BarcelonaKim Jong-un s'ha convertit aquest divendres en el primer líder de Corea del Nord que posa els peus al Sud des de la guerra entre els dos països del 1950 al 1953. En la seva reunió amb el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, que ha durat una hora i mitja, Kim ha dit que venia disposat a acabar amb la història de conflicte entre els dos països. "Una nova història comença ara, un punt de partida per a la història i l'era de la pau", ha escrit Kim Jong-un al llibre de signatures.
Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Una pantalla gegant al centre de Seül retransmet en directe la històrica reunió entre Kim Jong-un i Moon Jae-in. Les escoles i els instituts del país han aturat les classes perquè els estudiants segueixin en directe la primera trobada entre els líders del nord i el sud en més d’una dècada. També ha sigut la primera –i és per això que es podia seguir en directe– que no se celebra a l’hermètica capital nord-coreana, Pyongyang, sinó en territori sud-coreà.
Cargando
No hay anuncios
El dictador ha baixat fins a Panmunjom, a la zona desmilitaritzada que separa els dos estats, on l'ha rebut rebut Moon Jae-in, un moment ple de simbolisme que ha fet contenir la respiració dels espectadors coreans quan els dos líders s'han donat la mà per primer cop a la zona que separa els dos territoris. En el que ha semblat una sortida del guió, Kim ha convidat també Moon Jae-in a posar els peus un moment a la part nord-coreana.
"Estic emocionat de trobar-nos en aquest lloc històric i és commovedor que hagi vingut fins aquí per rebre'm en persona", ha dit Kim a Moon quan s'han trobat. El líder sud-coreà li ha respost: "Va ser una gran decisió seva fer la trobada aquí".
Cargando
No hay anuncios
Dos nens sud-coreans d'un poble pròxim a la frontera han entregat flors als dos líders i després Kim Jong-un i Moon Jae-in han desfilat davant la guàrdia d’honor sud-coreana (el cos que va lluitar contra el Nord en una guerra que, tècnicament, encara està oberta).
Tot seguit s'han reunit a la Casa de Pau de Panmunjom, que és el poble on l’any 1953 es va signar l’armistici entre les dues Corees, que continua vigent. Abans d'entrar a la reunió, un equip de seguretat nord-coreà ha fet una batuda a l'edifici buscant possibles explosius i han llançat el que semblava desinfectant a l'aire, les cadires i el llibre de signatures.
Cargando
No hay anuncios
Però a més de la solemnitat també hi ha hagut espai per a les bromes, quan el líder nord-coreà ha anunciat que portava un petit present a la cimera: "Espero que disfruteu amb els fideus que us he portat". Durant la reunió, a més, Kim també ha fet broma i ha lamentat haver fet matinar Moon Jae-in moltes vegades amb les seves proves nuclears i de míssils, sempre a primera hora del matí, segons ha explicat un oficial sud-coreà.
Els dos líders han dinat després separadament. Kim Jong-un ha tornat a la part nord-coreana de la frontera per dinar dins una limusina negra escortada per guàrdies a peu durant tot el camí. Com que no hi ha una carretera que uneixi les dues bandes de la frontera, el cotxe ha hagut de passar algun tram sobre la gespa.
Cargando
No hay anuncios
La trobada ha estat farcida de simbolismes i detalls meticulosament preparats, com l’arbre datat del 1953 que els dos líders han plantat al final de la jornada a la línia de demarcació, amb terra de la muntanya Paektu de Corea del Nord i del Hallasan de Corea del Sud. El sopar de gala, amb un menú coreà meticulosament pensat, tancarà la històrica jornada amb l'assistència també de les dones dels dos líders.
El tema clau damunt la taula és la desnuclearització de Corea del Nord, l’objectiu principal de Moon Jae-in i també del president dels Estats Units, Donald Trump, que seguirà amb atenció la reunió d’avui per mesurar les possibilitats d’èxit de la seva possible reunió amb Kim Jong-un, que s’hauria de produir a finals de maig o principis de juny.
Cargando
No hay anuncios
Trump està valorant diverses dates i localitzacions possibles per dur a terme aquesta trobada sense precedents, tot i que encara no és del tot segur si es concretarà. La reunió d’avui pot ser clau per decidir-ho.
Kim Jong-un ja va fer una concessió prèvia fa uns dies quan va anunciar que aturava les proves nuclears. Però és una concessió enganyosa, no només perquè en realitat ja no li cal seguir fent proves, perquè ja ha desenvolupat la seva màxima capacitat, sinó que ara algunes informacions apunten que en realitat la base de proves nuclears del país hauria quedat inutilitzada.
