Coronavirus

Itàlia estrena el mecanisme de la UE per retenir vacunes

L'Agència Europea del Medicament ja estudia la vacuna russa Sputnik V

Brussel·lesLa Unió Europea vol fer evident que no es queda de braços plegats davant els reiterats incompliments d'AstraZeneca pel que fa al subministrament de vacunes i ha decidit aplicar per primera vegada el mecanisme de control que li permet impedir l'exportació de vacunes fora del seu territori. Ho ha fet amb un paquet de 250.000 dosis que la farmacèutica anglosueca pretenia enviar a Austràlia des de la planta que té a Agnani, a uns 70 quilòmetres al sud-est de Roma: el govern italià, amb el vistiplau de la Comissió Europea, va denegar la petició.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mecanisme es va posar en marxa precisament després que AstraZeneca anunciés que no compliria els terminis d'entrega previstos durant el primer trimestre d'aquest any i, segons ha revelat aquest dijous Reuters, es va aplicar per primer cop la setmana passada, dies després que la companyia avisés que tampoc subministraria a la UE les dosis previstes durant el segon trimestre. Tot i que fins ara aquest recurs no s'havia fet servir, fonts comunitàries han explicat a Reuters que es plantejaven allargar fins a finals de juny la vigència del mecanisme de control, que en principi només havia d'estar en vigor durant el primer trimestre.

Cargando
No hay anuncios

Aquest sistema obliga les farmacèutiques que produeixin vacunes a la UE a comunicar prèviament els seus plans d'exportació a les autoritats del país corresponent, que prèvia consulta a la Comissió Europea poden decidir no autoritzar-los. Una portaveu de la Comissió ha explicat a Reuters que des del 30 de gener, quan es va posar en marxa aquest mecanisme de control, fins al 26 de febrer, s'havien autoritzat unes 150 peticions per exportar milions de dosis a 29 països, com ara el Canadà, els Emirats Àrabs Units i el Regne Unit. Segons les fonts consultades per la mateixa agència, a aquest últim país s'hi han enviat més de 8 milions de dosis des del 30 de gener, malgrat que en sentit contrari la ruta no funciona: el contracte entre Londres i AstraZeneca preveu que les vacunes produïdes en territori britànic no puguin sortir del país.

La vacuna russa, més a prop

Més enllà de servir com a toc d'atenció a AstraZeneca, la decisió d'impedir exportar aquestes 250.000 dosis és una mostra de fins a quin punt l'abastiment de vacunes preocupa a la UE. Una via efectiva, tot i que diplomàticament controvertida, per posar-hi remei seria recórrer a la vacuna russa Sputnik V, que aquest dijous ha començat a ser analitzada per l'Agència Europea del Medicament (EMA). Malgrat les tensions diplomàtiques creixents entre Rússia i la Unió Europea, i l'escepticisme que fins i tot la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va mostrar davant la vacuna russa, l'EMA considera que ja té prou informació per iniciar el procés de revisió científica, un pas previ que servirà per accelerar el procés d'autorització una vegada Rússia la sol·liciti formalment.

Cargando
No hay anuncios

El comitè d'experts de l'EMA ha optat per engegar aquesta anàlisi científica de la vacuna desenvolupada pel Centre Nacional d'Epidemiologia i Microbiologia de Rússia, Gameleia, perquè els estudis clínics i de laboratori disponibles en adults "indiquen que la Sputnik V desencadena la producció d'anticossos i cèl·lules immunes dirigides al coronavirus SARS-CoV-2 i que poden ajudar a protegir-se contra el covid-19".

A partir d'aquest dijous, doncs, l'EMA avalua les dades que hi ha disponibles, tot i que no hi ha una data de finalització: l'estudi continuarà fins que l'organisme consideri que té prou proves perquè s'activi el procés d'autorització i de comercialització. Ara bé, l'agència i les autoritats europees han treballat al llarg de la pandèmia per escurçar al màxim els terminis i, de fet, aquest estudi preliminar serveix justament per accelerar el procés d'aprovació una vegada Rússia el sol·liciti.

Cargando
No hay anuncios

La complicada batalla geopolítica per la vacuna

Ja feia setmanes que els creadors de Gameleia estaven en contacte amb l'EMA i, de fet, a finals de gener fins i tot es va publicar que Rússia havia presentat la sol·licitud a la UE, cosa que després l'autoritat europea va desmentir. La vacuna contra el coronavirus s'ha convertit en un capítol més de les complicades relacions entre Rússia i la Unió Europea. Amb l'arrencada de la campanya de vacunació, Brussel·les ha sigut diana de crítiques per haver autoritzat més tard que països com el Regne Unit o els Estats Units diverses vacunes. I Rússia, a qui la UE vigila permanentment perquè no escampi fake news a Europa, també relacionades amb el coronavirus, no ha dubtat a aprofitar aquest context.

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, enfrontat de ple amb les institucions europees també en la resposta contra el coronavirus, va decidir desmarcar-se de l'estratègia comunitària de vacunes i va apostar per la Sputnik i la vacuna xinesa, que ja s'han començat a administrar a la seva població. Davant les crítiques de Budapest i també de Londres per la lentitud, la Unió Europea va defensar la fiabilitat del seu procés d'aprovació i estudi de les vacunes. També Eslovènia ha obert contactes per comprar el vaccí rus.

Cargando
No hay anuncios

A la pràctica, però, el mateix alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, va reconèixer en el seu viatge a Moscou que la Sputnik V seria benvinguda per ajudar a accelerar la campanya de vacunació, sobretot després dels ajornaments en l'entrega per part d'AstraZeneca. I, després, la Comissió Europea s'ha compromès també a intentar prémer l'accelerador en el procés d'autorització de les vacunes. Ara bé, encara hi ha escepticisme sobre la vacuna russa: "Ens preguntem per què teòricament Rússia ofereix milions de dosis arreu però no progressa prou en la vacunació dels seus ciutadans", deia la presidenta de la Comissió Europea fa unes setmanes al ple del Parlament. Un dels inconvenients per distribuir aquesta vacuna és que compta amb poca capacitat de producció al continent europeu, cosa que implicaria controls addicionals a les plantes russes perquè pogués ser distribuïda a la Unió Europea.

Ara bé, aquest dijous el portaveu de l'executiu comunitari ha deixat clar que Brussel·les de moment no negocia amb Rússia per comprar la vacuna sinó que l'avaluació de l'EMA és independent. Al mateix temps, però, l'OMS ha celebrat la notícia de l'autoritat europea: "Necessitem desesperadament ampliar la cartera de vacunes", ha dit el responsable de l'organització a Europa, Hans Kluge. L'OMS ha recordat el paper "robust" i "prometedor" que Rússia ha demostrat al llarg del temps en el desenvolupament de vacunes, per exemple en l'eradicació de la pòlio i la febre groga.