Cop d'estat a Birmània
Internacional10/04/2021

L'exèrcit birmà mata almenys 82 persones en un dia en un atac amb llançagranades

Des del cop d'estat militar de l'1 de febrer, la repressió ja ha deixat 701 morts

Almenys 83 persones van morir en un sol dia, de divendres a dissabte, a mans de l’exèrcit en les protestes contra el cop d’estat militar a Birmània. Això eleva per sobre dels 700 el total de morts des que el general Min Aung Hlaing va usurpar el poder al govern democràtic liderat per Aung San Suu Kyi, l'1 de febrer passat. Dels 83 morts en un sol dia, 82 es van produir a la ciutat de Bago, a 90 quilòmetres al nord-est de Rangun, on l’exèrcit va entrar divendres al vespre disparant granades de fusell.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els soldats van apilar desenes de ferits amb cadàvers dels morts a la pagoda de Zeyar Muni i van acordonar la zona per impedir que poguessin sortir o rebre cap atenció mèdica. Molts dels ferits van morir dessagnats, segons explica l’Associació d’Assistència als Presos Polítics (AAPP), que porta el recompte de morts confirmats des de l’inici del cop. Aquesta organització humanitària ha documentat fins ara 701 morts a causa de la repressió contra les protestes, però adverteix que la xifra real podria ser més alta. A més, 3.012 persones segueixen detingudes a mans de la policia i l’exèrcit.

Cargando
No hay anuncios

Els militars van fer divendres una roda de premsa per donar les seves pròpies xifres i van parlar de 248 civils i 16 policies morts. A la ciutat de Naungmon, al nord del país, guerrilles ètniques van atacar una estació de policia i van matar deu agents, segons els mitjans locals. Tres d’aquestes guerrilles s’han aliat per plantar cara a l’exèrcit i donar suport als civils que es manifesten des de fa setmanes per reclamar el retorn a la democràcia.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el govern a l’ombra, format pels diputats electes en els comicis del novembre passat que encara no han sigut detinguts, va reclamar al Consell de Seguretat de l’ONU que faci alguna cosa per aturar els militars. Durant una reunió per tractar la situació a Birmània aquest divendres, l’analista de l’International Crisis Group Richard Horsey va advertir els representants de l’ONU que el país està al caire del “col·lapse” i va camí de convertir-se en un estat fallit. La vaga general en protesta pel cop d’estat manté la vida aturada al país, mentre la gent segueix sortint cada dia a protestar i l’exèrcit segueix responent amb sagnants massacres.