L'OMS estudiarà la variant índia com a "preocupació global"
L'organisme creu que aquesta mutació és més transmissible
BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha catalogat la variant B.1.617 del virus que provoca el covid-19, detectada per primer cop a l'Índia, com a "preocupació global". Segons les dades que ha recollit l'organisme de l'ONU hi ha evidències que aquesta mutació és més transmissible que les formes inicials del virus.
L'epidemiòloga Maria Van Kerkhove, cap de l'equip tècnic de l'OMS que gestiona la crisi sanitària, ha explicat que estan estudiant "molt, molt acuradament" les dades de l'Índia i que en donaran més detalls en la seva compareixença d'aquest dimarts.
Fins ara la variant índia es considerava "d'interès" i la nova classificació implica que se'n farà un seguiment més estret, igual que s'està fent amb les mutacions detectades abans al Regne Unit (B.1.1.7), el Brasil (P.1.) i Sud-àfrica (B.1.351).
L'Índia pateix un dels pitjors brots del planeta, amb 370.000 nous casos i 3.700 morts comunicats dilluns, unes dades que molts experts consideren a la baixa ja que el seu sistema sanitari no pot respondre a l'emergència.
La variant s'està propagant arreu del planeta. L'Argentina va ser ahir l'últim país a confirmar que n'havia detectat tres casos entre persones que havien viatjat a Europa.
L'aparició de noves variants respon al comportament natural del virus, que cada vegada que es transmet pot patir alguna mena de mutació, de forma aleatòria. La majoria d'aquestes mutacions no tenen importància, però en alguns casos poden canviar el comportament del virus. A més transmissió més risc que una mutació sigui significativament diferent, i la màxima preocupació dels científics és que alguna d'aquestes variants arribi a ser resistent a les vacunes desenvolupades fins ara. És per això que el secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom, va dir dilluns que els països han de preparar els seus sistemes de salut per la possibilitat que algunes variants s'escapin a les vacunes. BioNTech, el laboratori alemany que ha desenvolupat la vacuna de Pfizer, va indicar que "fins ara, no hi ha cap evidència" que indiqui que la seva vacuna s'hagi d'adaptar per fer front a les noves variants.