En directe
El procés d'extradició d'Assange
26/06/2024

Julian Assange aterra a Austràlia

Segueix en directe les declaracions del fundador de WikiLeaks

This browser does not support the video element.

5 anys a la presó

El 19 juny del 2012, Assange es va refugiar a l'ambaixada de l'Equador a Londres i va demanar l'asil polític. El govern equatorià li va concedir la protecció cinc dies després. L'activista va viure a l'ambaixada fins a l'abril del 2019 quan va ser expulsat i, posteriorment, detingut. Dies més tard va ser condemnat a 50 setmanes de presó per haver violat la llibertat sota fiança.

Assange no podrà entrar als Estats Units

El Departament de Justícia dels Estats Units ha anunciat que, com a resultat de la condemna, Assange ha rebut la prohibició d'entrar als EUA sense un permís especial. La seva família ha anunciat que farà campanya per aconseguir l'indult presidencial.

Filtració de milers de documents secrets

El juliol del 2010 Wikileaks va publicar més de 91.000 documents, la majoria informes secrets militars nord-americans sobre la guerra a l'Afganistan. A l'octubre, l'organització va filtrar uns 400.000 arxius militars classificats més sobre la guerra de l'Iraq relatius al període 2004-2009. Es tracta de la filtració més gran de la història militar nord-americana. A partir d'aquell moment va començar un periple judicial que acaba avui, catorze anys després.

Stella Assange espera que el seu marit rebi el perdó presidencial dels Estats Units

La dona de Julian Assange, Stella Assange, ha explicat en una roda de premsa que confia que el seu marit rebi el perdó presidencial per part dels Estats Units. “Crec que serà perdonat si la premsa s'uneix per fer retrocedir aquest precedent”, ha assegurat Stella Assange. El seu marit, ha explicat, “continua amb principis i sense por”.

Stella Assange: "En Julian necessita acostumar-se a la llibertat"

La dona del fundador de Wikileaks, Stella Assange, ha explicat en una roda de premsa que “en Julian necessita recuperar-se i acostumar-se a la llibertat”. Stella Assange ha dit que s'ha sentit “superada per les emocions” en sentir els crits de suport dels simpatitzants que s'han apropat a l'aeroport.

“Avui és un dia en què els periodistes s'adonen del perill d'aquest cas, que criminalitza la recollida i a la difusió de notícies” ha explicat la dona de l'activista. Stella Assange ha assegurat que “aquest precedent serà utilitzat en el futur contra la resta de la premsa.” Per evitar-ho, la dona d'Assange ha demanat reformar la llei d'espionatge per evitar més casos com el seu.

L'advocada d'Assange: "Això és la criminalització del periodisme"

L'advocada de Julian Assange, Jennifer Robinson, ha explicat en una roda de premsa minuts després de l'arribada de l'activista al país que el cas representa “la criminalització del periodisme”. Robinson ha assegurat que estan “molt contents després d'una llarga i complexa negociació amb els Estats Units”. L'acord, ha explicat l'advocada, detalla que Assange no passarà més temps a la presó a canvi de “declarar-se culpable de conspiració a cometre espionatge”.

Des de l'equip de la defensa d'Assange han agraït el primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, el seu “lideratge en els esforços per portar el Julian a casa”. “Com a primer ministre va mantenir la seva paraula”, ha afirmat Jennifer Robinson, advocada de l'activista.

Assange al primer minsitre australià: "M'has salvat la vida"

Julian Assange, el fundador de Wikileaks, ha agraït al primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, en una conversa per telèfon, els seus esforços per aconseguir el seu l'alliberament. "M'has salvat la vida" ha assegurat Assange a Albanese, segons la seva dona.

Un retorn a casa llarg i car

Després d'haver passat cinc anys a la presó de Belmarsh, al Regne Unit, Assange va sortir de l'aeroport de Stansted dilluns al vespre en direcció Bangkok, Tailàndia, on va reomplir de combustible el seu jet privat. Des d'allà, es va dirigir cap a l'est fins a les illes Mariannes del Nord, que son territori nord-americà. Dimecres al matí, hora local, es va declarar culpable d'un càrrec en un tribunal de districte dels Estats Units. Finalment, Assange ha aterrat a Canberra, Austràlia, dimecres a les 19:37, hora local.

