PALESTINA
Internacional04/09/2017

La lenta agonia dels malalts a Gaza

Israel i Cisjordània impedeixen la sortida dels pacients i l’arribada de fàrmacs per boicotejar Hamàs

Eugeni García Gascón
i Eugeni García Gascón

Ciutat De GazaAl departament de casos greus de neonatologia de l’hospital Al-Shifa, de Gaza, hi treballa el doctor Al·lam Abu Hamda. El facultatiu ha tornat fa poc a Palestina des de Qatar. Allà, a la monarquia àrab, cobrava un sou astronòmic, de 13.000 dòlars al mes (uns 10.900 euros). En canvi, a l’hospital Al-Shifa guanya 2.000 dòlars mensuals (1.600 euros), que sufraga Qatar mateix.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El doctor Abu Hamda és el millor especialista en neonatologia de la franja de Gaza. Des de la seva arribada, la mortalitat en aquest departament s’ha reduït un 30%. “Actualment tenim tres nadons en situació crítica. Hem demanat permís a Israel per traslladar-los a Cisjordània, però no ens l’ha concedit”, lamenta.

Cargando
No hay anuncios

“Ens falten incubadores. En cadascuna hi col·loquem dos o tres nadons, cosa que és una situació totalment irregular”, continua explicant el metge. “Estem treballant al 180% de la nostra capacitat. Tenim nadons que pesen menys de 650 o 700 grams. Un medicament molt útil seria l’Infasurf, però és massa car. Costa 500 dòlars [uns 420 euros]. Només en tenim gràcies a les donacions estrangeres”, afegeix el doctor.

“Ara mateix hi ha a l’hospital un nen amb una deformació al cor i cal actuar amb celeritat. Hem sol·licitat al govern israelià que ens permeti traslladar-lo fora de la franja per proporcionar-li atenció mèdica, però no hem tingut èxit. Abans obteníem els permisos en només 24 hores. Ara no rebem cap resposta. Els últims dies han mort vuit nadons”, detalla el metge.

Cargando
No hay anuncios

Israel cada vegada es resisteix més a concedir-los permisos. Les estadístiques del ministeri de Salut de Gaza indiquen que el juny del 2016 Israel va autoritzar la sortida de 2.041 pacients, mentre que el mes de juny d’aquest any -l’últim del qual es tenen dades oficials- el govern israelià només va permetre la sortida de 447 malalts.

Talls de llum

Cargando
No hay anuncios

El doctor Abu Hamda va estudiar a Turquia i a Qatar, i ha format metges i infermeres a Gaza. Al seu departament hi ha 36 llits, però en caldrien 40 més. Un dels problemes més greus, de tota manera, és la interrupció del subministrament elèctric a l’hospital i la incidència fatal que això té en les incubadores.

El subministrament elèctric s’interromp diàriament a Gaza. Hi ha electricitat durant tres o quatre hores, i després deixa d’haver-n’hi durant dotze hores fins que torna durant tres o quatre hores més. Només les famílies amb recursos poden adquirir un generador per disposar d’electricitat sempre.

Cargando
No hay anuncios

“Estem sense llum la major part del dia, i els hospitals estan obligats a recórrer a generadors”, declara un altre metge, el doctor Ahsraf al-Qedra, que és portaveu del ministeri de Salut de la franja de Gaza. “Necessitem un milió de litres de combustible mensuals per fer funcionar els generadors, però només rebem el 28% d’aquesta quantitat, i gràcies a l’ajuda d’organitzacions no governamentals estrangeres”, detalla.

Sense medecines

Cargando
No hay anuncios

“La situació es deteriora constantment”, adverteix Atif Mohaise, un farmacèutic que també treballa al ministeri de Salut de Gaza, controlat per Hamàs. “Als hospitals de la franja hi falten més del 30% de les medecines bàsiques, segons l’Organització Mundial de la Salut, i algunes d’aquestes ni tan sols es troben a les farmàcies privades o al mercat negre”, insisteix.

Mohaise parla del càncer i de les malalties que afecten els ronyons. No hi ha fàrmacs per a aquests pacients als hospitals. “En el cas de la fibrosi quística, per exemple, ens falta Creon, un medicament imprescindible i que es fabrica a Europa”, assegura.

Cargando
No hay anuncios

Els malalts de càncer també intenten sortir de la franja per arribar a Cisjordània, on hi ha més medicaments per a aquestes malalties, o a Israel. “Però es moren mentre els seus noms estan escrits en llargues llistes d’espera d’Israel i de l’Autoritat Palestina de Ramal·lah”, sospira el farmacèutic.

El ministeri de Sanitat de Gaza fa anys que denuncia que les medecines que el ministeri de Sanitat de Cisjordània hauria d’enviar a la franja mai surten de Ramal·lah, per ordre expressa del president palestí, Mahmud Abbas. És la seva manera de pressionar Hamàs. “Ramal·lah assegura que ens proporciona de tot, però la veritat és que tot just tenim medecines per cobrir el 20% de les nostres necessitats. Per exemple, ens falta Clexane per a la sang. En tenim molt poc i això impedeix que puguem fer operacions quirúrgiques. També ens falta Biotropina, una hormona per als nens amb problemes de creixement”, diu Mohaise.

Cargando
No hay anuncios

En les últimes setmanes 27 persones han perdut la vida a causa de la falta de medecines. L’última víctima va ser una dona que va morir de càncer sense rebre resposta de Ramal·lah des del maig. Dels 27 morts, 13 eren infants. “Això és pitjor que una guerra, perquè les morts les causen deliberadament els nostres germans de Ramal·lah”, diu el doctor Al-Qedra.