Acord nuclear
Internacional15/04/2021

L'Iran rebaixa el to per facilitar la represa de les converses

Es reprenen a Viena les negociacions per ressucitar l'acord nuclear

BarcelonaA dos mesos d'unes eleccions clau, amb l'economia destrossada i amb la pandèmia fora de control, l'Iran està disposat a seure a la taula negociadora per rescatar l'acord nuclear de 2015. Els sectors moderats volen arribar a les presidencials del 18 de juny almenys amb un compromís de l'administració Joe Biden de retornar al consens trencat per Donald Trump el 2018 i aixecar les sancions que va tornar a imposar contra el país persa. I aquest ha estat el missatge que el govern de Hassan Rouhani ha volgut donar aquest dijous en la represa de les converses a Viena amb la Unió Europea i els Estats Units per ressuscitar el consens.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'un cap de setmana d'alt voltatge, pel ciberatac contra la planta subterrània de Natanz, que Teheran atribueix a Israel (i Tel Aviv no ho desmenteix), el règim dels aiatol·làs va anunciar que incrementaria l'enriquiment d'urani fins al 60% de puresa, molt a prop del 90% del material que porten les armes nuclears. Washington i Brussel·les van considerar l'anunci una "provocació" per bloquejar les converses, però Rouhani, en un discurs televisat aquest dijous ha estat clar: "no us preocupeu per l'Iran, sempre hem respectat els nostres compromisos. Si volguéssim podríem enriquir urani fins al 90% avui, però no volem la bomba atòmica... si les altres parts respecten els acords, nosaltres tornarem immediatament als compromisos".

Cargando
No hay anuncios

Per sobre de la retòrica (l'Iran ha rebutjat per exemple tenir converses directes amb els Estats Units, de manera que els representants europeus han estat atrafegats anant i venint entre els hotels on s'estava cada delegació), els fets evidencien una lògica constructiva. Tothom vol que Washington retorni al consens de l'acord que va permetre aixecar les sancions internacionals a Teheran a canvi que pogués mantenir el programa nuclear dins els límits civils sota supervisió internacional. I per això la Gran Bretanya, la Xina, França, Alemanya i Rússia, els altres signataris de l'acord, han creat dos grups d'experts d'alt nivell per casar la llista de centenars de sancions imposades pels Estats Units amb les condicions que l'Iran hauria de garantir en el seu programa nuclear. Israel i els Emirats àrabs, enemics incondicionals de l'Iran, intenten evitar la revifalla de l'acord.

Cargando
No hay anuncios

"Les converses estan avançant i molt del que es diu s'ha d'entendre en clau domèstica. Rouhani vol deixar un llegat perquè ja no es pot tornar a presentar. I l'equip negociador està unit i està disposat a fer concessions", explica a l'ARA Irene Martínez, investigadora de l'Institute for Statecraft. "Estem en un escenari on sembla possible renegociar l'acord, perquè l'Iran és el primer interessat a acabar amb l'ofec econòmic".

Qui fa el primer pas?

Fins ara tot es reduïa a qui feia el primer pas, amb Teheran reclamant que Washington aixequés totes les sancions abans de seure a negociar, però la retòrica es va rebaixant a mesura que s'apropen els comicis. L'Iran va signar el mes passat l'acord dels 25 anys que suposa un pacte de cooperació estratègica per al país, que per Pequín ocupa un paper clau en el seu macropla d'infraestructures de la Ruta de la Seda. La Xina també està interessada en l'aixecament de les sancions per poder tenir un marc jurídic sòlid en les seves operacions a l'Iran.

Cargando
No hay anuncios

I per part dels Estats Units també hi ha hagut gestos de bona voluntat, com el fet que l'administració Biden donés llum verda a Corea del Sud per desbloquejar el pagament del gas i el petroli que li havia venut Teheran just abans de l'entrada en vigor de les sancions. Trump va imposar diverses onades de sancions sobre entitats i institucions iranianes, algunes de les quals no estan justificades en l'activitat nuclear sinó en el "terrorisme" o en vulneracions de drets humans. I és en resposta a aquestes sancions que l'Iran va despenjar-se dels compromisos de limitar l'enriquiment d'urani.

Cargando
No hay anuncios

Un embolic que no serà tan fàcil de desentortolligar. Per a Naysan Rafati, analista de l'Iran del Crisis Group "sense atac a Natanz i sense el 60% d'enriquiment estem en un moment molt tècnic de les converses. Els negociadors hauran de tenir el vist i plau dels seus superiors a Washington i Teheran abans d'acordar la seqüència dels passos que poden portar a recuperar l'acord". I això no treu que les escaramusses entre l'Iran i Israel, arxienemics regionals, no continuïn. Dimarts un vaixell israelià va ser atacat al Golf, i un d'Iranià va patir una explosió al Mar Roig la setmana passada.