Julian Assange, una mica més a prop dels Estats Units
El Tribunal Suprem del Regne Unit nega al fundador de Wikileaks el dret a apel·lar contra l'extradició
LondresEl Tribunal Suprem del Regne Unit ha denegat a Julian Assange el permís per apel·lar contra la decisió de Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, del desembre del 2021, segons la qual podia ser extradit als Estats Units. El Suprem indica en la seva resolució que el recurs no plantejava "un punt de dret discutible" pel que fa a la decisió presa pels jutges.
L'equip legal d'Assange, però, ha indicat que hi ha altres parts de la seva apel·lació que encara no han sigut ateses pel Tribunal Superior, amb la qual cosa encara no es pot dir que el fundador de Wikileaks hagi arribat al final de tots els recursos possibles. Amb tot, la decisió del Suprem suposa un entrebanc molt greu, en tant que el cas torna al mateix tribunal que va argumentar que podia ser extradit. Si el jutge es manté en el mateix criteri, podria enviar el cas directament a la ministra de l'Interior, Priti Patel, perquè es procedís a la pràcticament immediata extradició d'Assange als Estats Units. En aquest cas, però, encara hi hauria una última possibilitat de recórrer.
Els Estats Units persegueixen Assange per jutjar-lo per divuit presumptes càrrecs d'espionatge i de conspiració per a la revelació de secrets d'estat que afecten la defensa nacional, després que la web que va fundar publiqués centenars de milers de documents relacionats amb les guerres de l'Afganistan i l'Iraq i altres comunicacions confidencials del departament d'Estat.
Les autoritats nord-americanes havien presentat una impugnació davant del Tribunal Superior contra la decisió de la jutge del districte de Westminster, Vanessa Baraitser, del gener del 2021, segons la qual Assange no podia ser enviat als Estats Units pel risc que corria la seva vida atesa la possibilitat certa d'un suïcidi. El desembre passat el Tribunal Superior va revocar la resolució de Vanessa Baraitser i ara el Suprem ratifica la decisió.
Casament a la presó
D'altra banda, passi el que passi els pròxims dies, el fundador de Wikileaks té previst casar-se a la presó de Belmarsh el pròxim 23 de març, amb quatre convidats, després que hagi rebut l'autorització per celebrar-hi la cerimònia, tot i l'estret règim de privació de llibertat en què es troba des de fa gairebé tres anys. La parella es va conèixer mentre Assange es refugiava a l'ambaixada de l'Equador. Stella Moris, la seva futura esposa, actuava com una de les seves advocades. Malgrat les moltes restriccions de la cerimònia, Moris va assegurar ahir a l'agència Press Associated que tots dos estan "molt emocionats". Encara no saben, però, si se'ls autoritzarà que un fotògraf reculli diferents instantànies de la cerimònia. La parella té dos fills.