Segons la seva campanya el preu del viatge ha estat de 520.000 dòlars. El govern australià va assumir el cost, però la campanya d'Assange tornarà els diners. La seva dona, Stella Assange, ha recordat que el seu marit “no tenia permís” per fer el viatge en vols comercials.

Assange es retroba amb la seva dona, Stella Morris

Julian Assange fa un petó a la seva dona, Stella Morris, després d'haver aterrat a Austràlia.

El primer ministre australià Anthony Albanese: "Crec en defensar els ciutadans australians"

El primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, ha comparegut en roda de premsa minuts després de l'arribada de Julian Assange al país i ha afirmat que “crec en defensar els ciutadans australians”. El primer ministre ha agraït el suport als Estats Units i al Regne Unit per aconseguir l'alliberament d'Assange, tot i assegurar que “no ha estat fàcil”. "La diplomàcia és una cosa que s'ha de construir basada en la confiança. Això és el que hem fet", ha dit Albanese.

El primer ministre ha explicat que ha parlat amb Assange per "donar-li la benvinguda a casa" i ha assegurat que està "molt content que s'hagi acabat aquesta saga". “Com a primer ministre d'Austràlia, tens l'oportunitat de marcar la diferència. Ho he dit repetidament: no soc aquí només per ocupar la cadira”, ha dit Anthony Albanese.

La imatge més esperada

Aquesta és, sens dubte, una de les imatges del dia. Julian Assange saludant els seus simpatitzants després d'haver aterrat a Austràlia sabent-se un home lliure.

Com ha anat la negociació?

Ha estat un procés de negociació llarg entre les dues parts. Després d'haver-se declarat culpable, el departament de Justícia dels Estats Units s'ha compromès a retirar els 18 càrrecs d'espionatge de què l'acusaven. Segons els termes de l'acord, el periodista serà condemnat a 62 mesos de presó. Però ha obtingut la llibertat immediata perquè fa més de cinc anys que està empresonat al centre penitenciari de màxima seguretat de Belmarsh, al sud de Londres.

Preparat per refer la seva vida?

El calvari judicial de Julian Assange ha acabat. A partir d'ara, només s'haurà d'ocupar de refer la seva vida, en companyia de la seva dona, Stella, i dels seus dos fills. Durant 14 anys, des de l'agost del 2010, el fundador de Wikileaks ha vist com, d'una manera o altra, els Estats Units han volgut fer-li pagar, amb un càstig exemplar per evitar futures filtracions, la seva gosadia. Quin va ser el seu delicte? Exposar amb la publicació a Wikileaks els crims de guerra comesos per les tropes nord-americanes arran de la guerra de l'Iraq i la de l'Afganistan o, entre altres revelacions, la violació dels drets humans a la presó de Guantánamo.

Assange, home lliure després de declarar-se culpable d'espionatge

Julian Assange és ja un home lliure i, el més important, acaba d'aterrar a Austràlia. El fundador de Wikileaks ha trepitjat territori australià després d'haver abandonat aquesta matinada la cort federal de Saipan, la capital del territori nord-americà de les illes Marianes del Nord (al Pacífic), on la jutge Ramona Manglona ha ratificat el pacte a què l'australià va arribar la setmana passada amb el departament de Justícia dels Estats Units. S'ha posat fi així a una persecució judicial de gairebé catorze anys.

Podeu llegir tots els detalls en aquesta notícia.

Julian Assange aterra a Austràlia

L'avió que portava Julian Assange a Austràlia acaba d'aterrar a Canberra. La seva família, inclosa la seva dona Stella Assange i el seu pare John Shipton, ja són a l'aeroport per rebre'l. A l'avió hi viatjava amb la seva advocada, Jen Robinson, que en una publicació a les xarxes socials ha assegurat que “14 anys de batalles legals i finalment el portem a casa a Austràlia per retrobar-se amb [la seva dona] i els seus fills, i tornar-li la vida”.

Al maig, nova apel·lació per aturar l'extradició

A finals de maig el Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les va permetre Assange una nova apel·lació contra tot el cas d'extradició. Malgrat això, el fundador de Wikileaks tenia almenys un any més de reclusió per endavant mentre no es veia el nou procés. En paral·lel però, el seu equip legal i les autoritats australianes continuaven les converses amb Washington per posar fi a tot el procés.

Tots els papers d'Assange

Qui és el fundador de WikiLeaks? Repassem tots els seus rols: d'heroi a pirata, passant per informàtic, malvat i màrtir. Aquí pots llegir el perfil de Julian Assange