Internacional08/02/2021

L'Ebola reapareix a la República Democràtica del Congo

Se'n detecta un cas quan fa menys de tres mesos que s'havia donat per acabat l'últim brot

Ara
i Ara

BarcelonaCom un malson, l’Ebola torna a reaparèixer a la República Democràtica de Congo quan fa menys de tres mesos que s'havia donat per acabat l'últim brot. El lloc on s'ha detectat un nou cas és, a més, una localitat del nord-est del país, Butembo, a la província de Kivu del Nord, que ja va ser epicentre de l'epidèmia entre l'agost del 2018 i el juny de l'any passat. En concret, l'1 de febrer una dona va anar a un centre de salut amb símptomes de la malaltia i va morir dos dies després. No obstant això, fins al cap de setmana no s'han conegut els resultats de les mostres que se li van prendre i que han confirmat que, efectivament, va morir per Ebola.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

 L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha enviat un equip d'epidemiòlegs a la zona per intentar aclarir què ha passat. La dona estava casada amb un home que havia patit Ebola i havia aconseguit sobreviure. El virus de l'Ebola es pot mantenir actiu al semen dels supervivents fins a dos anys després de la infecció, segons van demostrar el 2017 científics de la Universitat de Carolina del Nord i de l'Hospital Elwa de Libèria. En conseqüència, la dona podria haver-se contagiat d'aquesta manera. De moment, però, se segueix investigant.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que no s'ha arribat a cap conclusió, el ministre de Sanitat de la República Democràtica del Congo, Eteni Longondo, va parlar de "rebrot" diumenge en una compareixença a la televisió, encara que va intentar tranquil·litzar la població: "Vull demanar als nostres germans i germanes de Butembo que no s'espantin”, va afirmar. Per la seva banda, fonts de l'OMS a l'Àfrica han declinat aquest dilluns fer declaracions a l'ARA fins que s'aclareixi què ha passat.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, l'OMS ja va difondre ahir diumenge un comunicat precisant que "no és inusual que es detectin casos esporàdics [d’Ebola] després d'un gran brot" i, per tant, dona a entendre que la identificació d'un cas no és raó per a una gran preocupació. També va recordar que la zona on s'ha detectat el nou cas és un lloc on els equips sanitaris estan perfectament preparats i capacitats per identificar i atendre malalts d'Ebola, després que la zona fos epicentre de la pandèmia durant mesos.

Identificar els contactes

La dona morta era una agricultora de la localitat de Biena. Per tant, es va desplaçar des d'aquest municipi fins a Butembo –situat a pocs quilòmetres–, on va morir a l'hospital. De moment ja s'han identificat més de 70 contactes als qual cal fer-los seguiment, i s'estan desinfectant els llocs on la dona va estar.

Cargando
No hay anuncios

La província de Kivu del Nord va resultar severament afectada per l'Ebola entre l'agost i el juny de l'any passat: 3.481 persones es van encomanar, de les quals 2.299 van morir, i es va témer que l'epidèmia pogués traspassar les fronteres congoleses, ja que l’àrea afectada és una zona en conflicte limítrof amb Ruanda i Uganda i amb territoris totalment fora de control del govern. El brot allà es va solapar amb un altre, que es va detectar a centenars de quilòmetres de distància, a la província d'Équateur, a l'oest del país, i en el qual 130 persones es van infectar i 55 van morir.

Cargando
No hay anuncios

L'índex de letalitat de l'Ebola és molt alt, del 50%, encara que alguns experts el situen en fins al 90%. A la República Democràtica de Congo ja s'han detectat fins a dotze brots d'Ebola des que el 1976 el virus es va identificar per primera vegada. De fet, es va batejar amb el nom d'Ebola perquè és com es diu un riu congolès situat a tocar del poble on la malaltia es va diagnosticar per primera vegada. Els nombrosos boscos tropicals que hi ha al país faciliten que s'expandeixi.

En els últims brots detectats es va intentar frenar la cadena de contagis amb una vacuna. No obstant això, no es va immunitzar tota la població, sinó només contactes de persones que ja s'havien infectat. A més, l'efectivitat de la vacuna contra la Ebola no és total sinó de només un 70%.