Un jutge anul·la el nomenament de Lula com a ministre

La presidenta Rousseff titlla la decisió judicial d’intent de cop d’estat

Dilma Roussef i Lula da Silva després del jurament d'aquest com a nou ministre del govern.
Joaquim Piera
17/03/2016
4 min

São PauloEl govern de Dilma Rousseff i la justícia federal estan definitivament en peu de guerra. El Brasil va viure aquest dijous una jornada de màxima tensió política, amb el nomenament de Luiz Inácio Lula da Silva com a nou ministre i la fulminant ordre judicial que l’anul·lava. Com ja va passar diumenge, els carrers es van tornar a omplir dels sectors opositors reclamant l’empresonament de Lula i la dimissió de la presidenta. Amb la llei a la mà, Lula és ministre però no podrà exercir les seves funcions fins que es resolguin les apel·lacions plantejades a la suspensió del seu nomenament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lula va sorprendre acceptant ser ministre de la Presidència en plens poders per aconseguir així aforament privilegiat i fugir del jutge federal, Sergio Moro, que l’acusa de corrupció i enriquiment il·lícit en el marc de l’operació Lava Jato. El magistrat va contraatacar filtrant una conversa, gravada hores abans, en què Rousseff anunciava a Lula que li enviaria l’acta que l’acreditava com a ministre, perquè la pogués utilitzar “si fos necessari”.

La filtració d’aquesta conversa i d’altres amb Lula sempre de protagonista va encendre els ànims al carrer i va provocar un terrabastall polític en un país polaritzat i enfrontat des de les presidencials de l’octubre del 2014. En les gravacions, el veterà dirigent criticava durament l’equip que dirigeix l’operació Lava Jato.

El govern, per la seva banda, va atacar el jutge Sérgio Moro amb una vehemència que no s’havia vist mai fins ara. Des del Partit dels Treballadors, es van interpretar les filtracions com una venjança del magistrat, perquè Lula se li havia escapolit amb una maniobra política, ja que com a ministre queda sota la jurisdicció del Suprem Tribunal Federal.

Finalment, el govern va avançar la presa de possessió de Lula prevista per a dimarts vinent i ahir Rousseff va qualificar “d’il·legal” la gravació de les converses filtrades, i va avisar que el comportament del jutge federal “obre el camí per a un cop [d’estat]”. “No hi ha justícia quan les lleis no són respectades i la Constitució humiliada, no hi ha justícia per als ciutadans quan les garanties constitucionals de la mateixa presidenta de la república són violades”, va assenyalar en un to duríssim. “Els crits dels colpistes no em faran perdre el rumb i col·locaran el nostre poble de genolls”, va afegir.

Judicatura dividida

Juristes i col·legis d’advocats, com el de Rio de Janeiro, van carregar per les filtracions del jutge Moro. “El procediment del magistrat, típic d’estats policials, col·loca en risc la sobirania nacional i ha de ser repudiat, com ho seria en qualsevol república democràtica del món”, van indicar els lletrats carioques. En sentit contrari, l’associació de jutges federals va defensar “la independència judicial davant les ingerències polítiques” en actes simultanis a arreu del país.

Quan encara ressonaven les contundents paraules de Rousseff, un jutge federal de primera instància de Brasília va suspendre el nomenament de Lula com a ministre, i l’acusa de fer maniobres ocultes per evitar les investigacions de corrupció. El govern va qualificar “d’acte polític” la decisió del magistrat, que unes hores abans havia publicat en el compte personal d’una xarxa social una fotografia seva en una manifestació pro impeachment. A través de l’Advocacia General de la Unió, l’executiu va anunciar que recorrerà la sentència i que presentarà un recurs.

L’oposició, amb Aécio Neves al capdavant -va ser el candidat del PSDB (Partit de la Social Democràcia Brasilera) a les últimes presidencials-, va celebrar la suspensió temporal de Lula. La jornada d’ahir també va ser molt intensa al Congrés, on es va reactivar el procés d’ impeachment contra Rousseff, després d’estar aturat des del desembre. Al vespre es va constituir la comissió de 65 diputats, indicats pels líders parlamentaris, que analitzarà la petició de destitució de la presidenta.

Mercats alleujats

Precisament, el principal motiu polític que ha portat a Lula a entrar al govern és enfortir la base d’aliats, que permeti frenar l’amenaça de la fi de Rousseff. Una situació que, segons els mercats financers, és cada cop més probable, tot i l’entrada en escena de Lula. Ahir la Borsa de São Paulo va arribar a pujar un 6% i l’apreciació del real en relació al dòlar era del 2%.

L’expresident, ‘caçat’ i enfadat per les investigacions judicials

En les filtracions de les converses de Lula no hi ha cap indici dels casos de corrupció de què se l’acusa -cobrament de suborns i enriquiment il·legal-. El contingut és més aviat polític. En els diàlegs gravats amb Rousseff, el mateix advocat, ministres, dirigents del Partit dels Treballadors i aliats, com l’alcalde de Rio de Janeiro, queda explícita la indignació de l’expresident per la manera com està sent investigat. En tots hi apareix el Lula més autèntic. Amb un llenguatge planer farcit de paraulotes i barbarismes no es mossega la llengua quan parla de la justícia, del fiscal general, de la paralització del govern i el Congrés i fins i tot de la mateixa Rousseff, i demana l’ajuda de ministres perquè mobilitzin membres del Suprem Tribunal Federal afins per afavorir-lo.

stats