Internacional20/09/2019

Kiribati aïlla encara més Taiwan

La petita illa del Pacífic trenca relacions amb Taipei per acostar-se a la Xina

Chris Horton ('the New York Times')
i Chris Horton ('the New York Times')

TaiwanPer segona vegada en una setmana, una nació insular del Pacífic ha decidit trencar els llaços diplomàtics amb Taiwan per establir relacions oficials amb la Xina, aïllant encara més diplomàticament a mesura que Pequín va obrint la cartera per invertir en el grapat de nacions que encara reconeixen el govern autònom i rebel, en l'argot xinès.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de les illes Salomó, Kiribati també ha anunciat aquest divendres que talla les relacions diplomàtiques amb Taiwan, el país que la Xina reclama com a territori propi, i ho fa a menys de quatre mesos que se celebrin les eleccions presidencials i legislatives. Amb aquesta pèrdua se subratlla encara més la creixent tensió comercial i geoestratègica entre Pequín i Washington al Pacífic, on els Estats Units han mantingut tradicionalment domini naval.

Cargando
No hay anuncios

El president de Taiwan, Tsai Ing-wen, un pròxim aliat als nord-americans, opta a la reelecció davant d'un rival pro xinès, Han Kuo-yu, que amb tota probabilitat farà servir l'aïllament diplomàtic del territori, que des del 2016 ha perdut set socis i ara ja només compta amb 15 estats que li reconeixen la seva sobirania independent de la xinesa. La majoria de suports encara els manté al Pacífic i al Carib, mentre que no en té cap a Europa, tret del Vaticà, i a l'Àfrica només conserva el de Suazilàndia.

Pressió de la Casa Blanca

Washington ha pressionat els països del Pacífic que reconeixen Taiwan perquè mantinguin les relacions, en un intent d'evitar la creixent influència de Pequín a la regió a costa de reduir la dels Estats Units en previsió d'un hipotètic conflicte militar amb la Xina.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat publicat divendres, el ministeri d'Afers Estrangers de Taiwan ha afirmat que "lamenta profundament i condemna la decisió del govern de Kiribati" i ha acusat el president de Kiribati, Taneti Mamau, de mantenir "expectatives molt poc realistes respecte a la Xina" alhora que recorda que el govern insular li havia demanat ajuda financera per comprar avions per a la flota comercial estatal.

Cargando
No hay anuncios

"Si bé Taiwan està disposat a assistir Kiribati en el desenvolupament d'infraestructures civils en benefici de la seva gent, l'ajuda per a l'adquisició d'aeronaus amb finalitats comercials no coincideix amb l'esperit de la llei de cooperació i desenvolupament internacional de Taiwan", afirma en la declaració. El govern taiwanès diu que va suggerir prestar diners a Kiribati per comprar els aparells, i que Kiribati exigia fons en forma de donació.

Segons la informació obtinguda per Taiwan, el govern xinès ja ha promès proporcionar fons complets per a l'adquisició de diversos avions i transbordadors comercials, aconseguint així canviar relacions diplomàtiques a Kiribati.

Cargando
No hay anuncios

Zhu Songling, professor de l'Institut d'Estudis de Taiwan de la Universitat de la Unió de Pequín, no té cap dubte que la Xina està al darrere de les decisions dels governs de les illes Salomó i Kiribati i considera que el pas en un moment "fonamental" de cara a les eleccions de Taiwan és un clar suport al pro xinès Partit Democràtic Progressista.

El Partit Comunista de la Xina reivindica Taiwan com a territori, tot i no haver-lo controlat mai. Taiwan està governat per la República de la Xina, amb seu a Taiwan després de perdre una cruenta guerra civil amb les forces comunistes de Mao Zedong el 1949. L'entesa entre els governs de Pequín i Taiwan va ser estable fins als anys 90, quan aquest últim va abandonar de manera efectiva el seu objectiu de recuperar la Xina.

Cargando
No hay anuncios

Tant el govern de la Xina a Taipei com el govern de la República Popular de la Xina a Beijing van afirmar ser el governant legítim tant de la Xina com de Taiwan fins que als anys 90 es van trencar relacions diplomàtiques.

Copyright 'The New York Times'