L'Aràbia Saudita executa 306 persones aquest any i ja és el segon país del món que més aplica la pena capital
Les Naciones Unides demanen al país que commuti les penes dels reus que són al corredor de la mort
BarcelonaDues persones més han estat executades aquest diumenge a Riad, la capital d'Aràbia Saudita, segons ha anunciat el mateix ministeri de l’Interior. D'aquesta manera el nombre de persones ajusticiades aquest any al país ja puja a 306, una xifra que supera de molt les registrades en anys anteriors i que fa que l'Aràbia Saudita hagi superat els seus propis rècords i ja sigui el segon país del món on més s'aplica la pena de mort, després de l’Iran. L'oficina de l'Alt Comissionat pels Drets Humans de les Nacions Unides ja va expressar a principi de desembre la seva preocupació pel gran augment de les execucions al país, i diverses organitzacions de drets humans també han signat un comunicat conjunt en què posen el crit al cel per aquesta situació.
L'any passat almenys 172 persones van ser ajusticiades a l'Aràbia Saudita. Aquest any la xifra ja és de 306, un 44% més, malgrat que el príncep hereu i líder del país, Mohammed bin Salman, es va comprometre el març del 2022 a limitar l'aplicació de la pena de mort. En canvi, ha estat tot el contrari: des que el 2017 va agafar les regnes del país, la pena capital a l'Aràbia Saudita no ha fet més que augmentar. Això contrasta amb la imatge de modernitat i obertura que intenta projectar al món.
Una de les raons d'aquest gran augment és que l'Aràbia Saudita ha començat a aplicar la pena capital contra els delictes relacionats amb les drogues. Fins al 9 d'octubre, 59 persones van ser executades per aquesta raó, segons Amnistia Internacional, el grup de recerca Reprieve, i l'Organització Europea Saudita pels Drets Humans (ESOHR, les sigles en anglès). El 75% eren estrangeres. En canvi, el 2023 només s'hi va aplicar la pena capital a dues persones per aquest motiu.
“L’Aràbia Saudita sembla que ha aixecat la moratòria que va anunciar el 2021 per als delictes relacionats amb les drogues i les execucions d'estrangers tenen lloc molt sovint sense notificar-ho prèviament als reus, ni als seus familiars, ni als seus representants legals”, denunciaven a principi de desembre el relator especial de les Nacions Unides per a execucions extrajudicials i sumàries, Morris Tidball-Binz, i la relatora especial en tortura i penes cruels, Alice Jill Edwards. Així mateix, tots dos experts urgien les autoritats saudites a revisar les sentències judicials de les persones que es troben actualment al corredor de la mort, amb l'objectiu de commutar-los les penes d'acord amb els principis de la proporcionalitat, l’equitat i la justícia. També exigien al govern de Riad eliminar la pena capital per als delictes que no siguin de sang.
Malgrat això, les execucions han continuat al país. Aquest diumenge les dues persones ajusticiades havien estat acusades de “traïció a la pàtria” i “terrorisme”. El ministeri de l’Interior ha justificat les execucions per garantir “l'estabilitat, la seguretat i la justícia, i fer front a qui intenti perjudicar la seguretat de la pàtria o la unitat”.
L’Aràbia Saudita ja era un dels països del món amb més execucions abans de l’ascens de Bin Salman al poder, segons un estudi realitzat l’any passat pel grup Reprieve i ESOHR. De fet, entre el 2010 i el 2021 s’hi van executar almenys 1.243 persones, la majoria després d’haver estat condemnades a mort en decisions judicials opaques, sense garanties processals, marcades per tortures sistemàtiques i a causa de delictes no mortals, a vegades contra dissidents i manifestants.