Internacional25/04/2019

Putin i Kim exhibeixen sintonia però pocs acords

Rússia busca recuperar el lideratge a la regió i ser clau en la pacificació de la península coreana

Dolors Rodríguez
i Dolors Rodríguez

PequínLa cimera a Vladivostok entre el líder nord-coreà i el president rus ha acabat amb la simple promesa d'estrènyer llaços. Però la reunió comporta un doble missatge: Kim Jong-un no està tan aïllat com voldrien els Estats Units i Putin està disposat a recuperar el lideratge de Rússia en el mapa geoestratègic asiàtic.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La recerca de solucions per aconseguir de manera pacífica la desnuclearització de la península coreana i la millora de les relacions bilaterals entre Corea del Nord i Rússia van centrar l'agenda de la reunió.

Cargando
No hay anuncios

Putin va reivindicar recuperar les converses a sis bandes (les dues Corees, el Japó, els EUA, Rússia i la Xina) com la manera més eficaç d'abordar el problema nuclear. Aquesta iniciativa multilateral es va mantenir activa entre el 2003 i el 2009 i és una solució que el president nord-americà, Donald Trump, sempre ha rebutjat com un error del passat.

Fins ara Moscou s'ha sumat a la comunitat internacional per exigir el desmantellament del programa nuclear nord-coreà i ha donat suport a les sancions del Consell de Seguretat de Nacions Unides cada vegada que Pyongyang ha realitzat proves d'armament.

Cargando
No hay anuncios

Però el president rus ha assegurat que entén la petició de Kim de portar a terme un desarmament gradual i amb garanties de seguretat, en contraposició al desarmament total i verificat que exigeix Trump abans d'aixecar les sancions. Rússia s’alinea en aquest sentit amb la Xina, el principal aliat de Corea del Nord.

Cargando
No hay anuncios

El tren blindat

En declaracions a la premsa, Putin ha reconegut els esforços de Kim per normalitzar les relacions amb els Estats Units i ha ofert l'ajuda de Rússia per reactivar les negociacions. El líder nord-coreà ha anat a la reunió amb el que sembla ser ja el seu protocol habitual. Dimecres va arribar a territori rus a bord del seu tren blindat i a l'estació va pujar a una limusina negra envoltat de guardaespatlles que van córrer al costat del vehicle. És una imatge que evoca la seguretat del president dels Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

Salutacions amistoses, converses disteses, elogis, sopar amb brindis inclosos i la unanimitat dels dos líders al qualificar de “substancials” les converses és el que s'ha viscut a la cimera celebrada a la ciutat russa de Vladivostok. Una imatge que contrasta amb el final precipitat i sense acord que es va veure al febrer en la cimera entre Kim i Trump a Hanoi.

Des d’aleshores Corea del Nord ha continuat pressionant Washington. El 17 d'abril va anunciar que havia provat una nova arma tàctica, sense oferir-ne més detalls ni proves. També ha exigit als Estats Units que exclogui del diàleg el secretari d'Estat, Mike Pompeo, el qual responsabilitza del fracàs de la reunió.

Cargando
No hay anuncios

Un aliat històric

Kim i Putin s’han reunit per primera vegada i ja han acordat establir una relació més estreta entre els dos països. Però l'economia també ha tingut el seu protagonisme. El nord-coreà ha tantejat la possibilitat d'augmentar el suport financer de Rússia o almenys l'ajuda humanitària que en els últims anys ha sumat uns 23 milions d'euros, segons el Kremlin. Kim ha demanat a Putin que no expulsi els prop de 10.000 nord-coreans que treballen en territori rus i que són una important font de divises per al país, ja que aporten uns 500 milions d'euros a l'any. La xifra de treballadors s’ha de reduir a final d'any en compliment de les sancions internacionals.

Cargando
No hay anuncios

De cara al futur i si s'aixequen les sancions, a Moscou li interessa l'accés als recursos minerals que s'extreuen a Corea del Nord, especialment les terres rares. També estaria disposat a invertir en infraestructures.

Per al líder nord-coreà la reunió amb Putin representa una manera de demostrar a Trump, que va prometre inversions milionàries a Corea del Nord si abandonava el programa nuclear, que pot tenir altres aliats econòmics.