Covid-19
Internacional23/04/2021

"La gent s'està morint a la cua d'urgències": alerta sanitària pel covid-19 a l'Índia

Els hospitals indis llancen crides d'auxili perquè se'ls esgota l'oxigen

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaGent que s'ofega i es mor a la cua d'urgències de l'hospital, persones que demanen per Twitter que algú els porti oxigen i també s'acaben morint, grans pires improvisades als afores de les ciutats per incinerar els morts que les funeràries ja no poden absorbir. Els relats que arriben d'aquesta segona onada de covid-19 a l'Índia són esgarrifosos. Els hospitals s'estan quedant sense oxigen, mentre el país bat el rècord mundial de contagis diaris per segon dia consecutiu: 332.730 en vint-i-quatre hores. Diversos hospitals de Nova Delhi i Bombai ja han exhaurit tot l'oxigen, mentre que d'altres llançaven crides d'auxili a la televisió per alertar que els en quedava per a poques hores. I centres petits estan demanant als pacients que se'n busquin ells mateixos.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hi ha grups de WhatsApp per informar dels llocs per comprar oxigen, però fins i tot aquest mercat negre s'està esgotant. "Hi ha una cursa frenètica contra el rellotge per aconseguir reomplir els cilindres. Algú comparteix un número i una adreça on en venen i tots lluiten per arribar-hi. Jo mateix ho vaig passar molt malament per aconseguir reomplir-ne un per a un amic que tenia un nivell de saturació per sota de 88, i sé de gent que ha estat sense oxigen a nivells molt per sota d'aquest. Un periodista veterà d'Uttar Pradesh va estar tuitejant per demanar ajuda fins que els seus nivells van caure per sota de 30. Va morir sense rebre'n", explica a l'ARA Usman Jawed, que treballa a Delhi amb l'ONG local Workers’ Dhaba.

Cargando
No hay anuncios

En la primera onada de covid-19 a l'Índia, la seva organització va ser una de les moltes que van estar repartint menjar a les famílies afectades pel confinament, que va generar una autèntica crisi humanitària a l'Índia. Però aquesta vegada explica que ja no hi ha ONGs sobre el terreny fent aquesta feina "perquè el nivell de contagis està disparat".

Cargando
No hay anuncios

Un dels grans temors és que l'onada arribi a les zones rurals que no tenen cap infraestructura sanitària. I és un temor justificat, perquè els milions de treballadors migrants de les ciutats, que havien tornat a la feina amb la relaxació de les restriccions, estan tornant a marxar. "Hi ha pànic. He ajudat ja setze persones a agafar l'autobús per tornar al poble perquè estaven aterrides", explica Jawed, i afegeix que aquests dies s'han repetit les imatges de multituds amuntegades a l'estació d'autobusos de Delhi que van donar la volta al món en la primera onada.

Cargando
No hay anuncios

Una mutació molt més mortal entre els joves

Però si aquella primera onada va passar sense tensar gens els hospitals, perquè els casos greus van ser pocs i, de fet, el 80% de positius eren asimptomàtics, aquesta segona és devastadora a causa d'una triple mutació del virus, molt més contagiosa i letal. Aquesta "variant índia", de fet, està matant sobretot persones d'entre 30 i 50 anys i afecta, tot i que en aquest cas no de manera letal, molts nens.

Cargando
No hay anuncios

"La gent es mor en cosa de minuts. Conec bé el cas d'una persona que va començar a ofegar-se i en menys d'una hora s'havia mort", explica per telèfon des de Goa, al sud de Bombai, el director de Sonrisas de Bombay, Jaume Sanllorente. Ell mateix acaba de ser donat d'alta de covid-19, per sort lleu, i tot i que ha passat la malaltia aïllat a l'habitació d'un hotel, hi ha anat a fer-se proves i ha pogut constatar la situació de col·lapse total als hospitals de l'Índia: "La gent s'està morint a la cua d'urgències".

"El gran error ha sigit cantar victòria abans d'hora. La primera onada va ser tan suau que es van aixecar de seguida les restriccions i fa només tres setmanes el govern exportava a Bangladesh tres cops més oxigen del que ara es necessita al país", explica Sanllorente. Ara l'únic lloc on queda oxigen és al petit estat de Kerala, al sud, que l'està enviant amb tren als estats necessitats en el que s'ha batejat ja com l'Oxigen Express, i el ministeri de Defensa ha anunciat aquest divendres que portarà amb avió des d'Alemanya 23 productores d'oxigen mòbils. Així de desesperada és la situació. Però tot i així, el govern central es resisteix a tornar al confinament i fins i tot permet la celebració de grans mítings als cinc estats on hi ha eleccions aquest mes.

Cargando
No hay anuncios

Sanllorente ha estat testimoni també de les pires funeràries que s'han estès als voltants de Goa, semblants a les imatges que s'han publicat de cremacions massives a Delhi. La seva organització ha hagut d'aturar temporalment els programes per centrar-se en aconseguir material mèdic per als pacients de covid-19. Tant als hospitals públics com als privats, els pacients s'han de pagar l'oxigen, la medicació i fins i tot les donacions de sang.

Cargando
No hay anuncios

Les vacunes tampoc són gratis, explica, tot i que el preu ha anat fluctuant. Al principi valien mil rupies (11 euros) però com la gent no es vacunava la van abaixar a 500 rupies i després a 250. "Quan es van començar a exhaurir la van tornar a apujar a 400 rupies (4,4 euros)", explica. Després d'aturar les exportacions per poder fer front a la crisi sanitària interna, el principal productor de vacunes del món ha tornat a accelerar-ne la producció i el govern ha promès que l'1 de maig tothom podrà comprar la vacuna a la farmàcia per 1.500 rupies (16,5 euros). Però Sanllorente alerta de la desinformació, que fa que molta gent a l'Índia no vulgui vacunar-se davant la falta d'evidències de l'efectivitat amb la variant índia i els rumors recurrents sobre efectes secundaris. "Per primera vegada en els disset anys que fa que soc a l'Índia he sentit impotència –diu Sanllorente–. No l'havia sentida mai, sempre hi havia alguna cosa a fer, però ara es tracta de salvar vides literalment i, si no hi ha oxigen, què pots fer?"