Tanca l''Apple Daily', el diari pro democràcia de Hong Kong, pel setge de Pequín
La policia deté un columnista de la capçalera, la de més difusió de l'excolònia britànica
LondresUna setmana després que la policia escorcollés la redacció i en detingués cinc directius, el diari pro democràcia de més difusió de Hong Kong, l'Apple Daily, ha tancat. Aquest dimecres a mitjanit (les 18 h a Catalunya) el diari ha desconnectat la seva web, on ara apareix únicament un missatge d'agraïment als "lectors, subscriptors, anunciants i gent de Hong Kong pel seu suport i estima constants", i les instruccions per cancel·lar la subscripció. En un primer moment, la junta directiva del mitjà havia informat que el tancament del rotatiu seria "com a màxim dissabte", però finalment s'ha optat pel tancament immediat.
La versió impresa de l'Apple Daily arribarà per últim cop als quioscos de Hong Kong aquest dijous, amb una tirada excepcional d'un milió d'exemplars, segons ha informat. El rotatiu solia distribuir uns 80.000 exemplars cada dia però divendres passat, l'endemà de l'escorcoll a la redacció, se'n van imprimir 500.000 còpies. En molts quioscos es van formar cues per comprar-lo com a mostra de suport, i en diversos llocs de la ciutat es va exhaurir.
La desaparició del diari, que va néixer el 1995, representa un cop definitiu a la llibertat de premsa a l'excolònia britànica i posa de manifest, una vegada més, la intransigència de Pequín a l'hora de permetre qualsevol intent de qüestionar el règim autoritari de Xi Jinping. L'Apple Daily era un tabloide de línia editorial progressista i prodemocràtica, que publicava des de xafarderies sobre famosos fins a investigacions periodístiques sobre càrrecs públics. Amb la seva desaparició la premsa lliure de Hong Kong quedarà representada només per alguns petits mitjans digitals, que aquest dimecres s'han solidaritzat amb el seu antic competidor.
Mesos de persecució
L'assalt de la policia de fa sis dies es va fer invocant la llei de seguretat nacional, que posa sota sospita qualsevol desviació de l'ortodòxia del règim i que considera qualsevol crítica a la Xina com un possible delicte de sedició. La policia va acusar el diari d'haver publicat més de trenta articles des del 2019 en què, presumptament, es demanava a governs estrangers que imposessin sancions a Hong Kong i a la Xina continental per la constant violació dels drets humans a l'excolònia.
Arran d'això, tots els actius de la publicació, per valor d'uns dos milions d'euros, es van congelar. El fundador del diari, Jimmy Lai, és a la presó des de l'abril després d'haver sigut condemnat a quinze mesos –dels quals n'haurà de complir dotze– per haver participat el 2019 en les protestes prodemocràtiques que van omplir els carrers de Hong Kong, considerades sota l'esmentada llei de seguretat nacional "assemblees no autoritzades".
"Tanquem [el diari] per ser honestos, però encara s'havia de presentar [la policia] i practicar una altra detenció", ha denunciat a la BBC aquest dimecres Mark Simon, un col·laborador molt pròxim de Jimmy Lai. "[La policia volia] influir en el resultat de la reunió de la junta; volien assegurar-se que [l'Apple Daily] tancava ràpidament". Al detingut, un home de 55 anys i identificat com a columnista, se l'acusa de conspirar per col·laborar amb un país estranger o amb forces estrangeres per soscavar l'autoritat de Hong Kong.