Internacional22/10/2019

Juncker sobre el Brexit: "Ha estat una pèrdua de temps i d'energia"

El president de la Comissió Europea s'acomiada de l'Eurocambra lamentant la sortida del Regne Unit

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

EstrasburgEl llenguatge diplomàtic i contingut, estudiat fins l'última coma, és característic d'una Unió Europea acostumada als equilibrismes, però Jean-Claude Juncker ja se'n va i l'eterna i rocambolesca negociació del Brexit li ha facilitat deixar clar que n'ha acabat tip. "La discussió de la marxa del Regne Unit ha ocupat molts debats. Hem hagut de perdre molt de temps parlant del Brexit. Ha estat una pèrdua de temps i una pèrdua d'energia", ha etzibat l'encara president de la Comissió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Eurocambra estava disposada a exprimir tots els terminis al màxim per ratificar aquest mateix dijous el nou acord del Brexit si la Cambra dels Comuns aconseguia donar-li llum verda a Londres. Però, de nou, Westminster no ha estat capaç de fer-ho i el Parlament Europeu, que també reivindica el seu paper, té clar que no farà cap pas fins que tot estigui aclarit a l'illa britànica. Ahir, el president de l'Eurocambra, David Maria Sassoli, assegurava que la ratificació per la seva banda seria sempre després de Londres. I així ho ha constatat també Juncker: "És inimaginable que aquesta cambra ratifiqui l'acord abans que Londres. Primer Londres, després Estrasburg". Juncker ha reivindicat tota la feinada feta des de Brussel·les per evitar un Brexit caòtic malgrat totes les complicacions vingudes des des Londres i s'ha felicitat: "Com a mínim ens podem mirar als ulls i dir que hem fet tot el possible per aconseguir un Brexit ordenat".

Cargando
No hay anuncios

També s'hi ha referit el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que sempre ha estat una veu contundent contra el Brexit. La feina de Tusk és la de servir d'engranatge entre tots els líders de la Unió Europea (encara 28), però el polític polonès li ha donat un perfil més polític a un càrrec tradicionalment poc compromès. Tusk ha deixat clar que accepta la petició de pròrroga (a contracor i no signada) enviada pel govern britànic. Per això ha obert converses amb la resta dels líders, però ha deixat clar que "un no acord del Brexit mai serà la nostra decisió".

De moment, però, la UE va a remolc de Londres admetent que la situació és "complexa", com ha dit el mateix Tusk, desitjant aclariments a Westminester i ponderant, mentrestant, fins on es pot tornar a allargar la situació tenint en compte que ja hi ha una nova petició de pròrroga sobre la taula. Per ara, es dona per fet que es concedirà un ajornament tècnic de tres mesos si serveix per fer cristal·litzar l'actual acord. Si s'ha d'anar més enllà –com pot passar si, a Londres, tiren endavant esmenes que pretenen votar l'acord en un referèndum per exemple–, França ja pressiona perquè s'exigeixin eleccions britàniques o, fins i tot, un nou referèndum del Brexit.

Cargando
No hay anuncios

Retrets a França pel veto a l'ampliació pels Balcans

Els dos líders també han estat contundents, com ja és habitual, amb l'impediment per a Macedònia del Nord i Albània de començar les negociacions amb la Unió Europea per a una posterior entrada. Tots dos països han estat fent reformes els últims anys per complir els estàndards europeus i poder engegar aquestes converses. Ja fa temps que les institucions europees insten els líders de la Unió Europea a donar llum verda a aquest tràmit –que implica l'obertura de negociacions, no l'entrada automàtica, ja que és un procés que s'allarga anys–, sobretot després que Macedònia del Nord es canviés fins i tot el nom. Però cal unanimitat, i França va torpedejar una àmplia majoria a favor de cedir. El president francès, Emmanuel Macron, bloqueja aquesta qüestió perquè sosté que cal reformar tot el sistema d'ampliació abans d'obrir noves converses.

Cargando
No hay anuncios

"Estic molt decebut per la decisió del consell; tenen dret a negociar. Ha estat un gran error no obrir converses amb aquests dos països. És un gran error perquè afecta dos països europeus i els seus cors, i crea la impressió que quan fas promeses no les mantens", ha lamentat Juncker afegint, a més, que d'aquesta manera "ningú ens respectarà arreu del món". En la mateixa línia s'ha pronunciat Tusk, que s'ha acomiadat de Juncker admetent que en ocasions han tingut "discrepàncies polítiques", però ha agraït poder-s'hi referir com un "amic".