Els diputats de Maduro prenen possessió del seu escó al Parlament
L’Assemblea Nacional Constituent comença a treballar avui en una nova carta magna per al país
CaracasL’Assemblea Nacional Constituent (ANC) veneçolana es va instaurar ahir enmig d’un ambient de simbologia patriòtica i sota la mirada de reprovació d’un ampli grup de països, el Vaticà inclòs, l’últim a sumar-se a les crítiques. Els diputats de l’Assemblea Nacional -el Parlament, de majoria opositora- no van celebrar sessió plenària a l’hemicicle del Palau Federal Legislatiu perquè l’edifici estava totalment controlat per l’exèrcit des de feia quatre dies, a l’espera que els nous 545 diputats elegits a les eleccions de diumenge arribessin per prendre possessió del seu escó.
La seva entrada va estar marcada per una marxa que presidien els quadres de Simón Bolívar i Hugo Chávez, que tornaven a la seu parlamentària. Un desafiament als diputats de l’oposició, que, quan van guanyar les legislatives el desembre del 2015, van decidir treure’ls per evitar “polititzar la cambra”, segons van dir aleshores.
El president veneçolà, Nicolás Maduro, no va assistir al jurament dels nous parlamentaris. S’espera que els nous diputats, però, es reuneixin amb el cap d’estat al Palau de Miraflores. Els portaveus dels diputats de la Constituent van ser Delcy Rodríguez, Diosdado Cabello i Cilia Flores, que actualment representen el bloc més compacte del govern veneçolà i també han estat escollits diputats. En un acte d’una hora i mitja, la directiva de la Constituent va ser escollida amb una votació unànime. La presidència de la cambra va caure en mans de l’excancellera Delcy Rodríguez, l’exvicepresident Aristóbulo Istúriz i el fiscal Isaías Rodriguez.
Per a l’analista polític Luis Eduardo Mendoza, el nomenament dels nous càrrecs no només marcarà el lideratge polític de l’Assemblea Constituent sinó també el del govern veneçolà. “S’esperava que Cilia Flores [la dona de Maduro] i Diosdado Cabello [militar i home fort del chavisme] lideressin la Constituent i no ha sigut així. Tots dos han cedit quotes de poder a Delcy Rodríguez, l’ambaixadora de l’oficialisme al món en els moments més crítics per al país”.
Delcy Rodríguez va anunciar ahir que la primera sessió plenària de la Constituent se celebraria a partir d’aquest matí a la sala el·líptica del Palau Federal Legislatiu i que, de moment, treballarà amb el mateix estatut de funcionament que la Constituent de 1999.
“No esperarem setmanes, mesos ni anys. Des de demà mateix [per avui] comencem a actuar des d’aquesta Assemblea Nacional Constituent i als que fan guerra psicològica al poble els arribarà la justícia”, va dir Rodríguez. Més tard, Diosdado Cabello, primer vicepresident del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), va explicar que la Constitució estableix que la Constituent té poders per sobre del Parlament -l’Assemblea Nacional ordinària-, les institucions de l’Estat i el mateix president Nicolás Maduro. Cabello va ser l’encarregat ahir de proposar la junta directiva de la Constituent i va assegurar que les portes estaven obertes per a qui no era allà, en referència a l’oposició.
Defensar la pàtria
Delcy Rodríguez va prendre possessió del càrrec amb una bandera veneçolana i la carta magna a la mà: “Juro per la nostra mare Constitució defensar la pàtria de qualsevol agressió o amenaça”. La nova presidenta va començar el seu discurs amb un recordatori de l’expresident Hugo Chávez, a qui va qualificar de “comandant etern i suprem”. Unes paraules que van provocar els aplaudiments entusiastes del públic. Rodríguez va assegurar que Veneçuela començarà un procés en què es farà justícia davant els fets de violència que ha protagonitzat l’oposició. “Resoldrem les nostres diferències entre veneçolans, sense cap tipus de mandat imperialista. El poble de Veneçuela no entregarà el seu destí a una minoria violenta”.
La nova carta magna que resulti de tot el procés serà escrita pel poble i no per experts, va dir l’excancellera, que també va defensar que al país no hi ha cap crisi humanitària tot i les denúncies dels grans organismes de drets humans. “A Veneçuela no hi ha fam, hi ha voluntat. No hi ha crisi humanitària, hi ha amor”.
El discurs de Rodríguez va ser escoltat pels seguidors de l’oficialisme que van arribar a primera hora als voltants del Palau Federal Legislatiu, amb banderes del país i fotografies de Bolívar i Chávez. A la zona controlada per l’exèrcit, es concentraven els col·lectius de simpatitzants i els consells comunals, que van organitzar festes per celebrar l’acte polític.
Suport popular
Una de les presents a aquestes celebracions era Juana Duarte, integrant del Comando Hugo Chávez a San Juan de los Morros, una zona rural del país. Havia viatjat durant sis hores juntament amb 80 persones més per donar suport a la instauració de la nova Constituent. Aquesta dona de fer feines, de 52 anys, espera que la Constituent “ajudi que s’acabi l’escassetat d’aliments i la guerra econòmica i que el país es converteixi en el que somiaven construir amb Chávez”. José Miranda, un jubilat que viu a la zona oest de Caracas, és un altre dels simpatitzants de l’oficialisme que ahir era a l’acte de celebració. Per a ell, el gran repte de la Constituent és que el país torni a tenir farmàcies “on puguem comprar els nostres medicaments perquè ara no hi ha ni una aspirina per al mal de cap”.
Les eleccions, un nou repte
El president de la Comissió Presidencial per la Constituent, Elías Jaua, va liderar la marxa de l’oficialisme fins a la seu del Parlament. En arribar va fer un discurs en què va celebrar el triomf de l’assemblea i va parlar del nou escenari electoral que es presenta amb els comicis a les governacions. “Ha acabat una batalla electoral amb la Constituent, però dimarts plogui o nevi inscriurem els nostres candidats a les governacions dels estats”, va dir Jaua.
La setmana que ve el Consell Nacional Electoral obrirà les inscripcions per a la postulació dels candidats a les eleccions a les 23 governacions del país, que se celebraran el 10 de desembre. En aquest nou assalt, el govern i l’oposició tornaran a mesurar les seves forces i suports.