BarcelonaNou cop d’efecte de Kim Jong-un a menys d’una setmana de la històrica cimera amb el president sud-coreà, Moon Jae-in. El líder nord-coreà ha sorprès anunciant que atura la cursa nuclear per centrar-se en l’economia del país. “Les proves nuclears ja no són necessàries”, ha proclamat Kim, segons recull l’agència estatal. També cancel·la els llançaments de míssils intercontinentals i tancarà els centres d’assajos nuclears que hi ha al nord del país.
Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi
En les seves paraules no hi hagut ni una concessió ni mínima menció a la desnuclearització que li reclamen tant Seül com Washington. No obstant això, el gest ha estat rebut amb satisfacció en totes les cancelleries del món, com una mostra de la bona predisposició i transparència de Pyongyang. Dels més entusiastes, el mateix Trump, que ha qualificat de “bona notícia” per a Corea del Nord i el món el pas fet per Kim.
L’anunci, pronunciat davant del comitè del Partit dels Treballadors, entrava en vigor ahir mateix i busca, segons els analistes, aportar confiança a la trobada amb els veïns del sud i sobretot al president Donald Trump, amb qui té pactada una altra reunió bilateral.
Kim atura les proves nuclears després que l’any passat proclamés que havia completat el seu programa i després de demostrar la capacitat dels seus míssils, que han sobrevolat l’illa principal del Japó i amenacen de tocar l’illa nord-americana de Guam.
En el seu discurs, el líder nord-coreà ha felicitat militars i científics pels avenços i va presumir de “victòria” per tot l’arsenal aconseguit durant les últimes dècades, que s’ha endut bona part del pressupost del país. Ara, ha dit, les coses han canviat en el panorama polític internacional i creu “innecessari” continuar engreixant la cursa bèl·lica. Amb tot, les armes nuclears encara es veuen com una potent garantia per a la supervivència del règim, així que, com mesos enrere, Kim ha insistit que recorrerà a l’arsenal destructiu només quan hi hagi una provocació o amenaça, però va assegurar que “en cap cas” té intenció de “transferir” la tecnologia.
Amb una economia depauperada i una població sobrevivint amb pocs recursos, Kim va assegurar que el seu govern s’agafa com a gran repte el “desenvolupament d’una economia socialista”.
‘Telèfon vermell’ en marxa
Les dues Corees preparen a consciència la cimera de divendres vinent, en què, per primer cop, un líder nord-coreà trepitjarà territori del sud. La trobada entre Kim i Moon ve precedida per la posada en marxa d’un telèfon directe entre tots dos que ha de facilitar la comunicació sense intermediaris per evitar malentesos i confusions com els que es van produir en el passat. De moment, se sap que l’anomenat telèfon vermell va funcionar bé en la trucada de prova de quatre minuts i 17 segons que es va fer divendres. “Va ser com parlar amb el veí del costat”, va il·lustrar un funcionari sud-coreà. Les dues Corees estan formalment encara en guerra perquè la fi del conflicte, el 1953, es va saldar amb un armistici entre els aliats comunistes de Pyongyang i els Estats Units per la part de Seül.
Aquest intent de restablir relacions diplomàtiques entre els dos països arrenca en el discurs de Cap d’Any en què Kim va fer un gir en el guió bel·licista que havia seguit el 2017, en especial contra l’administració Trump. El nord-coreà va sorprendre tothom en demanar als veïns del sud de participar en els Jocs d’Hivern, que es van celebrar en pau i sense els exercicis militars previstos a la frontera. La diplomàcia olímpica es va apuntar un èxit quan les dues delegacions van desfilar sota una única bandera. Des de llavors Kim ha fet més gestos i concessions, amb el beneplàcit del seu aliat tradicional, la Xina, que també va felicitar-lo per l’acord d’aturar les proves.
Un entusiasta Trump, que es podria marcar el seu primer triomf internacional, espera “aconseguir bons resultats” en la cimera amb Kim, tot i que ha dit que si té males vibracions complirà el seu propi guió i s’aixecarà de la taula.
Les reaccions: satisfacció general
Donald Trump. President dels Estats Units
“Aquesta és una molt bona notícia per a Corea del Nord i per al món: un gran progrés! Tinc ganes de celebrar la nostra cimera”
Shinzo Abe. Primer ministre del Japó
“És positiu però cal veure si portarà a una eliminació de les armes i míssil nuclears completa, verificable i irreversible”
Moon Jae-in. President de Corea del Sud
“És positiu però cal veure si portarà a una eliminació de les armes i míssil nuclears completa, verificable i irreversible”
Federica Mogherini. Cap de la diplomàcia de la UE
“És un pas positiu i desitjat que ha de conduir a la desnuclearització completa, verificable i irreversible del país”