Iran-Regne Unit
Internacional07/03/2021

L'Iran allibera una ciutadana britànico-iraniana, però la tornarà a jutjar

Nazanin Zaghari-Ratcliffe ha complert la condemna de cinc anys però té un altre cas obert

ARA
i ARA

La britànico-iraniana Nazanin Zaghari-Ratcliffe ha estat posada aquest diumenge en llibertat en acabar la seva condemna de cinc anys de presó per suposat espionatge a l'Iran. El cas, que enfronta Londres i Teheran, no està pas resolt i la situació de Zaghari-Ratcliffe continua sent delicada perquè afronta un nou procés judicial.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La dona, treballadora de la Fundació Thomson Reuters i detinguda el 2016 durant una visita familiar a Teheran, complia la seva condemna des de fa un any en arrest domiciliari a la casa dels seus pares, a la capital iraniana. De fet, la pena es va convertir en arrest domiciliari gràcies a un permís atorgat a més de 100.000 presos per evitar la propagació del covid-19 per les presons a l'Iran. Aquest diumenge se li ha aixecat la restricció de moviment imposada en un radi superior a 300 metres, segons ha informat el seu advocat, Hoyat Kermani, i se li ha retirat la turmellera amb la qual estava controlada de manera telemàtica.

Cargando
No hay anuncios

"La Nazanin està molt contenta", ha dit el seu marit, Richard Ratcliffe, a l'agència nacional britànica PA, i ha explicat que la dona ha aprofitat la seva primera tarda en llibertat per visitar la seva àvia i la família d'un altre dels detinguts amb doble nacionalitat, britànica i iraniana. "Són dues coses que no ha pogut fer durant molts mesos", ha destacat el marit, però s'ha manifestat "cautelós" perquè considera que la seva dona "segueix en perill".

De fet, no està clar que Zaghari-Ratcliffe pugui abandonar l'Iran i ja té data per a una nova cita amb la justícia persa, que amenaça de retardar el seu retorn al Regne Unit. El judici serà el 14 de març, per un nou cas en què s'acusa la dona d'activitats de propaganda contra el règim teocràtic de l'Iran, tal com es va notificar al setembre, una acusació que el govern britànic va qualificar d'"indefensable i inacceptable". Se l'acusa, entre altres càrrecs, de participar en un míting davant de l'ambaixada de l'Iran a Londres el 2009, amb motiu de les protestes del Moviment Verd a l'Iran, i concedir una entrevista a la BBC en farsi, una cadena molt criticada per Teheran.