La Comissió Europea proposa ampliar l'ús del certificat covid fins al juny del 2023. Inicialment, estava previst que l'eina desaparegués l'estiu del 2022, però la incertesa sobre la situació epidemiològica ha empès Brussel·les a prendre aquesta decisió, que hauran d'aprovar governs i Eurocambra, informa Júlia Manresa.
L'OMS diu que Europa està en un "alto el foc" de la pandèmia que pot dur a una "pau duradora"
Itàlia començarà a distribuir a partir d'aquest divendres les primeres pastilles anticovid de Pfizer
BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat aquest dijous que Europa està en una "situació única" per controlar la pandèmia del coronavirus gràcies a les elevades taxes de vacunació, la variant òmicron –que és més lleu que les anteriors– i el final de l'hivern. El director de l'OMS a Europa, Hans Kluge, ha utilitzat un llenguatge bèl·lic per descriure la situació: "Aquest període de més protecció s'ha de veure com un alto el foc que ens podria portar a una pau duradora". Al context d'una major immunització de la població davant de la versió més lleu del virus, cal afegir-hi els avenços de la ciència per lluitar contra la malaltia. Aquest divendres Itàlia començarà a distribuir les primeres pastilles anticovid de Pfizer, Paxlovid, el primer antiviral oral aprovat per l'Agència Europea de Medicaments (EMA), que va condicionar el seu ús als casos més greus.
D'aquesta manera, Itàlia es converteix en el primer país europeu a administrar aquest medicament. Segons ha explicat el responsable de la gestió de la pandèmia, el general Francesco Paolo Figliuolo, se'n distribuiran 11.200 unitats entre les diferents regions. En total el contracte entre el país i Pfizer preveu que se'n distribueixin 600.000 unitats.
Amb tot això sobre la taula, el director de l'OMS a Europa ha subratllat que el context actual no s'havia donat fins ara durant la pandèmia, i ha assenyalat que Europa també està en una millor situació per evitar rebrots de contagis, "fins i tot amb una variant més virulenta" que l'òmicron. "Crec que és possible respondre a les noves variants que sorgiran inevitablement sense tornar a implantar el tipus de mesures disruptives que necessitàvem abans", ha afirmat.
Tot i això, ha advertit que la pandèmia no s'ha acabat i que l'escenari més optimista només es mantindrà si els països continuen amb les campanyes de vacunació i intensifiquen la vigilància per detectar noves variants. Ha ressaltat que la setmana passada es van registrar 12 milions de nous casos a la regió europea de l'OMS –que inclou 53 països–, la xifra més alta des de l'inici de la pandèmia, i que els ingressos hospitalaris segueixen augmentant, tot i que a un ritme més baix i no a cures intensives, mentre que les morts comencen a estancar-se.
En aquest mateix sentit, l'EMA ha explicat aquest dijous que "encara és molt aviat" per saber en quina mesura la variant sigil·losa de l'òmicron es comporta diferent d'aquesta en termes de velocitat de transmissió i d'escapament de les vacunes. Malgrat tot, el cap d'Estratègia de Vacunació de l'EMA, Marco Cavaleri, ha subratllat la importància de les vacunes com a "pedra angular" per continuar lluitant contra la pandèmia.
Segons Cavaleri, les dades evidencien que les persones que han rebut tres dosis "mostren un grau de protecció elevat" enfront de les malalties més greus i l'hospitalització pel virus. Per això ha fet una nova crida a la població europea perquè completi la pauta de vacunació, si no ho ha fet ja, i rebi la dosi de reforç. L'EMA ja està avaluant també la sol·licitud de Pfizer i BioNTech per administrar la tercera dosi als joves de 16 i 17 anys i espera que arribi una petició similar per als adolescents d'entre 12 i 15 anys, tot i que encara ha de revisar si és necessària.
L'EMA insisteix en la quarta dosi per a persones immunodeprimides
En canvi, l'Agència Europea de Medicaments ha insistit a reservar la quarta dosi només per a les persones immunodeprimides. "De moment, les evidències obtingudes tant en els assajos clínics com en el món real són insuficients per poder fer una recomanació per a la població general", insistia Cavaleri. En canvi, el cap d'Estratègia de Vacunació de l'organisme considera que per a les persones amb sistemes immunitaris greument debilitats la quarta dosi es pot convertir en el "primer reforç", ja que les tres primeres són les mínimes recomanades perquè aquestes persones tinguin un grau d'immunitat suficient davant del virus.
El context de descens de la sisena onada ha fet que diversos països hagin començat a aixecar les restriccions que mantenien des de Nadal. Catalunya, que ja va deixar d'aplicar-les fa una setmana, ha anunciat la reobertura de l'oci nocturn a partir de divendres de la setmana vinent i proposarà a l'Estat que es deixin de fer quarantenes a les escoles. Dinamarca viu sense restriccions des de dimarts passat, tot i ser el país de la Unió Europea amb més contagis. Davant les elevades taxes de vacunació al país, el govern danès ha prescindit fins i tot del passaport covid. Als Països Baixos aquest dimecres han reobert la restauració i la cultura, tot i que amb horaris i aforaments limitats i amb l'exigència d'ensenyar el certificat de vacunació o recuperació per entrar-hi. També Àustria ha anunciat que aixeca el confinament per als no immunitzats, tot i que segueix la prohibició que entrin a la majoria d'espais públics. Per la seva part, França ha eliminat les limitacions d'aforament a tots els sectors, així com l'ús de la mascareta al carrer, i té previst reobrir les discoteques el dia 16.