IMMIGRACIÓ

L’arribada massiva de refugiats desborda Alemanya

El govern preveu rebre aquest any 800.000 persones, quatre vegades més que el 2014

S’AGREUJA EL DRAMA A LA FRONTERA DE MACEDÒNIA
 Milers de persones, la majoria refugiats de la guerra de Síria, incloses criatures i dones, van saltar ahir el cordó de la policia de Macedònia per travessar la frontera i continuar el seu viatge amb destí a Alemanya i els països nòrdics.
Isaac Lluch
23/08/2015
3 min

MunicCada dia arriben a Alemanya nous refugiats buscant la seva sort. Però aviat els municipis no donaran l’abast. El sistema pot col·lapsar-se, avisen alcaldes d’arreu de la República Federal. Els locals d’acollida estan plens, la situació es torna cada cop més caòtica i pràcticament cada dia hi ha notícies sobre precarietats i esclats de violència al voltant de residències per a sol·licitants d’asil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I el desafiament cada cop és gran. Aquesta setmana el ministre alemany de l’Interior, Thomas de Maizière, ha apujat considerablement la previsió del nombre de refugiats que rebrà durant tot el 2015 Alemanya: fins a 800.000, és a dir, aproximadament un 1% de la població alemanya i quatre vegades més que la xifra registrada l’any passat. El nombre de persones que arriben al país germànic fugint de conflictes com els de Síria, els Balcans, l’Iraq, l’Afganistan i Eritrea és superior al que van rebre tota la resta d’estats membres de la UE el 2014.

Es tracta de l’afluència més gran de refugiats a Alemanya des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Però el govern d’Angela Merkel reacciona amb dubtes. La cancellera democratacristiana (CDU) ha subestimat fins ara el debat que hi ha en la societat alemanya, per bé que ha esmentat que el tema dels refugiats és més important que la crisi a Grècia.

Les declaracions de la líder alemanya han sigut prou inconcretes: “No s’ha de donar als refugiats cap falsa expectativa”. I sobre els atacs d’extrema dreta a cases d’acollida s’ha afanyat a destacar: “No dignifiquen el nostre país i no tenen cap justificació”. Unes paraules que hauria pogut firmar qualsevol diputat.

La CDU/CSU lluita per trobar una solució europea a la qüestió dels refugiats. De fet, Merkel i el president francès, François Hollande, en parlaran demà aprofitant que es veuran a Berlín amb el president ucraïnès, Petró Poroixenko. Paral·lelament la CDU/CSU planeja una cimera amb els seus socis governamentals socialdemòcrates (SPD) per a principis de setembre per prioritzar en l’agenda com afrontar la massiva arribada de sol·licitants d’asil.

Els alcaldes demanen recursos

Amb les autoritats locals desbordades, els municipis alemanys insten Berlín a donar més suport financer i a agilitzar els processos burocràtics. Només en la primera meitat del 2015 l’Oficina Federal per a Migració i Refugiats va registrar unes 180.000 peticions d’asil, més que tot l’any passat. Ciutats com Bochum han hagut de traslladar asilats al prat d’un cementiri; a Augsburg i Schwerte, localitat pròxima a Dortmund, van plantejar-se allotjar-los en antics camps externs de concentració, i a Hamburg n’hi ha que viuen en places d’aparcaments i en un parc de bombers. En molts llocs es construeixen ràpidament carpes i barracons, però continuen faltant habitatges i personal per atendre els refugiats.

Amb aquestes importants mancances, amb centenars de persones desesperades, desgastades per llargs viatges, que han de conviure en espais estrets amb altres desconeguts en un país estranger i que d’entrada no poden treballar, són freqüents conflictes com els viscuts a Suhl (Turíngia) i Dresden, en què desenes de refugiats van esbatussar-se. Però el perill també ve de fora. Des de fa mesos radicals d’extrema dreta ataquen refugiats i les seves residències. Alemanya és la terra d’acollida més popular d’Europa, i està desbordada.

Atacs de l’extrema dreta

Només sota una àmplia protecció policial van poder traslladar-se durant la nit de divendres a dissabte prop de 250 refugiats al seu centre d’acollida d’emergència a Heidenau, prop de Dresden. Diversos esvalotadors havien bloquejat l’accés al refugi, un antic mercat de materials per a la construcció, i van tirar pedres, ampolles i morters. La policia va fer front als manifestants amb gasos lacrimògens. Durant els disturbis van resultar ferits diversos agents i agitadors d’ultradreta. El ministre alemany de Justícia, Heiko Maas, va exigir procedir de manera dura contra els esvalotadors. Divendres al vespre centenars de persones, convocades pel partit neonazi NPD, s’havien manifestat a Heidenau contra l’acollida de refugiats. El 2015 s’han registrat una vintena d’atacs a residències d’asilats.

stats