L'ARA i l'Escola de Cultura de Pau de la UAB ofereixen diumenge el mapa dels conflictes al món
El planisferi mostra al detall les raons, regions i fronteres de tots els conflictes armats i situacions de tensió política i social fins al gener de 2011
BarcelonaL'ARA i l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona ofereixen diumenge un mapa molt detallat dels conflictes armats al món, situacions de tensió política i social, i contextos de construcció de pau. A primer cop d'ull, si s'observa aquest mapamundi de projecció de Peters, sorprendrà l'elevat nombre de tensions al món.
La majoria de conflictes o tensions se situen a l'Àfrica, el Pròxim Orient, Àsia i l'Amèrica Llatina. Molts d'ells, malgrat que són l'escenari d'enfrontaments bèl·lics des de fa dècades, difícilment apareixen als mitjans de comunicació o estan presents a l'agenda política, bé perquè el país intenta silenciar problemes en el seu territori, bé perquè hi ha determinats conflictes que sistemàticament són oblidats per la comunitat internacional.
Malgrat que la radiografia que es veu al mapa no convida precisament a l'optimisme, també és cert que cada cop hi ha menys conflictes armats i que aquests són menys virulents, segons analitza l'informe "Alerta! 2011" de l'Escola de Cultura de Pau. Des del final de la Guerra Freda s'observa una reducció sostinguda del nombre de conflictes que no té res a veure, entre d'altres coses, amb una major capacitat d'assolir acords de pau.
Els conflictes actuals tenen a veure amb demandes de més autogovern i d'autodeterminació per part de col·lectius que afirmen patir discriminació econòmica, política o cultural. El control dels recursos naturals també és un factor important en molts conflictes. Si bé en d'altres èpoques les guerres eren principalment interestatals, actualment la pràctica totalitat dels conflictes són de caràcter intern.