L'ofensiva ucraïnesa dins de territori rus inquieta Moscou
Moscou ha declarat la situació d'"emergència federal" a tota la regió de Kursk, on Kíiv manté l'avenç militar per quart dia consecutiu
KíivPer quart dia consecutiu, les forces ucraïneses avancen a la regió de Kursk, i protagonitzen una de les incursions més significatives en territori rus des de l'inici de la guerra. Kíiv, però, manté silenci. El portaveu de l'oficina del president, Mikhailo Podoliak, ha evitat pronunciar-se, tot i que ha insinuat que aquesta operació podria influir a favor d'Ucraïna en les futures negociacions amb Vladímir Putin. Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha limitat a afirmar: "Tots veuen que l'exèrcit ucraïnès sap sorprendre i aconseguir resultats".
Aquest matí, Moscou ha declarat la situació d'"emergència federal" a tota la regió de Kursk, al sud del país, fronterera amb Ucraïna. A més, Rússia ha desplaçat més tancs, artilleria i sistemes de projectils a la regió per aturar la incursió de forces ucraïneses, segons afirma l'agència Reuters.
Els canals russos continuen sent les principals fonts d'informació sobre el que passa dins de territori rus, però no han tingut cap objecció a difondre vídeos on es veuen vehicles en flames. També han recollit diversos testimonis que confirmen que les unitats regulars de les forces armades d'Ucraïna han aconseguit penetrar en territori rus. Aquest divendres les agències de notícies estatals RIA Novosti i Tass han anunciat que Rússia està traslladant reforços a la regió de Kursk, citant fons del ministeri de Defensa. En aquest desplegament s'inclouen diversos sistemes de llançaments de coets, canons d'artilleria i vehicles pesants que se situaran a la regió al voltant de la ciutat de Sudzha, assaltada pels ucraïnesos. L'agència RIA Novosti ha publicat també imatges d'una columna de camions militars russos entrant a la regió de Kursk.
L'expert rus Ian Matveev, a qui el Kremlin acusa de ser "un agent estranger", assegura fins i tot que les tropes ucraïneses han capturat deu pobles de la regió. L'Institut per a l'Estudi de la Guerra dels Estats Units (ISW, en les sigles en anglès) ha informat que els efectius ucraïnesos s'han endinsat a Rússia fins a deu quilòmetres, i que fins i tot haurien capturat una estació de distribució de gas a la ciutat de Sudja, encara que això no hauria afectat el subministrament d'Europa a través d'Ucraïna. Amb tot, diversos analistes adverteixen que això es podria convertir en una arma de pressió, segons The Washington Post.
L'augment de la tensió a la frontera dimarts passat es va considerar inicialment un intent d'infiltració per part de forces ucraïneses, o una petita operació sense importància. A mesura que han avançat els combats, però, ha quedat clar que es tracta d'un escenari completament diferent. El president rus, Vladímir Putin, ha convocat d'urgència el seu consell de seguretat i ha declarat que es tracta d'una provocació a gran escala per part de Kíiv. El general rus Valeri Gueràssimov ha promès que recuperarà el control de la frontera, però de moment no ho ha aconseguit.
Tant els Estats Units com la Unió Europea han fet costat a Ucraïna. La portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha afirmat que dona suport a les accions d'Ucraïna per aturar els atacs russos "dins els límits de la raó". "En el marc del dret legítim a l'autodefensa, Ucraïna pot atacar l'enemic en qualsevol lloc que consideri necessari al seu territori, així com en territori enemic", ha declarat per la seva banda Peter Stano, portaveu del Servei d'Acció Exterior de la Unió Europea.
La periodista russa Margarita Simonian, que és una defensora a ultrança del Kremlin, ha fet una crida perquè la gent “resi”, cosa que posa en evidència la gravetat de la situació. Així mateix, diversos bloguers han lamentat que Rússia no tingui capacitat per protegir les seves fronteres, encara que alguns han optat per recórrer a la ironia i han afirmat que la "invasió ucraïnesa a la regió de Kursk" és part d'"un pla genial, segons el qual tot va segons el previst". En aquesta mateixa línia, alguns han proposat unir-se a la república popular de Kursk, perquè podran consultar YouTube, a diferència de la resta de Rússia, on ha quedat bloquejat l'accés aquest dijous.
Una central nuclear com a objectiu
De moment és una incògnita saber si l'operació a Kursk aconseguirà canviar el curs de la guerra, ni si es convertirà en un as a la màniga d'Ucraïna durant les negociacions amb Moscou. Dependrà de molts factors, per exemple la capacitat de les tropes ucraïneses de mantenir el territori capturat. També continua sense ser clara la finalitat última de l'operació. Bloguers i corresponsals militars russos opinen que l'objectiu final de les forces ucraïneses és la central nuclear de Kursk, ubicada a uns 60 quilòmetres de la zona dels combats i que és clau per a Moscou, segons ha reconegut la mateixa empresa que gestiona l'energia nuclear a Rússia, Rosenergoatom. La hipòtesi no és desgavellada. De fet, Kíiv aspiraria a intercanviar aquesta central per la ucraïnesa de Zaporíjia, controlada per Rússia.
La viabilitat militar de l'operació, però, genera escepticisme i preocupació entre els analistes occidentals. Un dels temors és que Ucraïna no pugui mantenir l'avenç aconseguit i tampoc tingui capacitat per defensar el seu territori atacat per les tropes russes. L’expert Rob Lee, de l’Institut de Recerca de Política Exterior, s’ha mostrat escèptic. Segons ell, la incursió ucraïnesa en territori rus ha canviat poc la situació dins d'Ucraïna i, encara pitjor, “no ha tingut repercussions serioses a la política interna de Putin”.