Coronavirus

L'Índia torna a batre rècords de morts per covid-19 i supera els 25 milions de casos

Els contagis i la falta d'oxigen es traslladen ara a les zones rurals

BarcelonaL'emergència sanitària a l'Índia no sembla tenir fi encara. La devastadora segona onada de covid-19 que va arrencar a finals de març no dona treva i aquest dimarts el país ha batut un altre rècord de morts diàries amb 4.329 defuncions en les últimes 24 hores a causa del coronavirus. Només els Estats Units han superat algun cop aquesta xifra, amb els 5.444 morts en un dia que van registrar el 12 de febrer. Però si al primer país del món amb més casos de covid-19 la pandèmia fa temps que va arribar al pic màxim i continua baixant, gràcies a la intensa campanya de vacunació, l'Índia continua encara a dalt de tot de la corba i acaba de superar també aquest dimarts els 25 milions de contagis. La xifra total de morts s'eleva a 278.719 persones.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dades de casos diaris sí que van arribar al pic, almenys de moment, el 9 de maig passat amb 401.000 en un dia. Des de llavors els casos confirmats oficialment han anat baixant una mica i aquest dimarts se'n van registrar 263.533 en 24 hores. Però es tem que molts dels positius no els estigui detectant el sistema de tests del país, sobretot a les zones rurals amb menys infraestructures.

Cargando
No hay anuncios

I, per complicar encara més les coses, un dels estats on el virus s'està estenent més ràpidament, Gujarat, ha hagut de fer front aquest dimarts a un cicló que ha obligat a evacuar 200.000 persones. "S'han lliurat mascaretes a les persones evacuades i es fan esforços també per mantenir la distància física", deia un responsable d'Ahmedabad, la principal ciutat de Gujarat, a l'agència Reuters. L'estat de Gujarat ha vist créixer les infeccions de covid un 30% des del 2 de maig, i ara el cicló hi ha obligat a suspendre la campanya de vacunacions almenys durant dos dies.

Cargando
No hay anuncios

Cap a les zones rurals

Després d'haver deixat escenes dramàtiques als hospitals de les grans ciutats, com Delhi i Bombai, on la falta d'oxigen va causar estralls i va durar uns quants dies, ara la història es repeteix a les zones rurals del país, cap on s'està estenent el virus. En un poble de 5.400 habitants a una hora i mitja de Delhi, Basi, fins a tres quartes parts de la població estaven malaltes de covid-19 aquest dimarts, i 30 persones havien mort, segons el diari Times of India. “La major part de les morts es deuen a fet que no hi havia prou oxigen", explicava al diari el cap de la comunitat, Sanjeev Kumar. Un escenari que es repeteix en desenes de petits pobles de les àmplies regions rurals del país: "Des de famílies senceres mortes pel virus fins a cossos inflats flotant al riu Ganges o terres cultivades del tot abandonades per falta de treballadors", resumia el rotatiu.

Cargando
No hay anuncios

Però la crisi índia té repercussions també fora de les fronteres del país, perquè genera pressió en el principal productor de vacunes del món, el Serum Institute de l'Índia. El gran fabricant ja va haver de suspendre totes les exportacions de vacunes a finals de març per atendre l'emergència sanitària dins el país. Unes exportacions que constituïen la major part de les dosis del programa Covax de l'Organizació Mundial de la Salut (OMS), dissenyat per facilitar la vacunació als països més pobres.

Però ara tres fonts del govern indi asseguren a Reuters que aquestes exportacions de vacunes no es podran reprendre abans de l'octubre, quan en un primer moment es va informar que es tractava d'un simple retard en els lliuraments de maig i juny. Finalment, sembla que el retard serà més llarg del previst, cosa que obligarà molts països, com el Nepal, Bangladesh, Sri Lanka i molts estats africans, a buscar nous proveïdors. Les fonts consultades per Reuters diuen que la prioritat se centra en vacunar la població índia i que, per tant, "s'ha demanat a alguns països que no esperin que es compleixin els terminis d'exportació atesa la situació actual al país".