Ni l’òmicron trastoca el pla de la Xina contra la pandèmia
Pequín en registra dos casos i segueix optant per mesures extremes per evitar conviure amb el virus
PequínDijous la Unió Europea celebrava l’última cimera de l’any. Sobre la taula, diversos temes: des de la tensió amb Rússia per la situació a la frontera amb Ucraïna fins a la crisi energètica. Però en destacava un: la variant òmicron, segons diversos estudis molt més contagiosa, torna a ser un autèntic maldecap pandèmic per als governs europeus, que recuperen restriccions per intentar frenar l’escalada de contagis i busquen coordinar-se per no reviure èpoques fosques.
A la Xina, la situació és diferent. El govern continua presumint de tenir la malaltia controlada i d’haver-la sabut gestionar millor que Occident. Pequín només ha informat d’uns quants casos d’aquesta variant, el primer dilluns passat. El pacient va arribar des de l’estranger a l’aeroport de Tianjin, prop de Pequín, i la variant -originària del sud de l’Àfrica- va ser detectada mentre feia la quarantena obligatòria que tothom qui arriba a territori xinès ha de fer. Va ser aïllat i rep tractament en un hospital. Dimarts es confirmava un segon cas a la ciutat de Canton (Guangzhou), al sud del país. L’afectat és un home de 67 anys que també havia volat des de l’estranger.
Però aquests pocs contagis d’òmicron -si es compara amb la resta del món- han estat prou per, aparentment, generar preocupació a l’entorn de Xi Jinping. I és que l’estricte tancament de fronteres que presenta el gegant asiàtic des de l’inici de la pandèmia no li ha servit per evitar l’arribada de la variant, i les autoritats temen que això sigui una amenaça per a la seva estratègia de covid zero. Fins ara Pequín ha reivindicat els bons resultats d’aquesta tàctica, que implica un estricte control de moviments de la població i mantenir les fronteres tancades des del març del 2020. Només es permet l’entrada de nacionals i de residents estrangers, però que han de pagar un peatge ple de controls i restriccions abans de poder fer vida normal. A l’arribada és obligatòria una quarantena d’almenys 14 dies reclòs a l’habitació d’un hotel designat per les autoritats. En algunes ciutats, com Pequín, són més estrictes i la quarantena es prolonga fins als 21 dies. Alguns països havien intentat seguir l’estratègia però l’han anat abandonat per l’alt cost econòmic i polític que suposa. El context xinès, també en aquest aspecte, és diferent.
Encara que aquesta tardor hi ha hagut petits brots en diverses províncies, la situació no té res a veure amb la que es viu a la resta del món. Pequín ha confirmat poc més de cent mil casos des que es va iniciar la pandèmia a Wuhan el 2019 i només 4.636 morts en una població de 1.400 milions d’habitants. Als Estats Units, per exemple, s’han superat les 800.000 morts. Molts, però, desconfien de les xifres que difonen les autoritats xineses.
Les xifres diàries actuals també són molt baixes: ahir la Comissió Nacional de Salut confirmava 76 nous contagis. Res a veure amb les xifres europees.
Vida força normal
Al país la vida és força normal, encara que la mascareta és obligatòria en el transport i els llocs públics tancats com ara cinemes o centres comercials. Escoles, empreses, comerç i el sector de l’oci continuen oberts amb normalitat. El codi de salut que tothom porta al mòbil és necessari en moltes ciutats per accedir als establiment públics. I és que el govern xinès manté a ratlla el covid-19 gràcies a un desenvolupat sistema de rastreig a través del Big Data, tests massius a la població i el que s’ha començat a qualificar d’estratègia “covid zero dinàmica”, que consisteix a aïllar ràpidament qualsevol lloc i persones on es detecti un contacte.
Per exemple, el contagiat d’òmicron de Canton havia fet 15 dies de quarantena a Xangai i havia donat negatiu en els PCR. Va volar a la seva ciutat per sotmetre’s a una tercera setmana d’aïllament domiciliari. En un nou test va donar positiu i va ser hospitalitzat. L’ajuntament va segellar el seu edifici i tots els veïns van ser evacuats i enviats a instal·lacions de quarantena. Els tres edificis pròxims van ser aïllats sense deixar-ne sortir ningú. Més de 13.000 habitants del barri van ser testats. Es van tancar les entrades i sortides del metro pròximes i els taxis no podien parar a la zona. Mesures extremes i difícils d’aplicar fora de la Xina, però que els xinesos accepten amb resignació.
Prop del 85% de la població està vacunada i ja s’han començat a subministrar terceres dosis. Però tenint en compte que la Xina va començar a vacunar el setembre del 2020, és difícil creure que la massa de vacunats mantingui un bon nivell d’immunitat. Zhong Nanshan, el principal expert del país, ha assegurat que la Xina no pot mantenir una alta taxa de contagis com a Europa o els Estats Units perquè el seu sistema sanitari no ho suportaria i resulta més efectiu evitar els contagis amb l’estratègia covid zero. La pregunta és: fins quan?