Covid-19

L'OMS nega la lentitud de què l'acusa l'informe que xifra en 17,2 milions els morts per la pandèmia

Una comissió independent de 'The Lancet' qualifica de "fracàs global massiu" la gestió del covid

BarcelonaL'OMS s'ha defensat aquest dijous de les nefastes conclusions d'un informe independent publicat dimecres a la revista The Lancet, on una comissió independent que ha investigat la resposta a la pandèmia de covid-19 conclou que hi va haver 17,2 milions de morts, tot i que només 6,9 milions han estat confirmades oficialment. "Aquest impactant nombre de morts és alhora una tragèdia profunda i un fracàs global massiu a múltiples nivells", deia l'informe, que suggereix que moltes d'aquestes morts es podrien haver evitat amb una reacció més ràpida a l'hora d'aplicar polítiques de contenció estrictes. L'OMS ha respost que l'informe "conté omissions clau i algunes males interpretacions".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe acusa l'OMS d'haver actuat "massa lentament en diversos temes importants": va anar massa tard a l'hora de declarar l'emergència internacional, d'avisar de la transmissió humà-humà i de la via aèria de contagi, i també a l'hora de recomanar l'ús de la mascareta i de donar suport a la decisió de suspendre rutes aèries. Part de la lentitud de l'OMS l'atribueixen al fet que "va ser víctima de les tensions creixents entre els Estats Units i la Xina", inclosa l'amenaça de Donald Trump de sortir de l'organisme. Però no només rep l'OMS. L'informe també diu que "molts governs" van reaccionar massa lentament i no van admetre a temps la urgència de la situació, sobretot els països occidentals, perquè molts estats de l'est de l'Àsia ja tenien l'experiència de pandèmies de covid anteriors, com la grip A, i comptaven amb protocols més clars i estrictes.

Cargando
No hay anuncios

"La coordinació entre els governs va ser inadequada en les polítiques per contenir la pandèmia", afirma també l'informe, tot i que sí que destaca com a fet molt positiu la rapidesa amb què es van desenvolupar diverses vacunes contra el covid-19. Ho destaca com "un triomf del sistema de recerca", resultat "d'una gran inversió i cooperació pública i privada". "Tanmateix, la falta d'un enfocament multilateral i coordinat dels governs per gestionar els drets de propietat intel·lectual, la transferència de tecnologia i el finançament", entre altres elements, ha generat grans desigualtats en l'accés a aquestes vacunes. Els experts també critiquen el fracàs dels governs a l'hora d'afrontar els efectes socioeconòmics de la pandèmia, que ha agreujat les desigualtats a tot el món, i admet que una enorme oposició popular a les mesures de control sanitàries ha obstaculitzat també la resposta efectiva a la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

L'endemà de la publicació de l'informe, l'OMS ha defensat una vegada més la seva "ràpida resposta" al covid-19. Ha tornat a enumerar tots els passos fets des de l'1 de gener del 2020, quan "va activar el sistema de gestió d'incidències", l'endemà d'haver estat notificada que hi havia casos d'una pneumònia desconeguda a Wuhan, fins al febrer. La declaració d'emergència internacional la va fer el 30 de gener, tot i que ho havia descartat en una reunió prèvia el 23 de gener, "quan hi havia 98 casos i cap mort en 18 països fora de la Xina", diu l'OMS. Però obvia que dins la Xina el nou coronavirus ja havia causat 171 morts, segons les dades oficials xineses.

L'OMS "dona la benvinguda" a algunes de les conclusions de l'informe, en especial les que criden a reforçar la cooperació internacional i el sistema mundial d'emergències sanitàries per afrontar futures pandèmies. De fet, l'informe de la comissió independent assegura que "pretén contribuir a una nova era de cooperació multilateral basada en institucions sòlides de l'ONU per reduir el perill del covid i prevenir la pròxima pandèmia". De fet, entre les recomanacions que fan als governs del món i a les institucions de l'ONU, els experts demanen "enfortir l'OMS". Volen donar-li "una nova autoritat de supervisió pel que fa a la bioseguretat i el biorisc dels programes de recerca nacionals i internacionals que es dediquen a la recollida, les proves i la manipulació genètica de patògens potencialment perillosos".

Cargando
No hay anuncios

L'informe destaca que l'origen del covid-19 encara no se sap i dona el mateix pes a les "dues possibles hipòtesis". Una seria el contagi des d'un animal "salvatge o de granja" a un humà en un mercat humit "d'una localització indeterminada" –ni tan sols parlen del mercat de Wuhan on es van detectar els primers contagis–. L'altra, que el virus sorgís "d'un incident relacionat amb la investigació, durant la recollida de virus al camp o mitjançant una fuita associada en un laboratori".