Coronavirus

L'EMA enviarà experts a les plantes i laboratoris russos que produeixen la Sputnik V

Brussel·les culpa AstraZeneca de malmetre la seva reputació i es prepara per endurir el control d'exportacions

Brussel·les"Necessitem un ampli ventall de diferents vacunes per progressar contra el coronavirus", ha dit aquest dimarts la directora de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), Emer Cooke. Actualment, hi ha quatre vacunes autoritzades a Europa, les de Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Janssen, però, com ha explicat Cooke, l'EMA està analitzant altres solucions en desenvolupament com la de Novavax o també la russa Sputnik V vista la necessitat d'accelerar el ritme de vacunació i els problemes amb AstraZeneca. Sobre la Sputnik V, que ve acompanyada d'una important càrrega política i geopolítica, l'EMA ja està planificant les visites dels seus experts a les plantes i laboratoris russos, part del procés d'anàlisi i a l'espera que Sputnik V sol·liciti oficialment l'autorització per part de l'EMA, cosa que encara no s'ha produït.

Cargando
No hay anuncios

La directora del regulador europeu ha insistit que la vacuna russa serà analitzada amb els mateixos criteris que qualsevol altra, però en el seu moment ja va explicar que caldrien inspeccions addicionals tenint en compte que es produeix fora del territori europeu. Ara bé, el govern de Putin va anunciar que ja tenia acords a Itàlia, Alemanya, Espanya i França per produir la seva vacuna, cosa que només s'ha confirmat oficialment a Itàlia. A Alemanya ho va admetre un portaveu del fabricant alemany de vacunes IDT Biologika GmbH. Sputnik V va sol·licitar ahir formar part de la iniciativa Covax de l'OMS per fer arribar vacunes a països pobres.

L'EMA va començar a revisar la solució russa el 4 de març, però aquest dimecres ha demanat més informació per continuar i poder activar així el procés d'autorització que ha de sol·licitar el mateix fabricant. Hongria és per ara l'únic país europeu on s'està administrant aquesta vacuna, però la setmana passada el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, va obrir la porta a autoritzar-la abans que la UE si és necessari. Els governs que decideixen esquivar l'autorització de l'EMA assumeixen més responsabilitats civils en cas que hi hagi problemes.

Cargando
No hay anuncios

Les exportacions i AstraZeneca

La Unió està tenint problemes per accelerar la campanya de vacunació i en culpa principalment la farmacèutica anglo-sueca AstraZeneca, que amb prou feines arribarà a un quart de les dosis promeses el primer semestre de l'any. La relació entre Brussel·les i aquesta farmacèutica s'ha convertit en un conflicte enquistat que, lluny de resoldre's, s'ha complicat pels casos de trombosi detectats en diversos països i que van provocar l'aturada de la vacunació també a Espanya. I, malgrat que tant l'EMA com la mateixa presidenta de la Comissió l'han defensada, la companyia continua incomplint els acords. D'aquí la contundència aquest dimarts de la directora general de Salut de la Comissió, Sandra Gallina: "És una vergonya, és un dany reputacional per a la Comissió i els governs europeus, però també és que molta gent mor perquè les vacunes no arriben".

Cargando
No hay anuncios

Gallina ha assenyalat AstraZeneca com l'única companyia que incompleix els acords pactats i ha recordat que prendran totes les mesures necessàries a escala legal per aconseguir les dosis que van adquirir. Brussel·les va posar en marxa un mecanisme de control d'exportacions arran d'aquest conflicte i està previst que s'allargui i que aquest dimecres la Comissió Europea presenti una revisió del mecanisme a l'avantsala de la cimera de líders europeus de dijous per decidir si endureixen el control. La mateixa presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va amenaçar amb bloquejar l'enviament de dosis fabricades a Europa al Regne Unit tenint en compte que des del continent s'hi han exportat 10 milions de dosis, mentre que, en canvi, no n'ha arribat cap des de les illes Britàniques. Per ara, s'ha acordat enviar un "advertiment formal" a la companyia en un procés que podria acabar als tribunals.

"Moltes empreses estan exportant i no ens estan causant problemes amb els contractes", ha dit Gallina, que apuntava directament a la companyia que produeix la vacuna del laboratori d'Oxford. Països com Àustria o Bulgària estan especialment preocupats perquè van apostar principalment per la vacuna dels científics britànics i ara es troben amb més escassetat que altres països de la Unió.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera de Janssen

Malgrat que aquesta alta funcionària de la Comissió ha insistit que és únicament AstraZeneca qui porta problemes, l'esperada vacuna monodosi de Johnson & Johnson no arribarà fins a mitjans d'abril. Així ho ha repetit el portaveu de la Comissió, que ha assegurat que estan en contacte constant amb l'empresa i no han parlat dels problemes de producció. S'espera que arribin 55 milions de dosis de la vacuna que a Europa produeix Janssen, entre d'altres, en una fàbrica de Sant Joan Despí. Amb aquestes dosis, i la reducció de les d'AstraZeneca que haurien d'arribar, Brussel·les encara considera "assolible" l'objectiu d'haver vacunat el 70% de la població adulta a finals d'estiu, que implicaria haver vacunat 255 milions de persones de manera completa.