La fiscalia russa suspèn l'activitat dels equips de campanya de Navalni
La justícia estudia si considera "extremistes" les organitzacions de l'entorn de l'opositor
SabadellLa fiscalia russa ha ordenat aquest dilluns la suspensió amb caràcter immediat de tota l'activitat dels equips regionals de campanya d'Aleksei Navalni. En concret, se'ls impedeix organitzar mítings polítics o actes de protesta, participar en activitats electorals o difondre continguts a través d'internet. Es tracta d'una mesura preventiva que s'ha adoptat mentre la justícia estudia la petició de la Fiscalia de qualificar com a "extremistes" aquestes i altres organitzacions vinculades a l'opositor empresonat, com la Fundació Anticorrupció (FKB) o la Fundació per a la Protecció dels Drets dels Ciutadans, a més de la seu central de la campanya.
La consideració d'"extremista" és la mateixa que tenen al país grups terroristes com Al-Qaida o també els Testimonis de Jehovà, que van ser il·legalitzats a Rússia l'any 2017. El 16 d'abril, la Fiscalia va explicar que havia inspeccionat les organitzacions de Navalni i havia arribat a la conclusió que mereixen aquesta etiqueta perquè "han creat les condicions per canviar els fonaments de l'ordre constitucional".
El Tribunal de la Ciutat de Moscou ha començat a avaluar aquest dilluns la demanda presentada per la fiscalia de la capital i, si l'accepta, obrirà la porta a perseguir judicialment els membres de les entitats, ja que la pertinença a una organització considerada extremista està penada amb fins a sis anys de presó. A més, les associacions serien il·legalitzades i els seus comptes bancaris quedarien bloquejats. La justícia, doncs, amenaça amb paralitzar completament l'activitat política de Navalni, la cara més visible de l'oposició al president Vladímir Putin, quan falta menys de mig any per a les eleccions parlamentàries.
El judici s'està fent a porta tancada perquè, segons les autoritats russes, alguns detalls del cas fan referència a secrets d'estat. Després de la vista d'aquest dilluns, la pròxima sessió està programada per a dijous.
"Pretext per a la repressió"
"Tots sabem perfectament que en la nostra feina no hi ha extremisme. No tinc coneixement d'una sola decisió judicial que digui que almenys un dels centenars de materials publicats per l'oficina [de Navalni] és extremista. Aquesta acusació s'està fent servir purament com a pretext per a la repressió política", ha denunciat, segons recull l'agència Efe, un dels principals aliats de Navalni, Leonid Volkov, que denuncia també que les activitats de "la segona força política del país" s'han suspès "sense judici" i únicament mitjançant "un tros de paper" signat pel fiscal.
Malgrat tot, l'entorn de Navalni ha informat aquest dilluns que aturava la seva activitat pública per protegir els empleats de les organitzacions de possibles multes i detencions. "Desgraciadament no podem continuar treballant en el format actual. No és segur per als nostres treballadors i seguidors. A partir d'avui no apareixerà més informació en aquesta pàgina. Quedarà congelada", explicava al seu canal de Telegram la seu de Moscou de la campanya opositora, segons recull el diari britànic The Guardian. L'oficina de Sant Petersburg ha publicat un missatge idèntic, segons Reuters.
Les oficines de campanya de Navalni es van posar en marxa durant el 2017, quan el líder opositor va anunciar la seva intenció de presentar-se a les eleccions presidencials de l'any següent. Finalment, la justícia l'hi va impedir, però aquests equips territorials van seguir funcionant.
En referència a l'ordre de la Fiscalia (de la qual ha adjuntat una còpia), el director de l'FBK, Ivan Zhdanov, ha tuitejat: "Estan cridant: «Tenim por de les vostres activitats, tenim por de les vostres protestes, tenim por del vot intel·ligent»". El vot intel·ligent és una iniciativa impulsada per Navalni i el seu entorn, consistent en estudiar quin candidat opositor té més opcions d'imposar-se en un lloc determinat i concentrar en ell tot el vot anti-Putin.
Aquest mes de setembre hi ha previstes eleccions generals a Rússia, en les quals l'equip de Navalni pretén posar en pràctica l'estratègia del vot intel·ligent. Segons Volkov, la persecució judicial no afectarà aquests plans: "Tenim temps, la voluntat i la força per reestructurar la nostra feina i batre Rússia Unida [el partit de Putin]", ha assenyalat.
2.000 detinguts
La decisió de la Fiscalia i l'obertura del procediment judicial per il·legalitzar les organitzacions de l'entorn de Navalni arriben només cinc dies després de l'onada de manifestacions de suport al líder opositor que es va viure arreu de Rússia. Des de llavors, segons l'organització OVD-Info, la policia ha dut a terme pràcticament 2.000 detencions de seguidors del líder opositor.
Mentrestant, Navalni va anunciar divendres que abandonava la vaga de fam que havia començat el 31 de març per exigir que l'autoritzessin a ser visitat per un metge de la seva confiança. El seu estat de salut era "crític" i es temia per la seva vida. El líder opositor va estar en coma l'estiu passat després de ser enverinat amb Novitxok, però va aconseguir recuperar-se en un hospital de Berlín. Després d'haver acusat el Kremlin i els serveis secrets russos del seu intent d'assassinat, al gener va tornar a Rússia i immediatament va ser detingut, acusat d'haver incomplert els termes de la llibertat condicional en què es trobava. Des del mes de febrer compleix una pena de dos anys i mig de presó, una sentència que s'està fent efectiva a la colònia penal de Pokrov.