Cargando
No hay anuncios
"Sembla que Kim estigui oferint moltes coses però en realitat no és així", remarca l’analista del Cidob Irene Martínez, que no creu que avui es tanqui cap acord concret per iniciar la desnuclearització, "perquè Kim Jong-un el que està fent és guanyar temps".
"Està esperant que el 12 de maig Trump digui què fa amb l’acord nuclear amb l’Iran, perquè si el president nord-americà és capaç de trencar un pacte vinculant signat a escala internacional i que es va estar negociant durant 12 anys, la conclusió serà que Trump no és de fiar", opina l’especialista en Corea. Tot i així, assenyala que el simple fet de seure a taula i signar una declaració conjunta que obri tant un procés de diàleg com la porta de noves reunions bilaterals "ja es consideraria un èxit".
Seül va anunciar fa uns dies que estava negociant amb el Nord la signatura d’un acord de pau definitiu entre les dues Corees, cosa que no es va aconseguir el 1953. “Però això no es pot tancar en el mes i mig que han tingut per preparar la reunió d’avui”, destaca Martínez.
Cargando
No hay anuncios
Des que va obrir la porta a l’acostament amb el Sud en el seu discurs de Cap d’Any, “Kim ha posat la cinquena marxa”, però normalment negociacions d’aquest tipus i trobades com la d’avui “es preparen durant mesos i fins i tot anys” d’avançament, diu.
Per què les presses? Les sancions internacionals contra el règim nord-coreà han afeblit molt la seva economia i han afectat la depauperada població nord-coreana. Però, a més, l’escalada de tensió que es va viure l’any passat amb les proves balístiques de Kim i les amenaces verbals de Donald Trump havien configurat un escenari molt perillós.
Segons l’analista de la UOC i de la Universitat de Qingdao, a la Xina, Just Castillo, “la tàctica del xantatge a través de l’amenaça que havia fet servir sempre Corea del Nord la utilitzava ara el president dels Estats Units, i es podria pensar que Kim Jong-un l’ha comprada”. Tot i els avenços del programa nuclear nord-coreà, la capacitat militar dels Estats Units encara és molt superior i en els últims temps la Xina s’ha mostrat més cauta en el seu suport a Pyongyang, indica.
Cargando
No hay anuncios
“L’estratègia de Kim Jong-un arran de les amenaces i la imprevisibilitat de Trump seria acostar-se a Corea del Sud, aliat dels EUA, perquè actuï de moderador de Trump”, apunta l’analista. Castillo recorda que el principal objectiu de la família Kim sempre ha sigut la supervivència del règim, i és per això que veu molt difícil que Kim estigui disposat a la desnuclearització, perquè “l’arma atòmica és la seva eina de xantatge” a la comunitat internacional. Castillo també creu que les concessions d’avui seran simbòliques. Però de vegades els gestos simbòlics són els que fan avançar la història.
El laboratori nuclear nord-coreà, fora de servei
El laboratori nuclear de Punggye-ri, en una àrea muntanyosa del nord-est del país, des d’on Corea del Nord feia els seus assajos amb míssils, hauria quedat fora de servei, segons científics xinesos. Les múltiples explosions haurien provocat un esfondrament parcial que podria provocat fugues radioactives i no permetria realitzar-hi més llançaments. La notícia d’aquest descobriment, fet per un equip de la Universitat de la Ciència i la Tecnologia de la Xina, posa en qüestió que l’anunci de la setmana passada del règim nord-coreà, que no farà més proves nuclears en aquest lloc, sigui una demostració sincera de distensió de Kim Jong-un. El lloc ha sigut utilitzat els últims sis anys per fer-hi els assajos nuclears que han posat en alerta el món sencer per l’amenaça nuclear nord-coreana.
Dues trobades prèvies amb resultats dispars
L’any 2000 Kim Dae-jung, llavors president de Corea del Sud, va volar a Pyongyang per reunir-se amb el líder nord-coreà Kim Jong-il. Era la primera vegada que mandataris dels dos països es trobaven. La reunió va servir perquè Corea del Sud enviés cada any centenars de milers de tones de menjar i fertilitzants al Nord per ajudar així el país veí a sortir del període de fam que tan dramàticament havia afectat la seva població. Aquella reunió també va permetre que 16.000 membres de famílies dividides per la guerra es retrobessin. El 2007 el llavors president sud-coreà, Roh Moo-hyun, es va tornar a traslladar al Nord per reunir-se amb el líder nord-coreà. Un any abans Pyongyang havia fet la seva primera prova nuclear, i això va precipitar les hostilitats entre els dos països.