Ana Ballesteros: "A l'Índia no li fa cap gràcia la invasió d'Ucraïna, però no ho dirà públicament"
Investigadora sènior del Cidob
BarcelonaL'especialista en l'Àsia-Pacífic i l'Àfrica del Cidob Ana Ballesteros ens ajuda a entendre la posició de l'Índia en el conflicte d'Ucraïna. El populista Narendra Modi es resisteix a condemnar la invasió russa, alhora que estreny els llaços econòmics amb Moscou, però es deixa festejar també per Joe Biden. Aquest any, el seu paper de president de torn del G-20 l'obliga a fer un esforç de mediació per aconseguir que la dinàmica de blocs sorgida de la guerra no frustri els acords de les principals potències del món en qüestions que considera més importants, com la cooperació al desenvolupament, el terrorisme o la crisi climàtica.
A què atribueixes l'abstenció de l'Índia a totes les resolucions de l'ONU que condemnaven Rússia?
— L'Índia s'ha trobat en una posició delicada davant de la condemna a Rússia. Hi ha diversos motius pels quals s'absté. D'una banda, perquè manté proximitat amb Rússia, que si bé no és un aliat –l'Índia no té aliats, sinó socis estratègics amb més o menys importància per als seus interessos–, és un soci important. L'abstenció no vol dir que aprovi la invasió, però l'Índia no condemnarà ni imposarà sancions, ja que són polítiques que no comparteix, en trobar-les contraproduents.
¿Creus que l'Índia està traient rèdit econòmic del conflicte, amb els seus recents acords amb Rússia?
— L'Índia vetlla fonamentalment pels seus interessos. No fa res que altres països no facin. Necessita provisió d'energia i si bé les circumstàncies l'afavoreixen, no hi ha dobles missatges darrere de la compra de gas rus. Hi ha molt més pragmatisme que alineament darrere d'aquest fet, i si necessita energia, la comprarà a qui en tingui. El govern de Nova Delhi no està d'acord amb la política de les sancions, que considera perjudiquen fonamentalment les poblacions dels països sancionats (ho va fer durant l'era de sancions a l'Iraq, que era el seu principal proveïdor de petroli), més que no pas als seus règims. Si l'Índia ha de mostrar el seu desacord o repulsa amb algun fet, ho farà en privat. No és de gestos públics ni li agrada sermonejar altres països, cosa que no li agrada tampoc que li facin.
Com afecta el conflicte la seva relació amb la Xina, amb qui manté certa rivalitat econòmica?
— L'Índia afavoreix un sistema multilateral, sense hegemonies, i en aquest sistema Rússia hi juga un paper important. Aquest és un escenari nefast per a l'Índia. Comptava amb Rússia com a ajuda per contrarestar el poder hegemònic de la Xina a l'Àsia. També comptava amb el beneplàcit de Moscou per entrar als mercats de l'Àsia Central, atès que a Russia no li agrada la creixent presència xinesa en aquest territori, que continua considerant el seu pati del darrere. El fet que la crisi acosti més Rússia i la Xina (la primera en desavantatge, atès que és una relació molt asimètrica), li resta un suport molt necessari. Per contra, això la pot acostar encara més als EUA, encara que la retòrica que utilitza el president Joe Biden per tractar aquest conflicte irriti el govern indi. I aquest acostament als nord-americans pot posar més a la defensiva Pequín i Moscou contra Delhi.
Aquesta neutralitat de l'Índia en el conflicte és un reflex de la posició del Sud Global. ¿Creus que és un altre dels blocs que està creant el conflicte?
— No crec que el Sud Global acabi creant un bloc propi, però sí que voldrà quedar-se al marge dels dos bàndols [condemna/no condemna] o de la formació de nous blocs. Això és precisament el que l'Índia vol evitar, una altra bipolaritat que faci que qualsevol acostament a un país o un altre sigui potencialment un camp minat, com passava durant la Guerra Freda, o adoptar postures que beneficiïn un altre país que no sigui a ella mateixa. A l'Índia l'afavoreix i li interessa una multipolaritat col·laborativa, basada en un ordre internacional, on no hi hagi hegemonies ni blocs, sinó amb una multiplicitat d'actors, cadascun amb la seva quota de poder. Per això, evita avivar l'antagonisme amb declaracions o sancions, perquè considera que això genera conflicte i posa els governs a la defensiva, cosa que complicaria més un escenari de guerra com aquest. En qualsevol cas, al govern de Modi no li fa cap gràcia la invasió, que va contra el dret internacional, però no farà pública la seva postura. L'Índia és molt més eficaç a través de la diplomàcia silenciosa que no pas fent declaracions públiques.