Internacional20/09/2016

L'ONU suspèn tots els combois d'ajuda humanitària a Síria

Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans almenys 12 persones han mort en el bombardeig atribuït a l'aviació siriana o russa. L'atac sentencia la treva pactada entre els Estats Units i Rússia

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaL'ONU ha anunciat la suspensió del repartiment d'ajuda humanitària a Síria, després de l'atac, aquest dilluns, contra un comboi. Almenys 12 treballadors humanitaris han mort en el bombardeig d'un aparcament de camions que transportaven ajuda a la localitat siriana d'Urm al-Kubra, als afores d'Alep. Es tracta del pitjor atac que pateix una missió de l'ONU a Síria des de l'inici del conflicte, el 2011. L'Observatori Sirià dels Drets Humans, una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d'activistes sobre el terreny, assegura que l'atac va ser obra d'avions sirians o russos.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de Nova York, on es celebra l'Assemblea General de l'ONU, el seu secretari general, Ban Ki-moon, ha qualificat de "covards" els atacants del comboi i ha tingut dures paraules per al règim de Baixar Al-Assad, al que acusa de ser el que més patiment està generant al seu país "bombardejant barris amb barrils [de pólvora] i torturant sistemàticament milers de detinguts".

Cargando
No hay anuncios

Alhora, ha acusat molts altres països de "tenir les mans tacades de sang" en el conflicte sirià per estar "alimentant la maquinària de la guerra". "En aquesta sala hi ha representants de governs que han ignorat, facilitat i fins i tot participat en les atrocitats de les dues bandes" enfrontades en el conflicte de Síria, ha afirmat de forma contundent en el discurs d'inauguració de la seva última Assemblea com a secretari general, donat que deixa el càrrec a finals d0any.

El bombardeig al comboi humanitari es va produir unes hores després que el règim sirià donés per acabat l'alto el foc patrocinat pels Estats Units i Rússia, que ha funcionat (amb violacions constants) els últims set dies. L'atac certifica el fracàs de l'enèsim intent per pacificar la zona sense que s'hagi complert ni el principal objectiu: facilitar l'accés a l'ajuda humanitària de la població civil que sobreviu en les zones assetjades.

Cargando
No hay anuncios

Entre les víctimes hi hauria voluntaris i conductors de la Mitja Lluna Roja siriana. El responsable d'ajuda humanitària de l'ONU, Stephen O'Brien, ha dit que si es demostra que el "cruel" atac ha sigut deliberat es tractaria d'un crim de guerra. Fins a 18 dels 31 camions que formaven el comboi –que portava ajuda per a 78.000 persones– van ser destruïts.

De fet, el comboi no portava l'ajuda promesa als barris opositors de l'est d'Alep sotmesos al setge de les forces pro règim (el material que hi havia d'arribar no ha arribat a sortir de la frontera turco-siriana), sinó una ajuda destinada als barris occidentals, sota control del règim. "El comboi s'havia coordinat fins a l'últim detall amb les autoritats sirianes, i també amb tots els països que tenen activitat aèria a la zona -alerta un responsable de l'ONU a 'Le Monde'-. "És impossible que els responsables d'aquest drama no sabessin què hi feien, aquí, aquests camions."

Cargando
No hay anuncios

Després que l'exèrcit sirià anunciés dilluns que donava per acabada la treva de set dies pactada per Moscou i Washington, els activistes que resisteixen a l'interior d'Alep i les poblacions veïnes parlen d'intensos bombardejos. Un corresponsal de l'agència France-Presse que es troba també dins la ciutat descriu atacs continuats.

Segons l'Observatori, almenys 26 civils més –inclosos una dona i una criatura– han mort a Alep en els bombardejos que han seguit el final de la treva. L'Observatori adverteix que el nombre de víctimes continuarà creixent. Els combats també s'han reprès a Idlib, al nord-oest del país, i a la perifèria de Damasc.

Cargando
No hay anuncios

Riyad Hijab, portaveu de l'oposició, denunciava des de Nova York que el règim "imposa desplaçaments forçats de població, bombardeja hospitals, llança milers de barrils explosius i altres armes prohibides: i el món s'ho mira".

Síria torna, doncs, a la casella zero, després d'una pausa que ni s'ha respectat del tot ni ha servit tan sols per alleujar el patiment dels civils. "Potser han caigut menys bombes i això ha deixat respirar la gent, però no hauran pogut menjar ni curar-se", resumeix Lurdes Vidal, cap de món àrab de l'Institut Europeu de la Mediterrània. "Però l'error estratègic dels Estats Units, que dissabte van bombardejar un comboi militar sirià, ha donat a Al-Assad i Rússia l'excusa perfecta: ara totes dues coses es posaran al mateix sac."

Cargando
No hay anuncios

"Aquesta treva només haurà servit per fragmentar encara més les forces opositores. L'acord era un ballet diplomàtic entre Rússia i els Estats Units: era un començament molt feble i sense el compromís dels actors locals", recorda Vidal. "Tots ho han aprofitat per rearmar-se, i el règim, a més, per buidar poblacions i dur a terme represàlies", adverteix. "I el problema és que l'única aposta és la solució militar i la sortida política s'enverina perquè la prioritat per als Estats Units i Rússia és Daeix [l'acrònim àrab d'Estat Islàmic] i no abordar el problema de fons, que és entre el règim i l'oposició". Vidal lamenta que "les veus que representen el respecte humanitari i que podrien tenir una actitud constructiva clau en la nova Síria estan cada cop més acorralades. I si desapareixen, només quedarà la guerra per la guerra".

La situació de Síria marca l'Assemblea General de l'ONU que se celebra aquest dimarts a Nova York. Les grans potències continuen assegurant que poden mantenir una treva que, sobre el terreny, no s'ha respectat mai del tot i ara ni tan sols pot garantir el repartiment d'ajuda a les zones sotmeses a setge per l'exèrcit sirià i els seus aliats.