L'OTAN no es creu Putin: "Rússia continua acumulant tropes"

Els aliats acorden enfortir el flanc oriental davant una amenaça russa que s'ha convertit en la "nova normalitat"

4 min
El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ahir a Brussel·les.

Brussel·lesLa guerra, de moment, continua en les declaracions. Rússia diu que retira tropes i Occident respon que tot el contrari: "Rússia continua amb el reforç militar", ha dit el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. "[Moscou] està incrementant el nombre de tropes i hi n'hi ha més de camí", ha afegit. De fet, des dels Estats Units asseguren que en els últims dies han arribat 7.000 soldats russos més a la zona. El Kremlin insisteix que està obert a la via diplomàtica i Ucraïna denuncia haver patit el major ciberatac de la història del país. El que queda clar és que l'Aliança Transatlàntica no es refia ni un pèl de les intencions de Vladímir Putin i està decidida a no abaixar la guàrdia. No només no l'abaixen, sinó que, enmig d'aquesta batalla dialèctica, l'OTAN opta per enviar un missatge de força contra Putin i anuncia que està disposada a reforçar la seva presència defensiva al centre-est europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A curt termini, Occident allarga la mà a Moscou i no dona per morta la via diplomàtica. A llarg termini, els aliats assumeixen que l'amenaça de Rússia a l'arquitectura de la seguretat d'Europa i a l'ordre internacional establert després de la Guerra Freda s'ha convertit en la "nova normalitat", en paraules de Stoltenberg. D'aquí que hagin començat a estudiar com reforçar la seva presència a les regions més pròximes a l'antiga Unió de Repúbliques Soviètiques amb un primer enviament a Romania liderat per França. Segons el secretari general de l'Aliança, el simple fet que Rússia estigui disposada a "intimidar" d'aquesta manera països independents i sobirans els obliga a prendre aquesta decisió. "Aquesta és la concentració més elevada de forces a Europa des de la Guerra Freda. Lamento dir que aquesta és la nova normalitat i per això hem decidit desenvolupar opcions per enfortir la defensa de l'OTAN, inclosos nous grups de combat al sud-est d'Europa", ha reblat l'ex primer ministre de Noruega.

Màxima desconfiança

A més, Rússia juga a la batalla del relat amb un sarcasme i una ironia que encenen encara més la desconfiança dels aliats. Poques hores després que Stoltenberg assegurés que, en comptes de retirar-se, el que feia Rússia era acumular encara més soldats a les fronteres ucraïneses, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, replicava amb sorna quan deia que hi deu haver "algun hàndicap al sistema d'avaluació de l'OTAN".

I mentre l'ambaixador rus a Irlanda assegurava que d'aquí unes tres setmanes s'haurien retirat els soldats i que pensar en una invasió d’Ucraïna és “una bogeria”, la portaveu d'Exteriors del Kremlin, Maria Zakhàrova, es burlava de l'afirmació que Rússia atacaria Ucraïna aquest dimecres: "Demano als mitjans de desinformació dels Estats Units i el Regne Unit, com Bloomberg, The New York Times, The Sun i altres, que publiquin el calendari de les nostres invasions per a l'any que ve perquè pugui planificar les vacances".

D'aquí, doncs, que l'ombra de la desconfiança entre Washington, Brussel·les i Moscou sigui tan allargada com la ja famosa taula amb què Putin ha rebut diversos representants d'Occident. "Desafortunadament, hi ha una diferència entre allò que Rússia diu i el que fa, i el que veiem no és una retirada significativa", ha dit el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, en declaracions a la cadena ABC. També el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, nega que hi hagi cap reducció de tropes a les fronteres del seu país: "Nosaltres reaccionem a la realitat i, per ara, no hem vist cap retirada, només n'hem sentit a parlar".

Reunió d'emergència a la UE

També per això, tant l'OTAN com la UE agafen amb pinces les afirmacions de Moscou sobre la voluntat de seguir negociant. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha tret també múscul aquest dimecres al recordar al Kremlin que Rússia depèn "gairebé totalment" dels components d'alta tecnologia que es produeixen a la UE i que si cal aplicar sancions tindran conseqüències "nefastes" per al país de Putin. La UE, a més, ha multiplicat esforços els últims dies per garantir que no patirà problemes de subministrament energètic si Rússia talla l'aixeta del gas. Aquest serà previsiblement un dels temes que els vint-i-set caps d'estat i de govern de la UE abordaran aquest dijous a Brussel·les en una trobada d'urgència per parlar únicament de la crisi d'Ucraïna aprofitant que ja seran a la capital belga per a la cimera entre la UE i l'Àfrica.

"La diplomàcia encara no ha trobat les seves últimes paraules", ha dit també Von der Leyen, per mostrar certa esperança en la via del diàleg amb Putin. Mentre Rússia es manté en la guerra de declaracions, no ha respost a les cartes enviades per la UE i l'OTAN, ni tampoc ha acceptat fixar un nou calendari de reunions amb Occident, que, davant l'evidència, manté preparat el paquet de sancions i es va entrenant per enviar més tropes a l'est d'Europa i combatre així la dèria de Moscou "d'intimidar" els seus països veïns.

stats