L'heroi d''Hotel Rwanda', condemnat per terrorisme

Els fiscals demanen cadena perpètua per a l'opositor ruandès Paul Rusesabagina

Paul Rusesabagina, retratat com un heroi en una pel·lícula de Hollywood sobre el genocidi de Ruanda del 1994, és escortat amb esposes des de la sala judicial de Kigali, Ruanda, el 25 de setembre de 2020.
Mar Sala
20/09/2021
2 min

BarcelonaPaul Rusesabagina, ruandès de 67 anys, va saltar a la fama mundial després que la pel·lícula Hotel Rwanda –en referència a l'hotel de luxe Des Mille Collines, d’on era gerent– el mostrés com un heroi perquè va acollir i protegir més de mil tutsis i hutus moderats durant el genocidi dels hutus extremistes del 1994 que, durant cent dies, van assassinar més de 800.000 persones. Aquest dilluns, la sala del Tribunal Superior de delictes internacionals i transfronterers de Kigali, la capital ruandesa, l’ha declarat culpable per “crim terrorista” per haver creat i finançat, suposadament, el Front d'Alliberament Nacional (FLN), que ha actuat com a braç armat del Moviment de Ruanda per al Canvi Democràtic (MRCD), la coalició de grups d'oposició ruandesos de la qual és líder. Els fiscals havien demanat cadena perpètua, acusant-lo de nou càrrecs relacionats amb terrorisme, inclosos assassinat, segrest i robatori a mà armada. Però encara no se sap la pena que haurà de complir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'activista ruandès va ser arrestat el 27 d'agost del 2020 a l'aeroport internacional de Kigali, en una detenció que la seva família i els seus advocats van qualificar de "segrest": sempre han defensat que Rusesabagina va ser enganyat i que no se li va dir que la destinació final d'aquell vol era Ruanda. De fet, diverses ONG, com Human Rights Watch, van denunciar el cas i fins i tot van presentar una denúncia per infracció de les lleis internacionals. "Ruanda té un historial ferm d'utilitzar mètodes il·lícits per atacar aquells que considera que són una amenaça per al partit governant", va dir aleshores Lewis Mudge, director a l'Àfrica central de Human Rights Watch. Després de les primeres audiències, Rusesabagina va deixar de comparèixer davant el tribunal perquè considerava que no tindria un judici just.

Des de l'exili, Rusesabagina havia acusat el govern del Front Patriòtic Ruandès (FPR) i el seu líder, Paul Kagame –comandant rebel tutsi que va prendre el poder després que les seves forces van capturar Kigali i van aturar el genocidi– d’autoritarisme i d’alimentar el sentiment antihutu. Rusesabagina va marxar del país el 1996 amb la dona i els fills a Bèlgica i, posteriorment, als Estats Units. En un missatge de vídeo del 2018, va demanar el canvi de règim: "Ha arribat el moment d'utilitzar tots els mitjans possibles per provocar canvis a Ruanda".

L'estrena d'Hotel Rwanda el 2004 va fer que el llavors president dels Estats Units, George W. Bush, li concedís la Medalla Presidencial de la Llibertat i el va empènyer a fer conferències per tot el món. No obstant això, també va ser criticat pels supervivents del Mille Collines, que l'acusaven d'haver-se aprofitat de la seva desgràcia i d'embellir el seu paper. "Es va aprofitar dels refugiats, que pagaven les seves habitacions i el menjar", va dir a AFP un d'ells, Edouard Kayihura. Amb la seva fama, Rusesabagina també s’ha convertit en la cara més visible de l'oposició a Paul Kagame i s'ha situat en el focus dels partidaris del règim. La sentència ho ha confirmat.

stats