Alemanya

L'autor de l'atemptat al mercat de Magdeburg ja havia amenaçat amb fer un atemptat

Les autoritats alemanyes argumenten que mai van trobar cap indici que l'home fos perillós

Ciutadans deixen espelmes i flors a prop del mercat de Nadal on es va produïr l'atropellament a Mageburg.
ARA
22/12/2024
2 min

BarcelonaEl psiquiatre saudita detingut divendres per ser l’autor de l’atropellament massiu en un mercat de Nadal de Magdeburg, la capital de l’estat de Saxònia-Anhalt, a l’est d’Alemanya, ja havia amenaçat el 2013 a protagonitzar un atemptat que tindria repercussions internacionals. Així mateix, els serveis secrets de l’Aràbia Saudita van advertir fa un any Alemanya sobre la perillositat d'aquest home, identificat com a Taleb A., però les autoritats germàniques no van prendre cap mesura. Aquest diumenge s'ha tornat a reobrir el mercat de Nadal de Magdeburg, on divendres van morir cinc persones i més de 200 van haver de ser ateses després de l'atropellament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president de l'Oficina Federal Criminal, Holger Munch, ha confirmat aquest diumenge que, efectivament, les autoritats alemanyes van rebre l'advertiment dels serveis secrets saudites, però ha aclarit que es va tractar d'una “advertència abstracta”. L'alerta va ser remesa a l'Oficina Regional Criminal de l'estat federat de Saxònia-Anhalt, que no va veure cap motiu per actuar-hi, ha afegit.

Malgrat això, Taleb A. ja havia amenaçat de protagonitzar un atemptat molts anys abans. En concret, el 2013 va amenaçar el Col·legi de Metges de Mecklenburg-Pomerània Occidental, a l'est d'Alemanya, perquè no li va reconèixer part de la seva formació. En aquella ocasió va assegurar que duria a terme una acció que tindria repercussions internacionals i va mencionar com a exemple l'atemptat islamista contra la marató de Boston, que havia tingut lloc dos dies abans.

Després d'aquell incident casa seva va ser escorcollada per les forces de seguretat, que no van trobar cap indici que posés en evidència que planegés un atemptat, segons fonts del ministeri de l'Interior de Mecklenburg-Pomerània Occidental. Sigui com sigui, el tribunal de Rostock el va condemnar a una multa per pertorbar l'ordre públic amb amenaces. Aquesta sanció, però, també va ser raó perquè el psiquiatre tornés a amenaçar les autoritats alemanyes. El 2015 es va queixar davant el ministeri de l’Interior per la multa, va qualificar de racista el jutge que la va imposar, i va afirmar que intentaria aconseguir una pistola.

Cap patró clar

Malgrat tot això i que difonia missatges d'odi a les xarxes socials en què assegurava que volia venjar-se perquè, segons ell, les autoritats alemanyes pretenien islamitzar Europa, Taleb A. no estava a la mira dels organismes de seguretat alemanys. De fet, el 2016 fins i tot va obtenir l'asil al país. Per aconseguir-ho, va argumentar que la seva vida corria perill a l'Aràbia Saudita perquè s'havia apartat de l'Islam.

L'expert en terrorisme i autor del llibre El retorn del terror, Peter Neumann, considera que hi ha almenys dues raons que explicarien per què Taleb A. no estava sota la mira de les forces de seguretat. Una raó seria que no responia a cap patró clar. Com que era crític amb l'Islam, ningú no el considerava un potencial terrorista islamista. I com que era migrant, tampoc ningú pensava que pogués ser un potencial terrorista d’ultradreta.

Neumann proposa incloure un nou patró per detectar possibles terroristes perillosos: persones amb deliris conspiratoris de qualsevol mena i que no són estables psíquicament. Un patró, per cert, que ja es va introduir al Regne Unit durant la pandèmia.

stats