Internacional14/09/2017

Juncker diu que la Comissió Europea "respectaria" un 'sí' a la independència de Catalunya

El president de la Comissió ho ha dit en una entrevista a Euronews després de dir que respectarà "les resolucions del Tribunal Constitucional i del Parlament espanyol"

Ara
i Ara

BarcelonaEl president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha dit en una entrevista que "respectaria si hi hagués un 'sí' a favor de la independència catalana". Juncker ha respost així a la pregunta d'un 'youtuber' -feta a través de la cadena de televisió Euronews- sobre si la Comissió reconeixeria el resultat del referèndum de l'1 d'octubre, una pregunta que ha admès que "s'esperava", i ho ha fet, però, amb certa ambigüitat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La Comissió no s'involucra en debats interns i domèstics. Aquests debats són acceptables i democràtics, per descomptat. Les Comissions de Prodi i Barroso, i la meva pròpia Comissió, sempre hem dit que respectarem les resolucions del Tribunal Constitucional i del Parlament espanyol. Si hi hagués un 'sí' a favor de la independència catalana, llavors nosaltres respectaríem aquesta opinió. Però Catalunya no podria convertir-se en un membre de la Unió Europea l'endemà de la votació. Hauria de seguir el mateix procés d'ingrés que els membres que se’ns van unir l'any 2004".

Cargando
No hay anuncios

La periodista li ha preguntat al president de la CE si es podia comparar el cas de Catalunya amb el d'Escòcia del 2014, i Juncker ha respost que sí, "i si el nord de Luxemburg s'independitzés del sud, també s’aplicarien les mateixes normes".

La Comissió Europea ha matisat posteriorment que Juncker només acceptaria el 'sí' a la independència si és amb un acord amb el Parlament espanyol, i poc després la cadena Euronews ha eliminats els tuits que podien dur a confusió. L'entrevista s'ha fet en francès, i la cadena de televisió l'ha doblat a l'anglès.

Cargando
No hay anuncios

Entrevista a 'La Vanguardia'

Aquesta declaració confusa arriba després d'una setmana amb diferents intervencions del president de la Comissió. Dimecres Juncker va evitar parlar de Catalunya al Parlament europeu al·ludint un fort dolor de ciàtica, però sí que va respondre a la qüestió davant la premsa després del debat sobre l'estat de la Unió. En una entrevista publicada aquest dijous a 'La Vanguardia', Juncker ha assegurat respecte a Catalunya: "La Comissió Europea sempre ha pensat que hem d'escoltar atentament el que diuen el Tribunal Constitucional i les Corts espanyoles".

Cargando
No hay anuncios

En ser preguntat sobre les conseqüències de la independència en la relació entre Catalunya i la Unió Europea, Juncker ha contestat: "Si en algun moment [...] Catalunya se separés d'Espanya, tothom ha de saber que si volen no quedar-se com a estat membre sinó convertir-se en un nou estat, el procés, si arribés a produir-se, se sotmetria a les normes i processos habituals. És a dir, negociacions d'adhesió". El president de la CE ha afegit també que aquesta qüestió ha sigut estudiada i discutida al col·legi de comissaris en diverses ocasions i que, en qualsevol cas, respectarà les decisions del Tribunal Constitucional espanyol i el Congrés. "Qui sóc jo per dir que les decisions que ha pres la màxima instància judicial espanyola i el Parlament espanyol són irrellevants?", ha declarat.

L'entrevista, signada per la periodista Beatriz Navarro, també aborda la qüestió del referèndum. Juncker ha recordat que durant la seva etapa com a primer ministre de Luxemburg va organitzar referèndums i ha opinat que "els polítics no haurien de tenir por dels seus ciutadans si els conviden a prendre decisions". Juncker, però, ha afegit: "Soc escèptic quan es convoquen referèndums sobre qüestions que afecten no només el teu propi país sinó també els teus veïns i els teus socis a la Unió Europea, perquè pots trobar-te amb resultats contradictoris".

Cargando
No hay anuncios

Els Estats Units i el referèndum

La portaveu del departament d'Estat, Heather Nauert, va assegurar dimecres que l'equip de Trump "treballarà" amb el "govern o entitat" que surti del referèndum de l'1 d'octubre, però que no interferirà en el que considera un "assumpte intern" que implica Espanya i Catalunya. "No volem interferir en qüestions nacionals, deixarem que el govern i la gent allà ho solucionin", va assenyalar la nord-americana.

Cargando
No hay anuncios

En el passat, el govern nord-americà va mostrar-se més favorable a la unió d'Espanya que a l'independentisme. En diverses ocasions, membres de la diplomàcia nord-americana -llavors dirigida per Barack Obama- van assegurar que la posició dels Estats Units respecte a la situació a Catalunya era la de mantenir una "relació amb una Espanya forta i unida".