ÀFRICA
Internacional20/07/2015

Primer judici amb justícia universal a l’Àfrica

Ara
i Ara

BarcelonaEl judici d'avui contra l’exdictador Hissène Habré serà el primer que se celebrarà en territori africà aplicant el principi de justícia universal. El txadià serà el primer dirigent del continent jutjat en un país veí: justícia per africans i contra africans. Un tribunal especial creat al Senegal serà l’encarregat de jutjar Habré, acusat de 40.000 assassinats i fins a 200.000 casos de tortura durant el seu govern absolutista al Txad de la dècada dels 80.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els crims d’Habré no han pogut ser jutjats pel Tribunal Penal Internacional de l’Haia perquè no té jurisdicció sobre fets anteriors a la seva entrada en funcionament, el 2002. Però la tenacitat de les víctimes, assessorades per entitats de drets humans internacionals, va fer que finalment l’anomenat Pinochet africà fos detingut el 2005 al Senegal, on s’havia exiliat quan va ser enderrocat per l’actual president del Txad, el general Idriss Déby.

Cargando
No hay anuncios

Habré va avisar que no pensa assistir a “la pantomima” de les sessions orals perquè no reconeix la legitimitat del tribunal i dubta de la seva parcialitat, va explicar un dels seus advocats. El judici, que es preveu que costarà nou milions d’euros, serà retransmès per la televisió senegalesa amb un retard de 30 minuts en el senyal, informa l’agència Efe. La justícia txadiana ja va condemnar una vintena d’alts càrrecs policials a càrrec d’Habré, que hauran d’indemnitzar amb 125 milions de dòlars unes 7.000 víctimes.

Habré va dirigir un règim de terror entre el 1982 i el 1990, especialment al sud del país, amb una guerra contra diverses ètnies àrabs, ordenant massacres i detencions massives cada cop que un líder local s’atrevia a aixecar la veu.