L'OMS reclama més cooperació a la Xina per trobar l'origen del covid-19

Un científic danès reconeix que hi va haver pressions xineses per no investigar la teoria del laboratori de Wuhan

ARA
i ARA

BarcelonaEl contacte entre un ratpenat i un científic en un laboratori de Wuhan és una de les diferents hipòtesis que valora l'Organització Mundial de la Salut com a possible origen de la pandèmia de covid-19. Així ho ha reconegut a la televisió danesa TV2 Peter Embarek, cap de l'equip científic de l'OMS que va visitar la ciutat xinesa a principis del 2021 per estudiar com es va començar a propagar el virus. El documental ha aixecat molta polseguera a nivell internacional perquè torna a posar sobre la taula una hipòtesi de treball que en l'informe final de l'OMS es va considerar "poc probable" i es va recomanar no investigar-la més. Segons ha explicat Embarek en el documental, això va ser així per les continuades pressions dels membres xinesos de la delegació, però ara considera que és una possibilitat que s'hauria d'explorar encara que no hi hagi proves directes per validar-la.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Un treballador que podria haver estar infectat en un treball de camp mentre buscava mostres podria ser una hipòtesi probable i aquí seria on el virus hauria saltat directament d'un ratpenat a un humà", comenta Embarek en el documental, segons cita la pàgina web de TV2. "En aquest cas hauria sigut un treballador de laboratori en lloc d'un camperol a l'atzar o un altra persona la que hauria propiciat el salt", afegeix. Com que això suposaria un "error humà" de seguretat en el laboratori, aquesta és una hipòtesi negada pels científics xinesos i que no van voler tenir en compte, explica. Tanmateix, finalment sí que es va incloure en l'informe de l'OMS, que encara la considera dintre del camp de les possibilitats.

Cargando
No hay anuncios

A la Xina no li ha fet gens de gràcia aquesta afirmació i ha assenyalat que cal buscar els responsables "en altres països". "Cap país té dret a fer prevaldre els seus interessos als de la ciència", ha afirmat en roda de premsa el viceministre d'Assumptes Exteriors Ma Zhaxou en resposta al que Pequín considera pressions dels Estats Units per demostrar que el virus va néixer al laboratori de Wuhan, informa l'agència AFP. De fet, segons el Washington Post, els Estats Units, on la tesi del laboratori està molt estesa, faran públic a finals d'aquest mateix mes la seva pròpia investigació sobre l'origen del virus.

Cargando
No hay anuncios

L'enrenou provocat per l'entrevista i l'airada resposta xinesa ha provocat un llarg comunicat de l'OMS en el qual reclama als polítics que "despolititzin" la recerca científica dels orígens del virus perquè aquesta "no consisteix en buscar culpables, assenyalar amb el dit o apuntar-se victòries polítiques". "Demanem a tots els governants que despolititzin la situació i cooperin per accelerar els estudis sobre els orígens", ha afegit la màxima autoritat mundial de salut. Recorda que ara mateix no hi ha "prou evidència científica per descartar cap hipòtesi" i aprofita per demanar de manera indirecta més col·laboració a la Xina recordant que "analitzar i millorar la seguretat i els protocols dels laboratoris de tot el món, inclosa la Xina, és important per a la nostra bioseguretat i seguretat col·lectiva" i que per poder "abordar la hipòtesi del laboratori és important tenir accés a totes les dades". En la seva entrevista, Embarek s'havia queixat que no havien tingut accés a totes les dades que havien demanat.

En el comunicat, l'OMS també recorda que estan investigant altres vies, com la possibilitat que el virus hagués sorgit abans del primer brot de Wuhan en altres països, com reclama insistentment la Xina. Assegura que s'estan tornant a analitzar mostres biològiques anteriors, moltes del 2019, per veure si podia haver circulat abans i assenyala que en aquest cas Itàlia, per exemple, ha posat totes les facilitats perquè laboratoris independents comprovin les mostres i repeteixin les proves. "Compartir dades sense processar i donar permís per tornar a analitzar mostres en laboratoris fora d'Itàlia reflecteix la solidaritat científica en la seva màxima expressió i no és diferent del que demanem a altres països, inclosa la Xina, de donar-nos suport per poder avançar en els estudis".

Cargando
No hay anuncios

A finals del mes passat, de fet, les autoritats xineses van rebutjar obertament en roda de premsa la petició de l'OMS d'obrir una segona fase de la investigació de l'origen del virus i de tornar a visitar Wuhan. "Per ser sincer, quan vaig veure els plans de l'OMS per a una segona fase de la investigació em vaig quedar sorprès, perquè en aquest pla la hipòtesi d'una violació dels procediments de laboratori a la Xina com a causa de la filtració del virus és una prioritat", va explicar llavors en roda de premsa el sotscap de la Comissió Nacional de Salut xinesa, Zeng Yixing. "I en aquest punt sento la falta de respecte al sentit comú i l'arrogància cap a la ciència que suposa el programa", va afegir. També el cap xinès del grup d'investigació de l'OMS, Liang Wannian, va insistir que la teoria del laboratori de Wuhan és "extremadament improbable i no cal invertir més recursos i energies en aquesta via".

Però l'OMS insistia en el seu comunicat: "Buscar els orígens del virus és una tasca immensament difícil que requereix temps", ha resumit. "Demanem a tots els governs que deixin de banda les diferències i treballin plegats per proporcionar totes les dades i l'accés necessari perquè la pròxima sèrie d'estudi pugui començar com més aviat millor".