La justícia europea, en contra del visat humanitari per als refugiats

El Tribunal Europeu rebutja el recurs d'una família siriana

Alemanya registra deu atacs al dia contra els refugiats
Efe
07/03/2017
2 min

Brussel·lesEls països membres de la Unió Europea no tenen l'obligació de donar visat humanitari a les persones que desitgin entrar en el seu territori per demanar asil, així ho ha dictaminat aquest matí el Tribunal de Justícia de la UE. La sentència, que arriba en resposta a la petició de visats presentada a Bèlgica per part d'una família siriana, és decisiva en la construcció de la política europea vers els refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tribunal ha precisat que malgrat aquesta no obligació, els estats membres són lliures de concedir aquest tipus de visats sobre la base del seu dret nacional.

Els jutges europeus s'han pronunciat concretament sobre el cas -molt mediatitzat- d'una família d'Alep amb tres fills menors que va registrar una petició de visat a l'ambaixada de Bèlgica a Beirut, l'octubre del 2016. Després d'entregar el dossier de petició de visat humanitari la família va tornar a Síria.

En el moment de la sol·licitud, un dels membres de la família va declarar haver estat víctima d'un segrest per part d'un grup armat, que el va alliberar previ pagament d'un rescat. A més, la família va insistir en la degradació de la seguretat a Síria en general i a Alep en particular.

El 18 d'octubre, l'oficina d'estrangeria belga va desestimar les sol·licituds de la família, que va recórrer. Aquesta oficina va recalcar que els estats membres no estan obligats a admetre en el seu territori totes les persones que visquin en una situació catastròfica.

El tribunal ha precisat que la normativa comunitària només estableix "els procediments i les condicions de les expedicions de visats de trànsit o estades previstes al territori dels estats membres inferiors a 90 dies". A més, el tribunal ha precisat que en aquest cas no s'aplica la Carta de Drets Fonamentals de la UE, ja que la legislació comunitària no regula l'expedició de visats o permisos de residència de llarga durada que emetin els estats a persones de tercers països per raons humanitàries.

stats