Fernández s'acomiada dels seus seguidors i boicoteja la investidura de Macri
La justícia imposa una presidència provisional davant la incapacitat dels dos per posar-se d'acord en la cerimònia de traspàs
Buenos AiresL'Argentina és un dels líders mundials en producció de telenovel·les i culebrons. I de ben segur que els guionistes i productors argentins estan prenent bona nota del que ha passat aquests darrers dies al país sud-americà pel traspàs presidencial entre la cap d'estat sortint, la peronista Cristina Fernández de Kirchner, i el president electe, el conservador Mauricio Macri. Amb un país dividit per la meitat han estat els tribunals els qui han determinat que la peronista abandoni el càrrec a mitja nit, hores abans de la presa de possessió del seu successor, davant l'enfrontament entre tots dos pels detalls de la cerimònia de traspàs de poders, a la qual no assistirà la presidenta sortint. Avui acaben, doncs, 12 anys del kirchnerisme al poder i Fernández de Kirchner deixarà la Casa Rosada per la porta del darrere.
Fernández s'ha acomiadat dels seus seguidors aquesta matinada des de la Casa Rosada, després de vuit anys a la presidència del país, que va heretar del seu marit Néstor Kirchner. Davant de milers de simpatitzants peronistes reunits a la Plaza de Mayo, ha pronunciat un emotiu discurs en què ha agraït "tanta felicitat, tanta alegria tant d'amor" i ha assegurat que després de la seva gestió "pot mirar als ulls a tots els argentins". La ja ex presidenta ha ironitzat amb la decisió dels tribunals pel polèmic traspàs: "a les dotze em converteixo en carabassa".
En una sentència sense precedents, la justícia ha determinat que la presidència del país passi temporalment al president provisional del Senat, Federico Pinedo, de Cambiemos, la plataforma que lidera Macri, fins a la presa de possessió. "Mai m'hauria imaginat que el meu país tindria un president no votat durant 12 hores", ha sentenciat Fernández, que ha deixat molt clar que no pensa abandonar la política.
Disputa per la cerimònia de traspàs
No hi ha una norma escrita al país sud-americà que determini el lloc on es fa el relleu de la presidència. La tradició diu que l'acte es fa a la Casa Rosada després que el president electe pronuncii el seu discurs d'investidura al Congrés. És al Parlament on queda automàticament investit com a nou cap d'Estat. I posteriorment és a la seu de la presidència argentina on els presidents sortint i entrant s'intercanvien la banda presidencial de color blau cel i blanc i el bastó de fusta que simbolitzen el poder executiu.
Així va ser des de la recuperació de la democràcia el 1983 i fins que van arribar els Kirchner al poder. Segons el reglament de protocol i cerimonial de la presidència de l'Argentina, qui tria on es fa aquest gest, carregat de simbolisme, és el president entrant. L'expresident Néstor Kirchner va decidir fer-ho tot plegat al Congrés, simbolitzant que havia sigut escollit pel poble. Eduardo Duhalde, el president que va treure l'Argentina de les flames del 'corralito' li va entregar la banda i el bastó davant de l'Assemblea Legislativa formada per diputats i senadors. Posteriorment Néstor Kirchner va fer igual al mateix lloc amb la seva dona en succeir-lo. I quan va guanyar per segona vegada les eleccions, Cristina Fernández va rebre de la seva filla la banda presidencial, també al Parlament.
"No es donen les condicions, si és fins i tot arriscat per a la seva seguretat", ha justificat el cap del gabinet, Aníbal Fernández, l'absència de la presidenta. "Em sembla que l'objectiu que s'està buscant és que no hi hagi una imatge, que és la imatge de la presidenta en exercici, en el moment que canvia de comandament la presidència; s'està buscant que aquesta imatge no es pugui donar i això és desagradable", ha afegit.
Com que Macri vol recuperar la tradició no escrita de rebre els atributs presidencials a la Casa Rosada, i la presidenta sortint, no, el cas ha esclatat. La presidenta argentina publicava aquesta setmana via Twitter una setantena de piulades en les quals ha explicat una suposada conversa telefònica entre ella i Macri. Aquesta xerrada hauria acabat de la pitjor manera, fora de lloc. "Li vaig haver de recordar que jo era una dona i ell un home, i que no em podia tractar d'aquella manera", relatava la presidenta sortint a través de les xarxes socials. Des de l'entorn de Macri, confirmen la conversa per acostar posicions però neguen que fos en aquests termes.
Els atributs presidencials que defineixen el poder executiu en el president de la República Argentina estan conformats per una banda blau cel i blanca, i un bastó de fusta amb la punta de plata amb l'escut nacional. Des de la recuperació de la democràcia, cada 4 anys qui s'encarrega de fer un bastó nou de manera gratuïta és l'orfebre d'origen català Juan Carlos Pallarols. Éll és la primera generació argentina d'una nissaga de sis generacions de mestres artesans de Barcelona. Al seu estudi de San Telmo, Catalunya hi és present per tot arreu: des d'imatges de la Moreneta i la Sagrada Família fins a un cridaner gran rètol de Catalunya Ràdio dels anys 80.
Pallarols ha rebut amenaces aquests darrers dies per part de funcionaris kirchneristes que l'obliguen a entregar el bastó presidencial al Congrés i no pas a la Casa Rosada. El sainet ha acabat amb les disculpes del cap de cerimonial del govern i amb una "amenaça" de Pallarols a Macri i Kirchner. "Si no es posen d'acord deixaré el bastó presidencial a la Mare de Déu de Luján".