FRANÇA
Internacional15/07/2017

L’amic americà de Macron

El president francès exhibeix davant Trump grandesa militar en la desfilada del 14 de juliol

Alícia Sans
i Alícia Sans

ParísPer terra i aire, França va tornar a exhibir ahir el seu millor aparador militar. Emmanuel Macron va presidir per primera vegada la tradicional desfilada de la festa nacional francesa a l’avinguda dels Camps Elisis de París. I ho va fer davant del president nord-americà, Donald Trump, que amb l’assistència a aquest acte donava per acabada la seva visita oficial de dos dies. El president francès va convidar Trump en aquesta data tan assenyalada perquè enguany coincideix amb el centenari de l’entrada dels Estats Units a la Primera Guerra Mundial al costat dels aliats.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Desprès del “sopar d’amics” de dijous al vespre entre els Macron i els Trump a la segona planta de la Torre Eiffel, les mostres d’amistat van prosseguir durant la desfilada militar d’ahir. Entre copets a l’esquena -els dos presidents es van mostrar molt pròxims i efusius- i declaracions gairebé d’amor, la complicitat entre Macron i Trump en ocasions va arribar fins i tot a la sobreactuació.

Cargando
No hay anuncios

Amistat històrica

“Res separarà mai els dos països”, va dir el president francès durant un breu discurs al final de la celebració que, en certa manera, va suplir la tradicional entrevista que cada any l’ocupant de l’Elisi concedia a la televisió i que, aquest 2017, no es farà per decisió macroniana.

Cargando
No hay anuncios

La presència de Trump a la festa nacional francesa simbolitzava, en paraules de Macron, “una amistat que perdura en el temps”. De fet, l’última vegada que un president nord-americà va assistir a aquesta desfilada va ser l’any 1989, coincidint amb el bicentenari de la Revolució Francesa. L’aleshores president, François Mitterrand, va convidar una trentena de caps d’estat a l’acte, entre els quals hi havia George Bush pare, però també la britànica Margaret Thatcher i l’alemany Helmut Kohl.

Incomoditats i males cares

El magnat nord-americà, però, no va ser l’únic que va acaparar totes les mirades durant la desfilada. Els mitjans francesos esperaven amb candeletes un nou capítol del serial d’aquesta setmana entre el president francès i Pierre de Villiers, el cap de l’estat major de l’exèrcit, que ahir exercia de director d’orquestra de la cerimònia. Dimecres es van filtrar a la premsa les queixes del general De Villiers, que havia criticat -dins del seu cos- l’anunci del govern de retallar 850 milions d’euros per arribar a l’objectiu de dèficit marcat per Brussel·les. “No em deixaré fotre així”, hauria dit el militar. “Soc el vostre cap”, va replicar Macron l’endemà, sense nomenar explícitament De Villiers.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les imatges que va deixar la jornada d’ahir va ser la cara de pocs amics del ministre d’Ecologia, Nicolas Hulot -que les càmeres van captar en diverses ocasions-, ja que el protocol va situar-lo justament darrere de Trump. No cal anar gaire lluny per trobar el motiu de la incomoditat del ministre francès: la sortida dels EUA de l’acord contra el canvi climàtic de París, malgrat que el president nord-americà va deixar caure dijous, en roda de premsa, que “alguna cosa pot passar [...] en el futur”.

Reapareix a París el masclisme de Trump

Trump va tornar a deixar anar un comentari masclista, aquesta vegada adreçat a l’esposa del president francès, Brigitte Macron. “Estàs en bona forma”, va dir-li Trump al final de la visita privada als Invàlids de París. Fins i tot va repetir la mateixa fórmula una segona vegada, però adreçant-se a Macron i, per tant, parlant de Brigitte en tercera persona. El comentari fa referència a l’edat de la dona, de 64 anys, fet que ha despertat força polèmica per la diferència de 29 anys amb el seu marit. “És preciosa”, va etzibar-li Trump.