aquest núvol ha arribat als 6.000 metres d'altura i en l'actualitat es desplaça cap al mar, tot i que podria canviar pel vent.

Una altra de les mesures que han pres a l'illa de Bali és el tancament de l'aeroport Ngurah Ra que ja ha provocat la cancel·lació de 249 nacionals i altres 196 internacionals. En total hi ha més de 59.000 passatgers afectats.

Així i tot la PNPB ha explicat que cada 6 hores es revisaran les condicions per intentar reobrir la base aèria quan sigui possible.

Cop al turisme

El volcà Agung es troba en l'est de Bali, en el districte Karangasem, i lluny de la majoria de les atraccions turístiques.

L'illa de Bali és la principal destinació turística d'Indonèsia amb una afluència anual que ronda els 5,4 milions de visitants estrangers, segons dades oficials.

L'alerta d'erupció del Agung, que va començar el 22 de setembre d'aquest any, ja ha provocat pèrdues en la indústria turística balinesa per valor de 20 trilions de rupies (uns 1.241 milions d'euros), segons el director d'informació de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres.

Un gegant dormit

L'erupció magmàtica del volcà Agung, el dissabte passat, és la primera des de 1963 quan les erupcions van durar gairebé un any i van provocar més d'1.100 víctimes mortals.

A pesar que està prevista una major activitat del volcà en els propers dies les autoritats, segons l'anàlisi dels últims paràmetres del volcà del CVMPG, no creuen que les erupcions del Agung aconsegueixin la força que va mostrar en 1963.

Cal assenyalar que l'arxipèlag indonesi, on es troba l'illa de Bali, s'assenta dins del denominat "Anell de Foc" del Pacífic. Una zona de gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada per milers de tremolors a l'any, tot i que la majoria són d'escassa magnitud.

stats