L'OIEA veu un risc real de desastre nuclear a Ucraïna

L'organisme de control nuclear de l'ONU ha demanat el cessament immediat de qualsevol acció militar pròxima a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia

Un militar rus fa guàrdia prop de la central nuclear de Zaporizhzhia
Anna Reig
06/08/2022
3 min

BarcelonaEl director general de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), l'argentí Rafael Grossi, s'ha mostrat molt preocupat pel bombardeig d'aquest divendres a la planta d'energia nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, que està sota ocupació russa en territori ucraïnès. Grossi ha alertat que s'està "jugant amb foc" i hi ha un elevat risc de "desastre nuclear". "Em preocupa molt el bombardeig d'ahir a la planta de Zaporíjia, perquè subratlla el risc molt real d'un possible desastre nuclear que podria amenaçar la salut pública i el medi ambient d'Ucraïna i de més enllà", ha advertit Grossi en un comunicat difós a Viena. El director de l'OIEA ja havia reiterat durant aquesta setmana que la central de Zaporíjia estava "completament fora de control".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les declaracions arriben el dia posterior a l'atac a la planta nuclear. Les instal·lacions operaven sota l'administració de l'empresa Energoatom fins que l'exèrcit rus va prendre el control de la central durant una ofensiva militar a principis del març passat. Tot i el canvi d'autoritat, es van mantenir els empleats ucraïnesos. Segons la informació facilitada per aquesta empresa, l'atac va malmetre una línia d'electricitat d'alt voltatge (330 quilowatts), fet que hauria provocat la desconnexió d'un reactor, en un moment en què encara funcionaven dos dels sis dels que disposa la planta. De moment no s'ha provocat cap fuga radioactiva, però Energoatom adverteix que encara hi ha risc.

Moscou i Kíiv es van acusar mútuament de posar en perill la seguretat de la instal·lació nuclear. Les autoproclamades autoritats russes de la localitat d'Enerhodar, on es troben aquestes instal·lacions, van culpar de l'agressió les forces ucraïneses. L'agència de notícies russa Interfax va informar que l'atac havia causat un incendi a la planta i l'energia elèctrica necessària per al funcionament dels reactors havia quedat tallada. Ucraïna va acusar les forces russes de disparar míssils contra zones civils des de l'emplaçament nuclear, fent servir "tàctiques de terror".

La Unió Europea ha assenyalat Rússia com a responsable dels fets. Concretament, Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, ha condemnat "les activitats militars de Rússia" al voltant de la central. El polític ha afegit: "Es tracta d'una violació greu i irresponsable de les normes de seguretat nuclear i un exemple més del menyspreu de Rússia per les normes internacionals". A més, ha demanat que l'OIEA tingui accés a la central.

Les forces russes mantenen el control sobre la planta i els seus voltants, a prop del territori controlat per Ucraïna. La planta és a la ciutat d'Enerhodar, al sud-est d'Ucraïna, al costat de la riba esquerra del riu Dniéper. Els civils de la ciutat veïna Níkopol, que és a l'altra banda del riu i continua sota control ucraïnès, van assegurar a la BBC que l'exèrcit rus estava disparant míssils des de la zona que envolta la planta i traslladant material militar al recinte. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va declarar divendres que "qualsevol bombardeig en aquest territori és un crim descarat, un acte de terror". El ministeri de Defensa britànic afirma que Rússia està utilitzant la zona per llançar diversos atacs, aprofitant l'estatus de protecció de la central nuclear per reduir el risc d'una contraofensiva nocturna de les forces ucraïneses.

Dimiteix la representant d'Amnistia Internacional a Kíiv

A més, aquest dissabte Oksana Pokalchuk, directora de l'oficina d'Amnistia Internacional a Ucraïna, ha dimitit del càrrec després d'un informe publicat per l'organització de drets humans en què s'acusa l'exèrcit ucraïnès d'infringir el dret internacional humanitari. Segons la directora, l'informe fa ressò de la "propaganda russa". De fet, el document publicat la setmana passada va causar indignació a Kíiv, ja que recriminava a Ucraïna haver posat en perill els civils a l'instal·lar comandes militars en zones residencials, escoles i hospitals. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també va denunciar que AI havia posat en el mateix pla agressors i defensors.

stats